Cumartesi, Nisan 27, 2024

Core Temp Nedir? Kurulumu ve Detaylı Kullanım Rehberi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Core Temp, işlemci sıcaklığını anlık olarak görebileceğiniz basit kullanımlı ücretsiz bir programdır.

Sistemin sıcaklıklarını kontrol etmek bazı kullanıcılar için gereksiz gibi görünebilir. Sistem çalışıyorsa problem yoktur gibi düşünebilirsiniz. Ancak durum tam olarak öyle değil. Sistem sıcaklığını öğrenmek oldukça değerli olabilir.

Yüksek CPU sıcaklıkları bilgisayarınızın performansının azalmasına ve performansın düşmesine neden olur. Tam bu noktada Core Temp programı bilgisayarın en önemli bileşenlerinden birisi olan işlemci sıcaklıklarını takip etmeniz için karşımıza çıkıyor. Sadece sıcaklık değerlerini değil ayrıca işlemcinizin hangi hız aralıklarında çalıştığını, voltaj değerlerini ve yüzdelik dilimde yük dilimini takip edebilirsiniz. Ayrıca tüm bu değerleri kaydedip bir sonraki kullanımda referans olarak alabiliyorsunuz.

Çekirdek Başına Sıcaklık Takibi

Core Temp, işlemcinin her bir çekirdeğinin hangi sıcaklık değerlerinde olduğunu, minimum ve maksimum değerlerde gösteriyor. Anlık olarak işlemcinin kaç Watt güç tükettiğini görebilir ve sistemin stabilitesini takip edebilirsiniz.

Tüm bunların yanında işlemciniz belirli bir sıcaklığa ulaştığında Aşırı Isınma Koruması ile sizi bilgilendirir. İsteğe bağlı olarak aşırı ısınması durumunda sisteminizi kapatacak şekilde ayarlamanız mümkün.

Core Temp İndir 

Kurulum ve Kullanımı

Öncelikle Programı bu bağlantıdan Core Temp indir

  • İndirdiğiniz exe’yi çift tıklayarak kurulum aşamasına geçin.

Core Temp Kurulum

  • Kullanım sözleşmesini doğrulayıp Next seçeneği ile devam edin.

Core Temp Kurulum

  • Programı kurmak istediğiniz dizini seçin ya da standart olarak bırakıp Next ile devam edin.

Core Temp Kurulum

  • Masaüstüne kısa yol seçeneği seçili halde olacak şekilde devam edin.

Core Temp Kurulum

  • Install deyip kurulumu tamamlayın.

Core Temp Kurulum

  • Son aşamada Finish deyip kurulum işlemini tamamlayın.

Core Temp Kurulum

  • Programı çalıştırdıktan sonra tüm sıcaklık değerlerini görebilirsiniz.

 

Core Temp Nasıl Kullanılır?

Programın ana ekranında işlemci modeli, sıcaklık değerleri ve yük bilgileri gösterilir.

Programı başlattıktan sonra karşımıza gelen ilk ekranda, işlemci modelini, çekirdek değerlerini, minimum ve maksimum sıcaklık değerlerini, güç tüketimi değerlerini görebilirsiniz.

Program1 jpg

Uyarı Sistemi : Aşırı sıcaklık koruması ayarı sayesinde, ister otomatik olarak isterseniz işlemci belirli sıcaklığa ulaşınca sisteme müdahele edebilirsiniz. İsterseniz bu uyarı sonucunda bir program başlatırsınız, isterseniz sistemi uyku moduna ya da tamamen kapatacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Asiri Sicaklik Korumasi jpg

Veri Kaydetme : Sıcaklığı değerlerini anlık olarak kaydetme özelliği ile sisteminizin başında durmanıza gerek kalmadan hangi işlemde hangi sıcaklığa ulaşıldığını görebilirsiniz.

Ekran Görüntüsü Alma : F9 tuşu ile sıcaklık değerlerinizi resim formatında çıktı alabilirsiniz.

Sistem Tepsisinde Görüntüleme: Core Temp’i sistem tepsisinde (saat yanında) çalıştırarak sürekli sıcaklık takibi yapın.

Core Temp

 

CPU Sıcaklık Değerleri Ne Olmalı?

Genel olarak optimal CPU sıcaklık değerleri 40-65 °C arası kabul edilir. Daha kapsamlı program ve oyunlarda  ise CPU sıcaklık aralığı 70-80°C arasına çıkabilir. İşlemci sıcaklıklarının 80-85°C üzerinde olması dikkat edilmesi gereken değerlerdir.

Sonuç

Sonuç olarak Core Temp programı, sistem sağlığınızı korumanız yardımcı olan basit ama etkili bir programdır. Potansiyel aşırı ısınma sorunlarınızı tespit etmek ve olası problemlerin önüne geçmenize olanak sağlar.

Sinan Akyüz
Sinan Akyüz
Teknoloji ve bilim dünyasını yakından takip eden, geleceğin keşiflerine hayranlık duyan, yapay zeka, biyoteknoloji gibi alanlarda öğrenmeye ve bilgi paylaşmaya tutkuyla bağlıyım.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler

Core Temp, işlemci sıcaklığını anlık olarak görebileceğiniz basit kullanımlı ücretsiz bir programdır.Sistemin sıcaklıklarını kontrol etmek bazı kullanıcılar için gereksiz gibi görünebilir. Sistem çalışıyorsa problem yoktur gibi düşünebilirsiniz. Ancak durum tam olarak öyle değil. Sistem sıcaklığını öğrenmek oldukça değerli olabilir.Yüksek CPU sıcaklıkları bilgisayarınızın performansının azalmasına...Core Temp Nedir? Kurulumu ve Detaylı Kullanım Rehberi