Salı, Ağustos 20, 2024

AMD Matisse, Picasso, Vega 20 ve Ryzen 5 PRO Mobil İşlemcilerini Hazırlıyor

Paylaş

AMD ekibi hız kesmeden yeni işlemcilerini hazırlamaya devam ediyor. Yeni işlemciler hem masaüstü hem de dizüstü kullanıcılar için geçerli olacağı gibi isimlerinin Matisse, Picasso, Vega 20 ve Ryzen 5 PRO Mobil olduğu belirtiliyor. Peki AMD bizleri neler bekliyor gelin hep birlikte yakından göz atalım.

AMD Matisse ve Picasso

Aşağıdaki görmüş olduğunuz AMD masaüstü CPU ve APU’ların yol haritaları 2018 ve 2019 yılları için geçerli. Burada en çok dikkat çeken ise AMD Matisse işlemcisi. Eğer son söylentilerin arkasında bir iş yoksa, AMD Zen 2’den başlayarak yeni nesil Zen mimarisini tekrardan şekillendirerek Matisse ve Picasso işlemcilerine sığdıracak.

Görünüşe göre 2018’den önce Zen 2 mimarisine sahip yeni işlemciler beklenmiyor. Ancak Pinnacle Ridge bu tarafta bizlere ‘performans artışı’ olarak görünse de, aslında Summit Ridge mimarisine dayanıyor.

Yine kesin olmamak ile birlikte sizlerle önemli bir detayı paylaşmak istiyorum. Yeni APU’lar 8 Zen mimarisine (çekirdek değil) ve Vega 11‘e sahip olacaklar. Ayrıca AM4 masaüstü soket yapısı ufak bir revizasyon geçirerek FP5 dizüstü soketine dönüşecek. Yani hem masaüstü hem de dizüstü kullanıcıları için sunulması bekleniyor. Ek olarak AMD 2019 yılında Raven Ridge’i Picasso olarak yenileyecek. Fakat soket aynı, mimari aynı, ancak daha fazla performans elde edilecek.

BENZER:  APU Böyle Olur: AMD Ryzen 7 8700G APU İşlemcisi Ortaya Çıktı

AMD Matisse Picasso islemciler - PC Hocası

AMD Vega 20

Bu konu başlığı yeni işlemciler için en önemlisi. Vega 10’un yenilenmesinin ardından (Muhtemel olarak 12 Nm LP üretim sürecinde) yeni sızdırılan yol haritasına göre bizleri 2018 yılının üçüncü çeyreğinde Vega 20 işlemciler karşılayacak. Slayta dikkatlice bakarsanız eğer PCIe Gen 4 listelenmiş.

AMD Matisse Picasso islemciler 002 - PC Hocası

AMD Ryzen 5 Pro Mobil

Son olarak üçüncü slayta göz attığımızda, Kabylake i5 işlemciler ile kıyaslandığında Ryzen Pro Mobil performansları göz önüne çıkıyor. Ryzen 5 Pro Mobil APU, Bristol A12 APU ve Kabylake’nin entegre grafiklerinden çok daha hızlı olan ve aynı zamanda Vega grafikleri ile donatılan yeni işlemci de bir kaç sene içerisinde kullanıcıların karşısına çıkacak.

AMD Matisse Picasso islemciler 003 - PC Hocası

Ryzen Serisinde Sorunlar Devam Ediyor mu ?

AMD Ryzen serisi işlemciler çıktığında ‘Intel artık toplanmaz’ gibi pek çok geyik döndü. Ancak hak verecek olursanız her yeni çıkan donanım birimi sonradan ‘son kullanıcı’ testine koyulduğunda illaki eksiklikleri, optimizasyon sorunları ve performans sorunları meydana gelebiliyor. Sonrasında ise yazılım güncellemeleri ile birlikte bu sorunlar ortadan kaldırılıyor.

Fakat Ryzen işlemci mimarisinde hala optimizasyon sorunları devam ediyor. Ancak render bazlı çalışmalarda çok başarılı olduğunu tekrar belirtelim. Oyun tarafında ise gerçekten daha alması gereken çok fazla yol var.

silkroad gaminggentr
Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler