Perşembe, Nisan 25, 2024

Technopc TA15JR5 Laptop İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Hepsiburada reklamlarında sık sık gördüğümüz bir laptop var. Çoğu arkadaşımızın tahmin ettiği gibi Technopc TA15JR5 laptop modelinden söz ediyoruz. Sık sık reklamlarını gördüğümüz laptop, fiyat performans serisi olunca haliyle ürünün özelliklerinin neler olduğu da merak ediliyor.

İşte inceleme masamızda da bu fiyat performans serisini ele alacağız. Tasarımı, özellikleri, oyun performansı ve çok daha fazlasıyla nasıl bir ürünle karşı karşıyayız bakalım.

Kaçırmayın: Casper Excalibur G911 İncelemesi

Technopc TA15JR5 Tasarımı Nasıl?

Hemen giriş yapıyorum çok sade. Zaten cihaz günlük kullanım odaklı bir cihaz ama tasarım gerçek anlamda sade tutulmuş durum. Dış kasada metal kullanan laptop, kapak üzerinde sadece Technopc yazısına yer veriyor. Bunun dışında ek bir logo ya da bir hareket görmüyoruz.

Metal grisi renginde sade bir kapak. Kapak üzerinde parmak izi bırakıyor mu derseniz bırakmıyor. Tabii ki kullanıma bağlı olarak bazı lekeler olabilir ama bu da kolay bir şekilde temizlenebiliyor.

Kapağı kaldırıp iç kısma geçtiğinizde ise yine sade diyebileceğimiz bir yapı bizi karşılıyor. Yanları inceltilmiş olan ekran çerçeveleri, ekranın hemen alt kısmında tam boy hoparlör ızgara alanı ve alttan aydınlatmalı olan bir klavyeye yer verilmiş.

Klavyede sadece beyaz renk aydınlatma var ve iki kademeye kadar bu aydınlatmanın derecesini ayarlayabiliyorsunuz. Yeri gelmişken düşük profilli sessiz klavyenin kullanımının da rahat olduğunu ekleyelim.

Alt Kısım

Technopc TA15JR5, alt kısımda da çok sade. Hep bunu tekrar edeceğiz gibi duruyor. 🙂 Alt kısımda havalandırma çıkış ızgarasını görüyoruz. Ama asıl dikkat çeken burada yer alan SSD kapağı. Technopc, sonradan rahat değiştirmek için SSD alanını ayırmış. Çok kolay bir şekilde bu kapağı sökerek, tüm kasayı sökmeye gerek kalmadan SSD değiştirebilirsiniz.

Technopc TA15JR5

İç Tasarım Yapısı

Biraz daha ilerlediğimiz zaman işlemci kısmında da üzerinde duracağız ama sistem APU sistem. Yani ek bir harici ekran kartı yok. Bu noktada biraz daha mütevazi bir performans değeri var. Haliyle soğutma performansı için çok iyi bir sisteme gerek yok.

Zaten iç tasarımda da merkezde tek bir fan ve işlemciye giden bakır ısı borusu var. Bu yeterli gelmiş. Tahmin edin bakalım iç tasarım için ne diyeceğim? Tabii ki sade. 🙂 Üste fan yanda bakır ısı borusu ve anakart ve hemen alt kısımda da depolama birimiyle batarya. Bu kadar net bir dizilim yapılmış.

  • Portlar: 1 adet USB Type C, 1 adet USB 2.0, 1 adet kart okuyucu, 1 adet HDMI, 1 adet ses girişi
  • Boyutlar: 360 mm X 240 mm X 20 mm
  • Ağırlık: 1.4 kg

Tasarım kısmında söyleyeceklerimiz bu kadar ile sınırlı. Technopc TA15JR5, tasarım kısmında beni çok tatmin etmedi. Ama dediğimiz gibi bu oyuncu bilgisayarı değil. Günlük kullanım için sadelik isteyenlere uygun. Geçelim teknik özelliklerimize.

Technopc TA15JR5 Ekran Özellikleri

Ekran kısmında çok alışkın olduğumuz bir boyut tercihi yapılmış. 15.6 inçlik bir ekran kullanıldığını görüyoruz. Yansıma yapmaması ve daha doygun renkler vermesi adına IPS panelin tercih edildiği ekranda 1920 X 1080 piksel çözünürlük değeri var. 16:9 ekran oranına da sahip olan seri, yine dediğimiz gibi günlük kullanımlar için gayet tatmin edici bir görüntü deneyimi sunacaktır.

Technopc TA15JR5

İşlemci – AMD Ryzen 5 4500U APU Serisi

Bilmeyenler için önce APU ne demek ona bir bakalım. APU modeller, harici grafik birimine sahip olmayan işlemci içerisinde entegre bir grafik birimi bulunduran modeller. Genelde oyun odaklı olmayan bu sistemlerde, günlük kullanıcılar hedefleniyor.

AMD Ryzen 5 4500U işlemcisi de APU bir işlemci. 2.3 GHz temel saat hızına sahip olan işlemci, 6 çekirdek ve 6 iş parçacığına sahip. Maksimum olarak saat hızına baktığımız zaman ise işlemcinin 4.00 GHz seviyesine kadar çıktığını görebiliyoruz.

3 MB L2 Cache ve 8 MB L3 Cache bellek değerinin de olduğu işlemcide, sadece 15W TDP değeri görüyoruz. Resmen elektriği kokluyor diyebiliriz.

İşin dahili grafik birimine geçtiğimiz zaman ise 6 çekirdek AMD Radeon dahili grafik biriminin kullanıldığını görüyoruz. Burada frekans değeri ise 1500 MHz seviyesinde. Zaten oyun testlerinde göreceksiniz ama tekrar belirtelim ki bu dahili grafik birimi çoğu oyun için yeterli değil.

İşlemci Özet

  • Çekirdek Sayısı: 6 çekirdek
  • Temel Saat Hızı: 2.3 GHz
  • Boost Saat Hızı: 4.00 GHz
  • Ön Bellek: 8 MB L3 + 3 MB L2 Cache
  • TDP Değeri: 15W
  • Dahili grafik birimi: 6 çekirdek AMD Radeon 1500 MHz
  • Üretim Teknolojisi: TSMC 7 nm FinFet

Technopc TA15JR5

RAM ve Depolama Birimi

Aslında AMD işlemci ile 16 GB RAM kullanılması çok daha iyi sonuç verir. Fakat cihazın içerisinde standart olarak yer alan RAM, 8 GB DDR4 RAM. Depolama birimi ise 256 GB SATA M.2 SSD olarak seçilmiş.

Okuma ve yazma hızları kötü değil ama SATA sonuçta. Yaptığımız testlere göre SSD, 270 MB okuma ve 493 MB yazma hızlarına kadar çıkıyor. Tabii ki uzun kullanımlarda bu performans nasıl değişecek bilemiyorum.

Pil Nasıl?: Cihazın içerisinde Li Polymer 45WH değerinde bir pil var. Bu pille beraber genel kullanımda 2-2,5 saat gibi süreleri görebiliyorsunuz. Daha üzerine çıkmak mümkün. Kullanıma bağlı.

Evet parça bazında söylemediğimiz bir şey kalmadı diye düşünüyorum. Yine merak ettiğiniz olursa yorumları gönderin. Biz kısaca bir oyun performansına da bakalım.

Technopc TA15JR5

Technopc TA15JR5 Oyun Performansı

Oyun odaklı olmayan sistem, haliyle çok yüksek bir performans sunmuyor. Basit oyunları oynayabiliyorsunuz. Sistem isteyen oyunlardan ise uzak kalmanız gerekecek.

CS GO – ( Full HD – Düşük Ayarlar)

Technopc TA15JR5

LOL – ( Full HD – En Yüksek Ayarlar)

Technopc TA15JR5

Valorant – ( Full HD – Orta Ayarlar)

Technopc TA15JR5

Son Sözler ve Artılar Eksiler

Technopc TA15JR5, kesinlikle bir oyun bilgisayarı değil. Ama dediğimiz gibi günlük kullanımlar için ideal bir fiyat performans bilgisayarı. Şu an fiyatı 5.000 TL civarlarında. Zaten ne yazık ki fiyatlar genel olarak bu seviyelerin altına çok inmiyor. Kısa bir artıları eksileri de yapalım.

Artıları

  • AMD işlemci günlük kullanımlar için yeterli performansı veriyor güç tüketimi az
  • Ekranda IPS panel yer alıyor. Renk doygunluğu iyi.

Eksileri

  • Tek bir USB 2.0 portuna yer verilmiş. Büyük eksiklik
  • Depolama kısmında SATA M.2 SSD var.
  • RAM 8 yerine 16 GB olsa daha iyi olurdu.

Technopc TA15JR5 Teknik Özellik Özet Tablosu

İşlemci: AMD Ryzen 5 4500U 2.3 GHz (Tubo 4.00GHz)
Ekran: 15.6 inç IPS Panel – 1920 X 1080 – 16:9
RAM:8 GB DDR4
Depolama:256 GB SATA M.2 SSD
Pil: Li-Polymer 45WH
Ölçüler:360 mm X 240 mm X 20 mm
Ağırlık: 1.4 kg
Klavye: Tek renk aydınlatma var.
Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler