Salı, Nisan 23, 2024

Bilgisayarıma ChromeOS Nasıl Yüklerim? (Rehber)

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünya devi arama motoru Google’un, Chromebook cihazlar için geliştirmiş olduğu Linux ve Chrome tabanlı işletim sistemi ChromeOS (bizim kuracağımız versiyon ChromiumOS) kendi bilgisayarımıza nasıl yüklenir, hangi adımlar izlenir, bilgisayarda nasıl bir performans verir? ChromeOS sayesinde hantal çalışan eski bilgisayarlarınızı birer Chromebook yaparak daha iyi bir performans alabilirsiniz.

ChromeOS’den beklentileriniz bunlar olmamalı:

  • Deli gibi oyunlar oynamak
  • Çok performanslı aplikasyonları kullanmak
  • Windows/Mac desteği olan bir çok aplikasyonu kurmak

Eğer cihazınıza ChromeOS kuracaksanız bazı güzel şeylerden fedakarlık etmek gerekiyor. Dediğimiz gibi ChromeOS bir Linux ve Chrome tabanlı işletim sistemi, Linux aplikasyonlarını kurmak için bile henüz Beta programında olan Linux desteğini kurmanız gerekiyor.

ChromeOS’den beklentileriniz bunlar olmalı:

  • Word/Excel/PowerPoint (sistemde Google beye ait kendi ürünleri kullanılıyor) servislerinden maksimum performans almak.
  • Mailleri okumak, YouTube’da gezinmek, daha performanslı ve hızlı internet deneyimi elde etmek.
  • Yükleyebileceğiniz orta seviye uygulamalarından daha hızlı faydalanmak.
  • Cihazlar arası sekme paylaşımı yapmak.

ChromeOS, sistem olarak epey hafif bir işletim sistemi, Google hesabınız ile çalışan sistem Chrome altyapısından faydalanarak sizlere daha hızlı bir performans sağlamaya çalışıyor. Eğer bir iş insanı iseniz bunu elinizdeki her bilgisayara kurabilirsiniz ama unutmayın mutlaka bilgilerinizi yedekleyin.

ChromeOS Nasıl Kurulur?

ChromeOS, sadece Chromebook ve Pixelbook cihazlara kurulması amacı oluşturulan bir işletim sistemidir fakat biz tüketiciler bu işletim sistemini ChromiumOS olarak kullanıyoruz. “neverware” isimli bir oluşum ise bu işletim sistemini “cloudready” adı altında “Home Edition Free” olarak indirmemizi sağlıyor.

Aşağıda ChromeOS (ama kurulacak olan ChromiumOS) için kurulum aşamalarını tek tek belirttik. Adımları takip edip bilgisayarınızda “cloudready” ibaresinden sonra açılan ekranın sağ alt köşesinde yer alan saat kısmına tıklayıp bildirim ekranını açmanız ve ardından yer alan “Install OS” düğmesine tıklatıp kurulumu başlatmanız. Kurulum sonrasında gerçekleşecek olan yeniden başlatma esnasında kurulum USB’sini çıkarabilirsiniz.

  • Burada yer alan bağlantıdan chromeOS dosyasını indirin.
  • 8 GB ve üstü bir USB Belleğinizi temizleyin.
  • Herhangi bir USB Belleğe imaj yazma programı ile bu indirdiğiniz işletim sistemini belleğinize yazın.
  • Kurmak istediğiniz bilgisayarda hiç bir önemli bilgi bırakmayın zira bu işletim sistemi disk bölme ekranına sahip değil.
  • Bilgisayara USB belleği takın ve USB Bellekten boot edin.
Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

15 YORUMLAR

  1. Şuan windows 10 kullanıyorum! Cihazım minimum Windows 11 gereksinimini karşılamıyor! Bu sistemi terkedip Choromebook’a geçebilirmiyim? Teşekkürler.

    • Merhaba Şükrü,

      ChromeOS (ChromiumOS) oldukça düşük sistem gereksinimlerine sahip fakat kullanım alanları oldukça sınırlı. Oyun oynuyor, çeşitli uygulamaları kullanıyorsan sürekli olarak kullanmanı tavsiye etmem açıkçası. Bunun yerine Linux tercih edebilirsin.

  2. hocam. yukarda kodu yazıyorum. imleci terminale getirmek için her defasında fare ile terminal satırına tıklamak zorunda kalıyorum. fareyi kullanmak istemiyorum. bunun kısayolu varmı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler