Fiyat performans canavarı sistem arayan takipçilerimiz için geçtiğimiz haftalarda iddialı bir fiyat performans serisi sistem toplamıştık. Sizden de yoğun ilgi gören Pckolik Hector sistemimize bir de inceleme de bakalım istiyoruz.
Oyun performanslarından da söz edeceğiz ama gelin önce söz konusu sistemde hangi bileşenler var detaylı olarak ele alalım.
Pckolik Hector Sistem Toplama Rehberi Kullanılan Tüm Bileşenler
İşlemci, ekran kartı, RAM, depolama gibi tüm bileşenlerimize ayrı ayrı bakmamız gerekecek. Hemen işlemciden başlayalım.
İşlemci Tercihi: AMD Ryzen 5 4500
Henüz 5 ay kadar öncesinde piyasaya çıkan işlemciyi, yavaş yavaş sahnelerde de görmeye başladık. İşlemci tanıtıldığı zaman detaylarını sizlerle paylaşmış ve fiyat performans sistemlerde çok sık kullanacağımızı söylemiştik.
Pckolik Hector sistemimiz bunun için güzel bir örnek oldu. AMD’nin artık iki nesil öncesi olarak gösterebileceğimiz Zen 2 mimarisine dayanan işlemci, 7 nm FinFet teknolojisinden çıkıyor.
Çekirdek sayısı olarak ise 6 çekirdek sunulduğunu ve serinin 12 iş parçacığıyla beraber geldiğini görüyoruz.
İşlemcinin temel saat hızı 3.66 GHz olarak belirlenmiş durumda. Maksimum saat hızı ise 4.1 GHz seviyesine kadar ulaşabiliyor. Çok yüksek değerler değil ama fiyat performans açısından değerlendirdiğimiz zaman kabul edilebilir seviyeler.
Gelelim işlemcinin cache miktarına. Eski nesilde olması, önbellek miktarı konusunda bir hayli geri kalmasına neden olmuş. İşlemcide 8 MB L3 önbellek ve 3 MB L2 önbellek var. Toplam 11 MB önbellek, Zen 4 ya da Zen 3 nesli ile kıyaslandığında bir hayli geri planda.
İşlemci Teknik Detaylar
- Mimari: Zen 2
- Çekirdek Sayısı: 6
- İzlek Sayısı: 12
- Temel Saat Hızı: 3.6 GHz
- Boost Saat Hızı: 4.1 GHz
- L3 Cache: 8 MB
- L2 Cache: 3 MB
- Soket Yapısı: AM4
- Maksimum işlemci Sıcaklığı: 95 derece
- RAM Desteği: 128 GB DDR4 3200 MHz
- Windows 11 Desteği: Var
- Fan: Kutu içerisinden AMD stok fan çıkıyor
İşlemcimiz için verilecek detaylarımız bunlar. Biz geçelim bir diğer önemli bileşenimiz olan ekran kartımız kısmına. Oyuncuların en çok önem verdikleri bölüm de burası diyebiliriz.
Ekran Kartı Seçimi: PNY GeForce RTX 2060 12 GB Uprising
Evet son nesil bir ekran kartı değil ama fiyat performans dengesinde oyun tutkunlarını fazlasıyla tatmin edecek bir ekran kartından söz ediyoruz. Özellikler burada ekran kartının 12 GB olduğu vurgusunu da yapmak lazım. Bazı RTX 2060 ekran kartlarında 6 GB bellek görebiliyoruz. Bu modelimizde ise 12 GB yani en seri için en yüksek bellek kapasitesi kullanılmış.
Tasarım
Tabii ki RTX 30 serileri kadar görkemli bir tasarım yok. Bu modellere göre biraz daha minik kalan bir ekran kartı diyebiliriz. Kartın ön kısmında 2 adet fan bulunuyor.
Fanların şeffaf kanatlarının bulunduğu bölümde tam merkezde bir PNY yazısı görüyoruz. Onun dışında fan çerçevelerinde yer alan gri renk ve üst bölümlerde kullanılan yeşil çizgiler de seriye tasarım açısından bir hareket kazandırıyor.
Teknik Özellikleri
Pckolik Hector sistemin en dikkat çekici parçası olan ekran kartının teknik özellikler açısından da tatmin edici olduğunu eklemek lazım. Nvidia’nın bir önceki nesil mimarisine dayanan kart, 2176 CUDA çekirdeğine sahip.
Çekirdekler kısmında şöyle bir güzellik var ki seri 1.nesil RT çekirdekleri ve 2. nesil Tensör çekirdeklerini de beraberinde getiriyor. Yani Nvidia’nın popüler teknolojileri DLSS ve RTX de destekleniyor.
Saat hızına gelelim. Seride standart saat hızı 1470 MHz seviyesinde. Arttırılmış saat hızı ise 1650 MHz olarak belirlenmiş.
Bellek kısmında dediğimiz gibi 12 GB bellek kullanılan versiyon ele alınmış. 12 GB GDDR6 bellek, 192 bit bellek arayüzü değerine sahip ve 14 Gbps bellek hızı sunuyor. Kartın bu değerlerle beraber ulaştığı TDP değeri ise 184W seviyesinde.
Teknik Özellikler Özet
- CUDA Çekirdek: 2176
- Temel Saat Hızı: 1470 MHz
- Arttırılmış Saat Hızı: 1650 MHz
- Bellek: 12 GB GDDR6
- Bellek Hızı: 14 Gbps
- Bellek Arayüzü: 192 bit
- Bellek Bant Genişliği: 336 GB/sn
- TDP: 184W
- Güç Girişi: 1 adet 8 pinli
- Portlar: HDMI 2.0b ve 3 adet DisplayPort 1.4
- Önerilen PSU: 500W
- DLSS: Var
- RTX: Var
Arka Kısım: Metal kapak yok
Anakart Seçimi: Gigabyte A520MH
B450 serisine çok yakın özellikler sunan anakart modellerinden biri. Haliyle alternatif olarak değerlendirilebilecek bir anakart. Maksimum olarak 64 GB RAM desteği ve çift slot desteği sunan anakart, XMP ile overclock yapılması durumunda 5100 MHz seviyesine kadar RAM hızlarını destekliyor.
Anakartın SSD depolama kısmında ise alt bölümde bir adet Gen3 M.2 SSD slotu yer aldığını görüyoruz. Böyle bakıldığı zaman fiyat performans açısından fazlasıyla yeterli bir anakart diyebiliriz.
RAM ve Depolama Seçimi
RAM konusunda Türkiye’de yeni oyunculardan biri olan GoodRam’i tercih ettik. Kırmızı pasif soğutmalarıyla beraber gelen RAM’ler, aydınlatmadan yoksun olsa da kırmızı kapakları dikkat çekmelerini sağlıyor.
Kapasite olarak 2×8 GB yani 16 GB 3200 MHz RAM kullandık. CL değerinin de CL16 olduğu RAM’ler için tabii ki sonradan yükseltme yapmak mümkün.
Gelelim depolama kısmında. Burada da bilindik bir ürün kullandığımızı söyleyebiliriz. Western Digital imzasını taşıyan 480 GB NVMe M.2 SSD depolama birimine yer verdik. Fiyat performans serisi olan SSD, 2400 MB okuma ve 1650 MB yazma performansına sahip.
Kasa ve PSU Seçimi
Kasa seçimi konusunda tanıdık bir ürüne yer verdik. Evet mesh bir kasa değil ama fiyat performans anlamında tam dengede olan kasalardan biri. FSP Vento VG04F kasa modelini daha önce birçok sistem toplama rehberimizde de kullanmıştık.
Ön kısımda 3 fanın yer aldığı kasa, arka kısımda da bir egzoz fan sunuyor. Ön kısımda yer alan fanlar RGB aydınlatmalı ve kumanda ile kontrol edebiliyorsunuz. Fakat bir kez daha hatırlatalım ki kapalı bir yapı var. Kasanın yan kısmına gelince, standart temperli camın kullanıldığını görüyoruz. Böylece sistemin yandan görünmesi de sağlanıyor.
Güç kaynağına gelince, kasanın içerisinde dahili olarak kullanılan FSP Hydro 650W 80+ modelini görüyoruz. Sistem için gayet yeterli bir PSU olduğunu da tekrar eklemiş olalım.
Farklı özelleştirmeler yapmanız ve bileşenleri değiştirmeniz de mümkün. Pckolik Hector için standart olarak belirlediğimiz bileşenler bu şekilde. Dilerseniz sistemin oyun testlerinden de söz edelim.
Pckolik Hector Oyun Testleri
Oyun testlerini daha iyi anlamanız adına mutlaka videoyu izlemenizi öneriyorum. Biz oyunlardaki FPS değerleri konusunda bir paylaşım yapalım.
Valorant – 144 yenileme hızı Full HD Çözünürlük ve Ultra ayarlar
- Min – 149 FPS
- Ortalama – 193 FPS
- Max – 251 FPS
Doom Eternal – Full HD ve Ultra Ayarlar
- Min – 184 FPS
- Ortalama – 157 FPS
- Max – 211 FPS
Forza Horizon 5 – Full HD ve Yüksek ayarlar
- Min – 99 FPS
- Ortalama – 118 FPS
- Max – 133 FPS
Ghostwire Tokyo – Full HD ve Yüksek Ayarlar
- Min – 69 FPS
- Ortalama – 84 FPS
- Max – 99 FPS
Rainbow Extraction – Full HD ve Yüksek Ayarlar
- Min – 112 FPS
- Ortalama – 142 FPS
- Max – 174 FPS
Apex Legends – Ful HD ve Ultra Ayarlar
- Min – 129 FPS
- Ortalama – 143 FPS
- Max – 226 FPS
Pckolik Hector sistem toplama rehberimizin sonuna geldik. Oyun testlerini de gördünüz. Tam anlamıyla fiyat performans odaklı bir sistem diyebiliriz.
Ama tekrar hatırlatmakta yarar var ki Pckolik sitesi üzerinden PC’nin bileşenlerinde değişiklikler yapabilirsiniz. Mesela işlemcinizi yükseltebilirsiniz ya da RAM miktarını değiştirebilirsiniz.