Cuma, Mart 29, 2024

AMD RDNA 3 Mimarisi Neler Sunuyor? Özellikleri Nasıl?

Paylaş

silkroad gaminggentr

AMD, yeni nesil ekran kartlarına geçiş yaptı. Artık RX 7000 serisi ile karşı karşıyayız. Yeni ekran kartlarıyla beraber yeni mimari de kullanıcıların beğenisine sunuldu. Nvidia Ada mimarisinin rakibi olacak yeni mimari RDNA 3 ile gelen yenilikler de haliyle merak ediliyor.

Neyse ki AMD, yeni ekran kartlarını duyurmadan önce, yeni mimari konusunda da merak edilenleri açıkladı. Dilerseniz sizi daha fazla meraklandırmadan yeni mimari ile nasıl artıların sunulduğuna ve özelliklerin neler olduğuna bakalım.

RDNA 3 ile Neler Değişti?

Yeni mimaride en önemli olan noktalardan birisi chiplet tasarımına geçiliyor olması. Chiplet tasarımıyla beraber yeni GPU birimleri, “Birden fazla chipleti, bir araya getiren ilk oyun GPU” birimleri olarak karşımıza çıkmış oldu. Yabancı olduğumuz bir yapı değil. Zira Ryzen işlemcilerde de benzer bir yaklaşım karşımıza çıkıyor.

Yeni mimari yapısında üretim kısmında ise bir hibrit model görüyoruz. Görsel eklediğim zaman daha iyi anlayacaksınız ama üretimdeki o hibrit yapıyı da açıklayayım.

RDNA 3

Navi 31 serisi RDNA 3 mimarili GPU birimlerinde, 5 nm üretim sürecinden çıkan 1 GDC ( Grafik karmaşık kalıp ) ve bunun etrafında 6 nm üretim sürecinden çıkan 6 MCD ( çoklu önbellek kalıp) görüyoruz. Kabul edelim ki GPU birimleri için yepyeni bir mimari yapısı. Aslında bu yapıyla beraber belki veri iletimi noktasında sorunlar yaşanabilir diye düşünebiliriz. Fakat AMD, yeni mimari için tüm bu sorunları ortadan kaldırdığını ve verimliliği en üst düzeye çıkardığını da belirtiyor.

Yeni mimarideki bu çoklu yonga olayının sağladığı avantajlar da dikkat çekici. Mesela bu yapıyla beraber gelen 2. nesil Infinity Cache sayesinde, GPU’nun bant genişliği 2.7 kata kadar arttırılmış durumda. Bu sayede bant genişliği 5,3 TB/sn seviyesine kadar çıkıyor. Performans noktasında ne kadar etkili olduğunu göreceğiz.

RDNA 3

Çoklu kalıp kurulumu ile gelen bir diğer avantaj ise mm² başına düşen transistör sayısının ciddi bir seviyede artıyor olması. Yeni yapı sayesinde mm² başına düşen transistör sayısı %165 kadar artmış durumda. Haliyle güç tüketimi düşerken performans değerleri artacak. Watt başına düşen performans konusunda RDNA 3, RDNA 2’ye göre %54’lük bir artış sunuyor. Performans kısmında çok etki edeceğini düşünüyorum. Ama testlerden sonra göreceğiz. Şimdilik AMD’nin yalancısıyız. 🙂

RDNA 3

Güç verimliliği konusunda diğer bir artı ise GPU kalıbının farklı bölümlerindeki saat hızlarının farklı olarak uyarlanması. Gölgelendiriciler 2.3 GHz hızında çalışırken uç render veya doku birimleri de 2.5 GHz seviyesinde çalışabiliyor. Sonuç olarak %25’e varan güç tasarrufu elde edildiğini de ekleyelim. En azından AMD’nin söylemi bu yönde.

Yeni Hesaplama Birimi

RDNA 3 mimarisiyle beraber hesaplama birimi (CU) içinde düzenlemeler yapılmış. Yeni hesaplama birimlerinde çok daha yüksek performans göreceğiz. Hesaplama birimi sayısı da 96 adede kadar çıkarılmış durumda.

RDNA 3 23

Artık yeni yapay zeka hızlandırıcılarını da görüyoruz. Her hesaplama birimi için 2 yapay zeka hızlandırıcı karşımıza çıkıyor. Yeni yapay zeka hızlandırıcılarının da 2.7 katına kadar daha iyi performans sunduğunu eklemiş olalım. Muhtemelen ilk testler sırasında, bu noktaya da değiniyor olacağız.

Bunun dışında 2. nesil ışın izleme çekirdeklerine de geçilmiş durumda. Aslında sayı değişmiyor. Yine her işlem birimi için bir ışın hızlandırıcı görüyoruz ama nesil değişiyor. Yeni nesil ışın izleme çekirdekleriyle beraber ışın izleme performansının da %50 seviyelerinde artması sağlanacak. AMD, ışın izleme konusunda gelen eleştirileri önemsemiş gibi gözüküyor. Rakip Nvidia çok iddialı. Yine bir testleri görelim ve karşılaştırmalara bakalım diyorum.

amd rdna3 lacamento 6

Saat Hızlarında Artış

RDNA 3 mimarisiyle beraber gelen yapı, saat hızlarında da bir artış yaşanmasını sağlıyor. Eski nesil ile karşılaştırıldığı zaman frekans değerlerinin %15 seviyesinde artış gösterdiğini görüyoruz. 2.5 GHz saat hızlarına ulaşılmış durumda.

RDNA 3

AMD Radiance Display Engine

RDNA 3 mimarisinin en büyük avantajlarından birisi de bu oldu. Radeon 7000 serisi ekran kartlarında karşımıza çıkacak yeni medya motoru sayesinde, DisplayPort 2.1 desteğini görüyoruz.

DisplayPort 2.1 desteğiyle beraber AMD, şerit başında desteği 13.5 Gbps seviyesine kadar çıkarıyor. Bu da demek oluyor ki bant genişliğinde 54 Gbps değerlerini göreceğiz.

68 milyar renge kadar 12-Bit HDR sunulmasını sağlayan yeni destek sayesinde, 8K’da 165 Hz seviyeleri yakalanacak. 4K çözünürlük değerinde ise 480 Hz civarlarında yenileme hızları karşımıza çıkacak.

Tabii ki burada DisplayPort 2.1 destekli olan monitörler de önemli. Yakın zamanda yeni monitörlerle karşılaşacağız gibi duruyor. Zira şu an için piyasa bu konuda bir tık geride.

RDNA 3 26

AV1 Kodlama Desteği

AMD’nin yeni mimarisi için söz ettiği son yenilik AV1 codec oldu. Nvidia’nın yeni Ada mimarisinde de bu konuda adımlar atıldığını görmüştük. AV1 çift medya motoru ile 8K60 AV1 kod çözme artısı elde edeceğiz. Tıpkı Nvidia’nın yeni ekran kartlarında olduğu gibi işler hızlanmış olacak.

RDNA 3

RDNA 3 Teknik Özellikler Özet

  • Transistör Sayısı: 58 milyar
  • Üretim: 5nm + 6nm süreci
  • Kalıp: 5nm 306 mm² 1 adet GCD + Her Biri 16 MB 2.nesil Infinity Cache sunan 6 nm 37,5 mm² 6 adet MCD
  • Çip: 1 GCD + 6 MCD
  • Hesaplama Gücü: 61 Teraflop
  • Hesaplama Birimi: Yeni nesil 96 CU
  • Bellek: 384 bit bellek veriyolunda 20 Gbps’de çalışan 24 GB’a kadar GDDR6
  • Saat Hızı: 2.5 GHz seviyesine kadar
  • Infinity Cache: 2.nesil 96 MB’a kadar
  • Işın İzleme Çekirdekleri: 2. nesil
  • Akış Çekirdeği: 6144
  • DisplayPort 2.1 Desteği: Var
  • AV1 Kodec: Var

RDNA 3 mimarisine sahip Navi 31 GPU serisi böylece karşımıza çıkmış oldu. Artık yeni mimaride yapılan değişiklikler performansa tam olarak nasıl bir etki edecek testlerden sonra göreceğiz. Merak edenler için yeni ekran kartlarını da hemen aşağı ekliyorum.

Kaçırmayın: Radeon RX 7900 XTX Tüm Merak Edilenler

Kaçırmayın: Radeon RX 7900 XT Tüm Merak Edilenler

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler