Perşembe, Mart 28, 2024

ASUS TUF Gaming AX5400 Router İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

TUF adı altında daha önce birçok oyuncu ürünü inceledik. Oyunculara özel laptoplar, ekran kartları ve daha birçok oyuncu ürününü ele almıştık. Fakat bu kez biraz daha farklı bir ürünü ele alacağız. Bu sefer konuğumuz bir oyuncu router modeli. TUF Gaming AX5400 adıyla satışa sunulan router, yine ASUS’un üst segment ürünlerinden bir tanesi.

Özellikle online oyunlarda kararlı ve güçlü bir bağlantı isteyenlerin ihtiyacını karşılayacak olan routerın özelliklerine, tasarımına ve nasıl farkları olduğuna bakalım. Ürünü üst segment sınıfına sokan nasıl artıları var? Hadi gelin inceleyelim.

TUF Gaming AX5400 Tasarımı Nasıl?

Bir router için tasarıma çok önem vermeyebilirsiniz. Bana da soracak olursanız ilk olarak teknik özelliklerini öne alırım. Ama AX5400 serisinin tasarımından söz etmeden olmaz. Tam bir oyuncu serisi olduğunu, daha tasarım kısmında kanıtlayan ürün benzerlerinden farklı bir yapıyla geliyor.

Genel tasarıma baktığımız zaman, TUF logosuna benzetilmiş olan dış kasayla karşılaşıyoruz. Standart router modellerinde olduğu gibi ön kısımda durum ışıkları ve arka kısımda da portların bulunduğu yerleşim sabit tutulmuş. Buna karşın dediğimiz gibi logoya benzetilen çok daha hareketli bir tasarım kullanılmış.

TUF Gaming AX5400

Routerın yan kısmından başlayan ve etrafını çevreleyen 6 adet anten de yine tasarımda dikkat çeken noktalar arasında. Tasarımda benim en çok beğendiğim kısım ise router üzerinde yer alan RGB aydınlatma oldu.

Cihazı üzerine TUF logosu şeklinde bir AURA RGB aydınlatmaya yer verilmiş. Bu da TUF Gaming AX5400 routerın, oyuncuları kendisine çekmesini sağlayacak bir detay gibi duruyor.

TUF Gaming AX5400

Tasarımı sadece dıştan görünen kısım olarak ele almayalım. Ayrıca soğutma konusunda yapılan düzenlemeleri ve dayanıklılık için nasıl bir yapı sunulduğunu da ekleyelim. Bir kere router üzerinde kullanılan sabit antenler fiziksel dayanıklılık açısından güçlendirilmiş.

TUF Gaming AX5400

Bunun dışında bağlantı portları içinde metal port koruyucu kullanılmış. Uzun ömürlü kullanım için güzel bir artı diyebiliriz.

Diğer taraftan soğutma performansı arttırmak için de hem iç tasarım da hem de dışta kullanılan havalandırma bölümlerinde özelleştirmeler yapılmış. Özel olarak tasarlanan havalandırma açıklığı işin birinci kısmı.

TUF Gaming AX5400

İkinci kısım ise içerde kullanılan alüminyum çift soğutma bloğu. Bu şekilde soğutma performansı arttırılmış ve ısınmaya bağlı olarak yaşanacak performans düşüşlerinin önüne geçilmiş.

Tüm bu tasarım yapısına ek olarak söylemek istediğim son bir şey var. O da testler. TUF Gaming AX5400, dayanıklı tasarım yapısıyla beraber bazı testlere tutulmuş. EMI testi, stres tesi, port testleri ve nem testlerinden başarıyla geçilmiş.

TUF Gaming AX5400

Tasarım Özellikleri Dikkat Çeken Noktalar

  • Üst kısımda yer alan AURA RGB aydınlatma, oyuncuların isteyeceği bir detay olmuş.
  • Güçlendirilmiş 6 adet anten başarılı yerleştirilmiş.
  • Portlarda metal port koruyucu kullanılmış
  • Daha iyi bir soğutma performansı için iç kısımda çift soğutma bloğu kullanıldığı gibi özel bir havalandırma deliği tasarımı kullanılmış.

TUF Gaming AX5400 router tasarımı nasıl sorusuna cevap verdiğimizi düşünüyorum. Her zaman söylüyorum tasarım kişiden kişiye değişebilir. Benim fikrim, bu tasarım yapısı bir router için gayet başarılı olmuş. Hadi artık teknik donanımlara geçelim.

TUF Gaming AX5400 Teknik Özellikleri

Teknik özellikler için bahsedeceğimiz birkaç önemli nokta var. Ürünün avantajları neler daha iyi anlamanız adına ben bu noktaları tek tek paylaşacağım. Hepsinden ayrı ayrı söz edelim ve tam olarak TUF Gaming AX5400 ne sunuyor buna bakalım.

Kaçırmayın: ASUS GeForce RTX 3070 Noctua Edition Duyuruldu!

WiFi 6 Desteği

Routerın en önemli artılarından birisi yeni standart olan WiFi-6’nın destekleniyor olması. WiFi 6 giderek yaygınlaşıyor ve akıllı telefonlarda bile desteği aranmaya başladı. Neden diyecek olursanız cevap çok basit.

Çünkü çok daha hızlı ve kararlı bir bağlantı imkanı sunuluyor. Özellikle yoğun kullanılan ağlarda, WiFi 6 çok daha avantajlı. Bunu anlamak için WiFi 5 ile karşılaştırma yapmak gerekiyor.

WiFi 5 teknolojisinde, her bir ağ kanalında tek bir cihaz bulunmakta ve bant genişliği buna göre kullanılıyor. Fakat WiFi 6 standartında her kanal, alt kanallara bölünmekte ve sonucunda cihazlara sinyaller aynı anda aktarılarak gecikme süreleri en aza çekiliyor. Eski teknolojiye göre yeni teknolojide 4 kat daha az gecikme süreleri görüyoruz.

Dediğimiz gibi özellikle aynı ağa bağlı çok sayıda cihaz varsa, WiFi 6 çok daha önemli bir artı sağlıyor. Tabii ki tek artı bu değil. Buna bir de hız artısını ekleyelim. WiFi 6, eski standarta göre 2 katına kadar daha yüksek hızlar da sunabiliyor.

Beraberinde gelen enerji verimliliği ve daha geniş kapsama alanı artılarını da unutmamak lazım. Tüm bunlar üst üste koyduğumuz zaman, WiFi 6 çok daha iyi diyebiliriz.

WİFİ 6 

TUF Gaming AX5400

WİFİ 5 

TUF Gaming AX5400

WiFi 6 ile Gelen Artılar Özet

  • 2 kadar kadar daha yüksek hız
  • 4 kata kadar daha az gecikme süreleri
  • Daha uzun çekim alanı, kapsama alanı
  • Tabii ki çok daha fazla verimlilik

TUF Gaming AX5400, WiFi 6’nın sunmuş olduğu tüm bu avantajlara sahip olan bir router. Ayrıca ASUS’un yaptığı özelleştirmeler ek artılara da sahip.

Cihazda kullanılan 4X4 MU-MIMO yapılandırması, buna ek olarak parazitleri azaltan antenler, sinyalleri doğrudan cihazlara odaklayan ışık hüzmeleme özelliği gibi artılarla TUF Gaming AX5400, WiFi 6 standartını da daha verimli değerlendirmiş.

Kablolu Bağlantıda Nasıl?

TUF Gaming AX5400, kablosuz bağlantı da WiFi 6 ile beraber çok daha iddialı. Peki ya kablolu bağlantı? Burada da bir düzenleme yapılmış. Gerçekten yüksek bant genişliklerine çıkılması adına WAN portlarının ve LAN portlarının yüksek hız desteğine sahip olması sağlanmış.

Burada router, WAN ve LAN birleştirmeyi de desteklemekte. Oluşturulan bu yapı ile 2 Gbps kablolu bağlantı hızlarına kadar ulaşılabildiği söylenmiş. Tabii ki bunu uzun süre test etmek lazım ama iddialı bir artı diyebiliriz.

Oyun Portu: Kablolu bağlantı konusunda bir artı daha var. TUF Gaming AX5400 ilk portta “Gaming Port” şeklinde bir port sunuyor. Buraya bağladığınız cihaz, her zaman için bağlantılar da öncelik alıyor. Şöyle değerlendiriliyor, bu cihazda oyun oynanıyor ve tüm önceliği bu cihaza verin gibi.

TUF Gaming AX5400

Aynı Anda Hem VPN Hem Normal Bağlantı

Dikkatimi çeken özelliklerden birisi de bu oldu. TUF Gaming AX5400 router, aynı anda iki bağlantıyı da destekliyor. VPN Fusion adı verilen bu teknoloji sayesinde, hem VPN’li bağlantıyı hem de standart bağlantıyı aynı anda kullanabiliyorsunuz.

Diyelim ki ağda başka bir cihazınız var ve VPN’i kullanmanız lazım. Başka bir bilgisayarda da standart olarak internet kullanıyorsunuz. Bağlantıyı değiştirmeye gerek yok. Aynı anda hem VPN’li hem de standart şekilde kullanım yapılabilir.

TUF Gaming AX5400

Farklı Kullanımlar için Farklı Modlar

TUF Gaming AX5400 router çok amaçlı bir ürün olmuş. Farklı kullanımlara göre ayarlamalar yapabiliyorsunuz. Diyelim ki telefonunuzdan oyun oynuyorsunuz. Buna göre özelleştirme yapmak için sunulan yazılımı kullanılabiliyorsunuz.

Mobil oyun moduna geçip, daha iyi bir oyun deneyimi elde edebilirsiniz. Sadece oyun için sunulan bir özelleştirmeden de söz etmiyoruz. Router kullanım amacına göre de özel modlara geçiş yapabiliyor. Dosya paylaşımı modu, web gezinme modu gibi modlar söz konusu.

Onun dışında açık NAT desteğinin olduğunu da görüyoruz. Açık NAT özelliği ile çevrim içi oyunlara katılmak ve oyun kurmak çok daha basit.

TUF Gaming AX5400

Güvenlik için Nasıl Bir Adım Atılmış?

Böyle bir router sunulurken, işin güvenlik kısmı da unutulmamış. Ağa bağlanan cihazların güvenliğini sağlamak adına, AiProtection Pro’ya sahip oluyorsunuz. Ömür boyu ücretsiz olarak AiProtection Pro erişiminin olması güvenlik için yeterli gibi gözüküyor.

Öyle ki AiProtection Pro, WPA3 güvenlik protokolü, gelişmiş ebeveyn kontrolü gibi artılar getiriyor. Ayrıca sistemi mobil uygulama üzerinden de kontrol etmek mümkün. Yani telefonunuzdan ağınızın durumu gibi bilgileri de kontrol edebiliyorsunuz.

Güvenlik kısmında söylemek istediğim bir şey daha var. O da ASUS Instant Guard desteği. ASUS Instant Guard sayesinde, tek bir tuşla VPN bağlantısına geçmeniz mümkün. Artı bir güvenlik özelliği denebilir.

TUF Gaming AX5400

ASUS AiMesh Desteği

TUF Gaming AX5400 router teknik özellikleri konusunda söyleyeceğim son şey, AiMesh desteği. ASUS AiMesh desteği sayesinde ASUS routerları kolay bir şekilde bağlayarak, evinizin ya da işletmenizin her köşesinde kesintisiz WiFi ağı oluşturabiliyorsunuz. Geniş alanlarda ağını güçlendirmek isteyenler için güzel artılardan biri.

TUF Gaming AX5400

TUF Gaming AX5400 Teknik Özellikleri Tablo

Veri Hızı: (2.4GHz – 5 GHz) Wifi6574 Mbps + 4804 Mbps
Anten Sayısı: 6 sabit anten
USB 3.0 Port: 1 adet
LAN Portları:1 WAN, 4 GbLAN
DFS Bant Desteği: 160 MHz 4X4
İşlemci: Broadcom1.5 GHz 3 çekidek
RAM:512 MB
Flash:256 MB
RGB Aydınlatma:AURA RGB
VPN Fusion: Var
Mobl Oyun Modu:Var
Oyun Portu: 1 adet

Evet teknik bilgiler için bir de tablo ekledik. TUF Gaming AX5400 router için bilmeniz gereken özellikler bu şekilde. Bu özelliklere ek olarak ASUS’un yapmış olduğu verim testlerinden de söz etmek istiyorum.

TUF AX5400 160 MHz Tepe Verim Testi

ASUS bu testi nasıl yaptığı konusunda bazı önemli veriler paylaşmış. Sonuçlara bakmadan önce test ortamından söz etmek istiyorum. Test için kullanılan sistemde;

TUF Gaming AX5400

  • Intel AX200’e sahip olan bir notebook modeli kullanılmış. (Tabii ki bu cihaz 160 MHz’i destekliyor)
  • TUF Gaming AX5400 router kullanılmış: BW 160
  • Yazılım için IxChariot kullanılmış.
  • Maksimum verimi görmek adına 5 GHz bant genişliği 160 MHz sabit olarak ayarlanmış.

Testin sonucunu da hemen aşağı görsel olarak ekliyorum. Sonuçlar gayet iddialı gözüküyor.

TUF Gaming AX5400

TUF Gaming AX5400 incelememiz için sona geldik dostlar. Tüm bu özelliklerle beraber fiyat için bir baktığımız zaman, 1.400 – 1.500 TL aralığında fiyatlar gördüğümüzü de ekleyelim. Anlattıklarımız dışında merak ettiğiniz kısımlar varsa, yorumlarınızı bekleriz.

editor tavsiyesi ustun performans odul 2021

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler