Cumartesi, Nisan 20, 2024

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Kullanıcılara Neler Sağlıyor ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

SEO dünyasında binlerce web sitesi ve kullanıcı belirli kelimelerde rekabet halinde çalışmalarına devam ediyorlar. Her zaman söylemeye gayret ediyoruz. Arama motoru optimizasyonu (SEO) için rekabet her zaman önemlidir. Rekabeti de aynı zamanda doğallık ile süsleyerek belirlemiş olduğunuz kelimelerde yükselmeler yakalayabilirsiniz. Peki SEO kullanıcılara ne gibi avantajlar sağlıyor gelin hep birlikte yakından inceleyelim.

SEO Neydi, Ne Oldu ?

SEO yukarıda da bahsetmiş olduğum üzere Arama Motoru Optimizasyonu kelime anlamını taşımaktadır. Yani bir web sitesini hem site içi (On Page) hem de site dışı (Off Page) olarak ikiye ayırarak SEO çalışmalarının uygulanması ve karşılığında kelimelerde hem trafik hem de sıralama yönünden ilerlenmesi hedeflenmektedir.

Kısaca SEO, belirlenen bir kelimede backlink çalışmaları yaparak yükselme işlemleri sağlamaktır. Ancak bu işlemleri sağlarken, doğallığı kaybetmemek en büyük sanatsal beceridir bence. Çünkü Google için en büyük ve en önemli kriter doğallıktır. Genel olarak sitelerin üst sıralarda çıkma işlemini sağlayan bu kriter, günümüzde milyonlarca web sitesine para kazandırmaktadır.

SEO İle Nasıl Para Kazanılıyor ?

Bir e-ticaret sitenizin olduğunu varsayalım. İçeriğinin de son zamanlarda popüler olan stres çarkları ile alakalı olduğunu kabul edelim. Eğer SEO‘ya uygun bir web sitesi tasarlayacak olursanız, ‘stres çarkı’ kelimesinde ilk sayfada çıkarak sitenizin popülaritesini ve organik trafiğini arttırabilirsiniz.

Kullanıcıları sitenize çektikten sonra iş bitmiyor tabii ki. Şimdiye kadar SEO çalışmaları ile ‘Stres çarkı’ kelimesinde ilk sayfaya hatta ilk sıraya geldiniz. Aylık aranma hacmi 480 bin olan bu kelimeden büyük bir trafiği üzerinize alarak satışları başlatabilirsiniz.

Fakat iyi bir satış yapabilmek için kullanıcıların sitenize geldiğinde anlaşılır, sorunsuz, maksimum güvenlikli ve tasarımı dikkat çeken bir web sitesi olması şarttır. Günümüz modern şartlarına ayak uydurmak, sitenize ciro kazandırma anlamında önemli bir kriterdir.

O yüzden SEO çalışmalarına başlamadan önce mutlaka hedefinizi ve satış yapmak istediğiniz kelimelerin aylık aranma hacimlerine bakmanız gerekmektedir. Ne kadar çok aranma hacmi o kadar çok dönüş ve ciro anlamına gelir. Fakat şunu da unutmayın: aranma hacmi çok yüksek olan bir kelimede ilk sayfaya gelebilmek için minimum 6 ay ile 1,5 yıl kadar SEO çalışmalarına vakit ayırmanız gerekebilir.

seo nedir nasil yapilir 002

SEO Çalışmaları Nasıl Yapılıyor ?

SEO çalışmalarını yapan yüzlerce firma var şuanda. Her firmanın kendine has teknikleri olabilir. Fakat yüzeysel olarak baktığımızda yapılan iş aynıdır. Sonuçta birileri sizin web siteniz için haber, makale, link ve içerik alması gerekecektir.

Kısaca mantığı şöyle anlatayım; sizin sitenizden birileri ne kadar çok doğal bir şekilde bahsederse, belirlenen kelimelerde o kadar hızlı dönüşler alırsınız. Bilinmeyen bir a sitesinden makale veya link almak yerine bilinen güçlü ve hitli bir siteden link alacak olursanız dönüşleriniz çok daha hızlı ve etkili olur.

Google zaten kullanıcılara sürekli güvenilirlikten bahseder. O yüzden sürekli güncel, güvenilir, aktif ve hitli siteler SEO açısından piyasda altın değerindedir.

Günümüzde SEO çalışmaları backlink üzerine inşaa edilmektedir. Ancak backlink alımlarını abartmamak gerektiği gibi, güvenilir ve işinde gerçekten başarılı referanslara sahip firmalara yönelmek en doğru kararlardan bir tanesi olacaktır.

Sektörde Hangi SEO Firmaları Var ?

Google arama motorunu açtığınızda SEO tagı ile arama yapacak olursanız ilk 10’da sizleri pek çok site karşılayacaktır. Buna diğer sayfaları da dahil ederseniz milyonlarca sonuç ile karşılabilirsiniz. Her firmanın fiyatlandırma politikası da farklıdır. Kimisi anahtar kelime başına ücret alırken, kimisi de anahtar kelime sınırı vermeden müşterilerine hizmet verir.

seo nedir nasil yapilir 005

Bu makalemizde ise SEOZof sizlere şirketinden bahsedeceğim. Şirket çalışmalarını gerçekleştirirken anahtar kelime sınırı vermediği gibi, aylık aranma hacimlerine göre kelime belirliyorlar. Bu da doğru anahtar kelimeyi belirlemek için önemli bir rol oynuyor.

SEOZof şirketinin web sitesine giriş yaptığınızda ise hizmetleri ve referansları görebiliyorsunuz. PC Hocası’nın çalışmaları da SEOZof‘a emanet açık konuşayım.

Web sitelerine buradan ulaşabilirsiniz: https://www.seozof.com.tr

seozof

Günümüzde Yapılan SEO Çalışmaları

Firmalar stratejilerini belirlerken SEO çalışmaları için her web sitesine göre bir grafik ve çalışma hazırlamaktadırlar. Çizilen her yol haritası web sitelerinin kaderini belirlediği için temeller ne kadar sağlam atılırsa, o kadar iyi sonuçlar alınabilir.

Günümüzde yapılan SEO çalışmalarından örnekler verecek olursak;

* Makale backlink çalışması

* Sosyal medya çalışması

* Edu ve gov gibi Trust değerleri yüksek web sitelerinden (genellikle paravan blog sitelerinden) içerik çalışmaları

* Paravan bloglar

* Google News kayıtlı siteler

* Trust ve DR değerleri yüksek sitelerden banner çalışmaları gibi pek çok alternatif bulunmaktadır. Bu çalışmalar ‘site dışı SEO çalışmaları‘ olarak geçtiği gibi, firmalar farklı sitelerde sizin siteniz için çalışmalar yapmaktadır. Her bir çalışma için bu sitelere ücretler ödenir.

seo nedir nasil yapilir 003

Site İçi SEO Çalışmalarında Neler Önemli ?

Aslında olayı Google gözünden görüp o şekilde hareket ederseniz pek çok şeyi daha rahat anlayabiliyorsunuz. Mesela Google web sitenize geldiğinde ne görmek ister hiç düşündünüz mü ? Eğer düşünmediyseniz şöyle bir sıralayalım;

* Özgün bir yazılım

* Güncel site içeriği

* Hatasız veya kritik hatalara sahip olmayan bir yazılım alt yapısı

* Özgün çekilmiş fotoğraflar

* E-ticaret sitesiyse özgün ürün açıklamaları

* Teknoloji, haber veya blog sitesiyse sürekli güncel ve özgün makaleler

* Kullanıcı dostu site yapısı

* Responsive dizayn (mobil, tablet ve masaüstü uyumlu)

Yukarıdaki içerikler artık günümüz web siteleri için en önemli kriterler arasında yer almaktadır. Bu kriterleri uyguladığınız taktirde Google gözünde sevilen bir web sitesi haline zaman içerisinde gelebilirsiniz. SEO zaman isteyen bir kavramdır. Temeli acele etmeden ne kadar yavaş ve sağlam atarsanız, o kadar iyi bir işçilik ortaya çıkartmış olursunuz.

Bir sonraki SEO makalemizde görüşmek dileğiyle diyelim. Eğer SEO konusunda sormak istedikleriniz varsa, aşağıdaki yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler