Cuma, Nisan 26, 2024

AMD Ryzen R5 – yeni nesil işlemciler!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Tüm PC Hocası okurlarına selamlar. Biliyorsunuz geçtiğimiz haftalarda AMD, Ryzen R7 serisi işlemcilerini satışa sunmuştu. Her yerde AMD çılgınlığı vardı, herkesin dilinde Ryzen vardı. Gerçekten de dillerinde olması çok normal. Çünkü işlemciler oldukça güçlü ve fiyat performans adına en iyi işlemci serisinden diyebilirim. Şimdi ise yeni işlemci serisi olan R5 serisini duyurdu. Çıkış tarihleri ve özellikleri belli oldu. R5 serisi işlemciler 11 Nisan‘dan itibaren satışa sunulacağı duyuruldu.

neden amd yazi 1

Yeni AMD RYZEN R5 (AMDR5) serisi, 4 farklı işlemciden oluşuyor. Her biri birbirinden müthiş, her biri birbirinden süper. Bu yeni R5 serisinden sonra R3 serisinin de geleceğini söyleyelim. Sonunda  “X harfi bulunan işlemciler, Overclock için bazı özellikler barındırıyor. Hadi bunlardan bahsedelim ve yeni nesil R5 serisi işlemcilere göz atalım.

neden amd yazi 2

R5 serisinde bahsedeceğimiz ilk işlemcimiz AMDR5 1400 oluyor. AMDR5 1400 herhangi bir boost olmadan 3.2 Ghz gibi hızlara kolayca çıkabiliyor. Boost yapılırsa 3.6 Ghz’e kadar yükseliyor. 65 Watt TDP değerine sahip, yani tükettiği güç değerine sahip olan AMDR5 1400, kendinden AMD Wraith Stealth soğutucusuyla gelmekte. 

Sıradaki konuğumuz AMDR5 1600 oluyor. Hemen hemen AMDR5 1400 ile aynı özelliklere sahip olan 1600, tek fark olarak AMD Wraith Spire işlemci soğutucusuna sahip denebilir.

Şimdi sırada 1600 ile 1400’ün ortalamasını alıp güçlendirsek ne olurdu sorusunun yanıtı AMDR5 1500X var. 1600 gibi AMD Wraith Spire işlemci soğutucusuna sahip olan 1500X, 3.5 Ghz ile iyi bir başlangıç yapmakla kalmıyor, sadece ama sadece Boost ile 3.7 Ghz değerine çıkabiliyor. Yukarıda “X” ibaresi bulunan işlemcilerin overclock desteği olduğunu belirtmiştik. Yani sadece boost yaparak 3.7 Ghz yapabiliyorsak, Overclock ile neler yaparız neler…

Ve geldik “amiral gemisine”… Engin denizleri aşmış, zibilyon korsanla savaşmış yegane işlemcimiz, karşınızda AMDR5 1600X! 1600X işlemcisi diğerlerinden tamamen sıyrılarak bambaşka bir boyuta geçiyor. X ibaresinden dolayı Overclock desteği de bulunan 1600X3.6 Ghz frekans hızı ile açılış yapmakla kalmıyor, Boost ile 4.0 Ghz‘ye çıkıyor. 95 Watt TDP değerine sahip olan 1600X, en iyi tercihlerden biri olmaya aday. Hatta aday değil, direkt kazanan! Verin şunun yılın zibilyon katliamcısı ödülünü 😀

amd ryzen 1700x inceleme

Fiyat aralığı olarak 170 dolar ila 250 dolar arasında piyasaya çıkacak Ryzen R5 serisi işlemcilerin, aşağı yukarı en az 800 TL’den satışa çıkacağını belirtelim.

Bu haber forum moderatörlerimizden Ahmet Doğukan G. tarafından yazılmış AMD Ryzen R5 Serisi İşlemciler yazısının yorumlaması olarak yazılmıştır. Forum linki için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan ve forumumuzdan takip etmeyi unutmayın! Ben Batuhan Seymen Gindeközü, sizlere ii günner diliyorum.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

3 YORUMLAR

  1. Pek takip etmediğiniz belli. Kopyala yapıştır yapılmış ama neyse, tüm amd işlemciler overclock yapılabilir. Sonu x ile bitenler silikon olarak biraz daha iyi sadece.

    • Ben pek takip etmiyorum şahsen. Ben daha çok mobil dünya ile ilgili haberler yazarım. Konusundan pek emin değilim bu yüzden.
      Forum yazılarına da biraz önem vermek için arada sitede haber olarak paylaşıyoruz.

  2. X overclock desteği demek değil. Bütün Ryzen işlemciler overclock olabiliyor. Daha yeni arkadaşıma topladığım Ryzen 1700’ü 4Ghz’e overclock edip teslim ettim. Oradaki X, XFR (Extended Frequency Range) teknolojisi desteğinin olduğunu belirtir. Bu da Intel’deki Turbo’ya tekabül etmektedir. Yani işlemci hızlarını mevcut koşulları (sıcaklık, güç, yük) göz önünde bulundurarak işlemcinin hızını extra 100Mhz arttırması.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler