Salı, Nisan 16, 2024

Beklenen Haber: Intel’in İlk Grafik İşlemcisi Ponte Vecchio duyuruldu

Paylaş

silkroad gaminggentr

Intel‘in 2021 yılında ekran kartlarını piyasaya süreceğini artık duymayan kalmamıştır. Fakat öncesinde yeni ve ilk grafik işlemcisi Ponte Vecchio duyuruldu. İtalya’nın Floransa kentinde bulunan eski bir taş köprüden adını alan Ponte Vecchio (Ne alaka??) 7 nanometre Xe GPU’larının başını çekecek.

“Köprünün bir anlamı var”

Yukarıda “ne alaka”? dediğime bakmayın dostlar. Aslında anlamı olmayan hiç bir ismi Intel kullanmıyor. Şöyle ki; İtalya’daki bir köprüden esinlenilen bu isim, GPU’lar arasındaki bağlantıyı sağlayacağı CXL (Hesaplamalı Express Bağlantı) anlamına geliyor.

Yani aradaki bağlantıyı sağlayarak köprü görevi gördüğü için bu isim tercih edilmiş. Ama neden İtalya’daki bir köprü orasını bilmiyoruz tabii ki.

intel ponte vecchio

17 Kasım’da Intel “Aurora” projesi açıklanacak

Firma ekran kartı üretme konusunda iddialı. Hatta şirket kendi içerisinde “ya ben şimdiye kadar elimde bu kadar güç varken, neden ekran kartı üretmedim?” dediğine eminim. Zira pazar o kadar geniş ki, Intel gibi büyük bir referans şimdi bu gücü eline almak,  tabir-i caizse pastadan payını çekmek istiyor.

17 Kasım tarihinde Intel Aurora projesi ile ilgili ilk ayrıntılar paylaşılacak. Ancak şunu söylemem lazım; Intel Ponte Vecchio bir oyun GPU’su değildir. İlk Xe grafikler için Exascale bilgi işlem ünitesidir. Biraz daha olayı genişletecek olursak, Xeon CPU’lara benzetebilirsiniz.

intel ponte vecchio 002

Intel CLX ara bağlantı kullanılacak mı?

Şuanda basında görmediğiniz Intel Ponte Vecchio‘nun Feveros sıkıştırma teknolojisini kullanacağını ve CLX ara bağlantı birimine sahip olacağı belirtiliyor. Bu durum önceden beri bilinse de, emin olamadığımız için şimdi daha net konuşabiliyoruz. Yani şuanda Xe grafik sekmentinin Intel tarafından geleceği doğrulanmış oldu.

Ultra yüksek ön bellekler ve yüksek bant genişliği vaat eden bu grafik sekmenti, ayrıca yüksek hassasiyete sahip FP verimine sahip olacak.

intel ponte vecchio 003

Intel Ponte Vecchio’nun ilgi alanları

Oyun grafik birimi olmadığını söylemiştim. Peki nerelerde kullanılabilecek?

  • HPC
  • Exascale
  • Veri işleme ve eğitim
  • Cloud GFX
  • Medya Transcore Analytics
  • İş istasyonları
  • PC Mobil
  • Ultra Mobil
  • Gaming (??)

Intel Aurora 2021 yılında piyasaya sürülecek. O yıla kadar gelişmelerden de sizleri haberdar etmeye devam edeceğiz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler