Çarşamba, Mayıs 1, 2024

ASUS ROG Strix Scope RX Klavye İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

ASUS, mekanik klavye pazarında daha fazla söz sahibi olmaya başladı. Zira marka günden güne bu alanda dışa bağımlılığını azaltıyor. En son markanın kendi ürettiği switch modellerini görmüştük. İşte bugün inceleme masamızın konuğu da ASUS’un kendi ürettiği switch modelleriyle gelen ASUS ROG Strix Scope RX klavyesi olacak.

Özellikle oyuncuların dikkatini çekecek detaylara sahip klavyede nasıl özellikler var ve ASUS imzalı switchlerin oluşturdukları farklar neler bakalım.

ASUS ROG Strix Scope RX Klavye Tasarımı Nasıl?

Elbette Asus imzalı switchlerden bahsedeceğiz ama önce klavyenin tasarım yapısına bir bakalım istiyorum.

Boyut olarak baktığımız zaman klavye, numerik tuşların da bulunduğu tam boy yapıda geliyor. Klavye tam boy olmasına karşın, alandan kazanç sağlamak adına çerçeve bölümü neredeyse sıfırlanmış.

ASUS ROG Strix Scope RX

Bu sayede masanızın üzerinde biraz daha az yer kaplaması amaç edinmiş. Bunun dışında ön kısımda tuşlardaki RGB aydınlatma ve köşede yer alan ROG logosundaki aydınlatma dikkat çekiyor. Ayrıca önemli bir detay olarak şunu da ekleyelim ki sol kısımda yer alan CTRL tuşu, 2 kat daha geniş tutulmuş ve oyuncuların tuşu daha rahat kullanması sağlanmış.

Ön kısımdaki çerçevenin metal olduğunu ve kaliteli bir his bıraktığını da söylemek lazım.

ASUS ROG Strix Scope RX

Arka Bölümde Nasıl Bir Yapı Var?

Arka bölüme geçtiğimiz zaman, ASUS’un sık sık yer verdiği desenli tasarımı görüyoruz. Sert plastik bir arka kapak malzemesi var ve burada ROG logosuna yer verilmiş. Yine tek kademeli olan yükseltici ayaklar da kullanılmış.

Klavyenin kaymaması adına ayaklarda kauçuk malzeme olması da artı bir nokta olarak söylenebilir. Ama dediğimiz gibi tek bir kademe var. Dereceli yükseklik ayarı bulunmuyor.

ASUS ROG Strix Scope RX

İç Tasarım Nasıl?

İç tasarıma ayrı bir yer vermek gerekti. Zira burada da söyleyecek önemli özelliklerimiz var. Klavyenin tuşlarını çıkardığınız zaman ASUS imzalı switchlerle karşı karşıya kalıyorsunuz.

Güzel kısım şurası ki anahtarlar, 4 taraflı bir şekilde tasarlanmış ve orta kısımda yer alan boşluk, RGB ışıklandırmanın güçlü bir şekilde tuş başlıklarına iletilmesini sağlıyor.

4 taraflı tasarımın bir diğer avantajı ise tuşlardaki sallantıyı en aza indiriyor olması. Cherry modellerinde tek noktadan bağlantı olduğu için tuş başlıklarında hafif sallantılar görebiliyorsunuz. Çok önemli değil ama bu detayı da paylaşalım dedik.

Anahtarların yer aldığı üst metal plakayı söktüğünüz zaman ise yine altta metal bir plaka ile karşılaşıyorsunuz. Bu da klavyenin sağlamlığının artması noktasında etkili olmuş.

ASUS ROG Strix Scope RX

Işıklandırma Durumu

Gelelim klavyenin ışıklandırma kısmına. Baştan beri söylediğimiz gibi RGB aydınlatma desteği var. Aura Sync destekli olan klavyede Armoury Crate yazılımı ile tüm ışıklandırma efektlerini yönetmeniz mümkün. Klavye üzerinden de manuel olarak efektler için ayarlamalar yapma imkanınız da var. Renklendirme bir yana ASUS ROG Strix Scope RX klavye modelinde;

  • Sabit,
  • Nefes,
  • Renk Döngüsü,
  • Gökkuşağı,
  • Yıldızlı Gece,
  • Yanıp Sönme,
  • Müzik,
  • Adaptif,
  • Akıllı,
  • Karanlık,

ışık modları bulunuyor. İç tasarım kısmında da söylediğimiz gibi aydınlatma, anahtarın yapısından dolayı oldukça doyurucu seviyede.

ASUS ROG Strix Scope RX

Tuş Başlıklarının Durumu

Yine bir klavye için en önemli olan noktalardan birisi. Anahtarlar tamam ama tuş başlıklarının kalitesi de dokunma hissi ve uzun kullanım ömrü açısından oldukça önemli. ASUS ROG Strix Scope RX modelinde ROG PBT Doubleshot tuş başlıkları kullanılmış.

Hassas çift vuruşlu kalıplama işlemi ile hazırlanan tuş başlıkları, hem ışıklandırmanın net olarak verilmesini sağlıyor hem de güzel bir dokunma hissi elde etmenizi sağlıyor.

ASUS ROG Strix Scope RX

Ufak Bir Uyarı: Çok ufak bir eleştirim, hatta eleştiri bile demeden uyarım olacak diyeceğim. Mekanik klavyelerde tuş başlıklarını özelleştirmeyi seviyor olabilirsiniz. Harici olarak keycaps kullanmayı tercih eden çok kullanıcı var.

ASUS ROG Strix Scope RX modeli buna çok müsait bir klavye değil. 3.parti keycaps kullanmak isteyenler anahtar yapısı nedeniyle kolaylıkla keycaps bulamayacaklar. Ayrıca uzatılmış CTRL tuşu gibi tasarım tercihleri var. Bu da özelleştirmeler için çok müsait olmadığının göstergesi.

ASUS ROG Strix Scope RX

ASUS ROG Strix Scope RX Klavye Ne Kadar Dayanıklı?

Tasarım bölümünü bitirmeden gelelim dayanıklılık konusuna. Klavye dayanıklılık konusunda çok iddialı. IP57 sertifikası sayesinde suya ve toza karşı da koruma var. Ayrıca metal iç plaka ve dış çerçeve olması da dayanıklılığın artmasını sağlıyor. Tabii ki dayanıklılık konusunda testler yaptık. Testlerimizden de söz edelim.

ASUS ROG Strix Scope RX Klavye Düşme Testi

60 CM Yükseklikten Düşme Testi

Klavye bu seviyede bir yükseklikten düşme testinden başarılı bir şekilde geçti. Herhangi bir kırılma, darbe izi ya da tuşlarda kopma sorunu yaşanmadı.

100 CM Yükseklikten Düşme Testi

Burada da yine herhangi bir darbe izi oluşmadı ya da klavyenin herhangi bir noktasında kırılma, çatlama yaşanmadı. Sadece 1 tuş başlığının yerinden çıktığını gördük.

180 CM Yükseklikten Düşme Testi

Bu seviyede de yine herhangi bir hasar meydana gelmedi. Sadece tuş başlıklarından biri, ESC tuşunun çıktığını gördük.

Tabii ki siz yine de sağlam nasılsa diye düşünüp, klavyeyi yerden yere vurmayın. 🙂

ASUS ROG Strix Scope RX

Suya Karşı Dayanıklılık Durumu

Yukarıda söylediğimiz gibi ASUS ROG Strix Scope RX klavye, IP57 sertifikasına sahip. Belli seviyelere karşı suya karşı koruma sunuyor. Bu konuda da testlerimizi gerçekleştirdik. Sıçramalar, su dökülmesi ve suyun içerisinde çalıştırılması durumlarında klavye başarılı bir şekilde çalışmaya devam etti.

Ama yine belirtelim ki klavyeyi mümkün olduğunca sıvı temasına karşı koruyun. Evet IP57 sertifikası var ama bu klavyeyi su içinde bile kullanabilirsiniz anlamına gelmiyor. 🙂

Tasarım için Diğer Notlar

  • Kablo: Cihaz şarjı ve harici depolama birimleri için tam işlevli çift başlı USB 2.0 kablosu var. Kablo örgü değil ama bir hayli kalın. Bu nedenle kopma ya da kolay kolay yıpranma sorunları yaşatmayacak gibi duruyor.
  • Tip: %100 Full Size
  • Boyut: 440 mm X 137 mm X 39 mm
  • Ağırlık: 1.07 kg

ASUS ROG Strix Scope RX

Kutu İçeriği

  • Klavyenin kendisi (kablosuyla beraber)
  • Garantinin kartı
  • Hızlı Başlangıç kılavuzu
  • ROG logo kaydı

Evet tasarım noktasında söyleyeceklerim bu kadar. Ek olarak merak ettiğiniz, benim atladığım bir tasarım detayı varsa yorumlara yazabilirsiniz. Hadi artık teknik özelliklere geçelim.

ASUS ROG Strix Scope RX Teknik Özellikler Konusunda Nasıl?

Tabii ki burada asıl önemli olan anahtarlar olacak. Diğer işlevlerden de konuşuruz ama önce anahtarları bir açıklayalım.

ASUS ROG Strix Scope RX

ROG RX Optik Mekanik Anahtarlar

ASUS’un imzasını taşıyan anahtarlar, alıştıklarımızdan biraz daha farklı bir yapıda. 4 taraflı bir yapı olduğundan, tasarım kısmında söylediğimiz gibi tuş başlıklarının daha dengeli durması ve sallanmadan kullanılması sağlanmış.

Onun dışında anahtarlar, tuşa bastığınız zaman anında tepki vermesi üzerine tasarlanmış. ASUS’un söylediğine göre gecikme süresi, rakip modellere göre en aza indirilmiş durumda. ASUS’un belirttiğine göre tuşa bastığınız zaman, komut iletilirken herhangi bir dalgalanma olmuyor. İşte bu da tepki süresi gecikmelerinin önüne geçilmesini sağlamış oluyor.

Ayrıca anahtarlarda 100 milyon tıklama ömrü gibi çok iddialı değerler de dikkat çekiyor.

ASUS ROG Strix Scope RX

Anahtar tercihi açısından bakacak olursak ise iki ayrı seçenek sunulduğunu görüyoruz. Bunlardan birisi RX Red bir diğeri ise RX Blue anahtarları.

RX Red; 1.5 mm çalıştırma noktasına değerine, 40 gf’lik başlangıç kuvveti değerine ve yanlışlıkla tuş basışlarını engelleyen 55 gf toplam kuvvet değerine sahip.

RX Blue;  yine 1.5 mm çalıştırma noktası değerine, 30 gf ilk başlangıç kuvveti değerine, 65 gf dokunsal kuvvet değerine ve %31 tıklama oranı değerine sahip.

Tabii ki iki anahtar arasında ses farkının olduğunu da söylemek lazım. Hangi anahtarın nasıl ses verdiğini daha iyi anlatmak adına hemen aşağı tuş seslerini de ekliyorum. Kulaklıkla dinlemenizi tavsiye ederim.

RX RED Tuş Sesi

RX Blue Tuş Sesi

Tuş seslerini kendi arasında değerlendirdiğiniz zaman farkı göreceksiniz. Rakip Cherry modelleriyle karşılaştırdığımız zaman ise ASUS RX anahtarların %25 kadar daha az ses çıkardığını söyleyebiliriz.

Ek Olarak Özellikler

  • Tıklama Ömrü: 100 milyon
  • Tepkime Süresi: 1 ms
  • Antighosting: %100

ASUS’un imzasını taşıyan anahtarlar konusunda yeterli bilgiyi verdiğimizi düşünüyorum ve klavye için diğer özelliklere geçiyorum.

Gizlilik Tuşu Fonksiyonu

Resimlere dikkatli bir şekilde baktığınız zaman, klavye üzerinde F12 tuşunda maskeli bir yüz simgesi göreceksiniz. İşte bu simgeye sahip olan tuş, gizlilik tuşu.

Gizlilik tuşuna bastığınız zaman, tüm uygulamalarınız sekme durumuna geçiyor yani gizleniyor ve sesi kapatılıyor. Tuşa tekrar basarak sesi açabiliyor ve uygulamalarınızı görünür yapabiliyorsunuz. İşe yarayabilecek bir fonksiyon.

ASUS ROG Strix Scope RX

Hızlı Geçiş için Anahtar Sistemi

Yine sevdiğim özelliklerden biri oldu diyebileceğim bir özellik. ASUS ROG Strix Scope RX, F tuşlarında hızlı geçiş imkanı sunuyor. Bu özellik F tuşlarının fonksiyonunu ayarlamanızı sağlıyor.

İster bu tuşları F tuşları olarak kullanın, isterseniz de medya tuşları olarak kullanın. Hızlı geçiş ile bunu ayarlayabiliyorsunuz. Tuşların üzerinde ve size bakan yan kısımlarında düzenleme yapılmış. Hangi tuş düzenini kullanmak isterseniz otomatik olarak o bölümün ışığı yanıyor.

ASUS ROG Strix Scope RX

Armoury Crate Desteği ve Diğer Artılar

ASUS ROG Strix Scope RX, Armoury Crate sistemi üzerinden de yönetilebiliyor. Yazılım üzerinden sadece ışıklandırmayı ayarlamıyorsunuz. Bunun yanında tuş atamaları yapabiliyor ya da makro ayarlamalarını düzenleyebiliyorsunuz.

  • Dahili Bellek: 5 özel ve 1 adet standart olmak üzere 6 ayrı profili kaydetmeniz ve istediğiniz zaman kullanmanız mümkün.
  • Windows Tuş Kilidi: Windows tuşunu isterseniz kilitlemeniz mümkün.

ASUS ROG Strix Scope RX

Son Sözler ve Değerlendirmeler

ASUS ROG Strix Scope RX incelememizin sonuna geldik. Tabii ki yazımızı bitirmeden önce şöyle genel bir değerlendirme de yapmamız gerekecek.

Özelliklere, RX anahtarlarına ve ergonomik yapıya bakacak olursak iddialı bir oyuncu klavyesi diyebiliriz. Fiyatı şu an için en düşük 1.400 – 1.500 TL civarlarında. Evet keşke fiyatları biraz daha uygun olsa diyeceğim ama durum bu.

pch odul tasarim

Artıları

  • ASUS RX anahtarlar teknik açıdan iddialı. Anahtarların 4 taraflı destekli olması, tuşların daha stabil olmasını sağlıyor. Ayrıca anahtarların orta kısmında yer alan boşluk sayesinde RGB aydınlatma daha doyurucu bir şekilde verilebiliyor.
  • Işıklandırma sistemi detaylandırılmış. Çok farklı seçenekleriniz var.
  • Kablo konusunda dayanıklı. Örgü kablo değil ama kalın ve dayanıklı bir kablo var.
  • Gizlilik tuşu fonksiyonu ve FN ile F tuşları arasında hızlı geçiş fonksiyonu güzel bir pratiklik kazandırmış.

Eksileri

  • Bilek desteği yok. Çerçeve kısmı dar olduğundan ek bir bilek desteği konulmamış. Uzun oyun sürelerinde sıkıntı olabilir.
  • Sağ kısımda bir potasyometre isterdik. Ses açıp kapatma için güzel bir artı olabilirdi.
Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler