Nasıl Yapılır?

BIOS Nasıl Güncellenir? Windows BIOS Güncelleme

Yazan:
Aylin Yılmaz
26 Eylül 2024 | 16:35
Abone Ol

BIOS güncelleme nasıl yapılır? sorusunun yanıtını merak eden pek çok kişi bulunmaktadır. Bunun cevabını vermeden önce bu bios güncellemesinin rutin bir şekilde yapılmadığını bilmeniz gerekmekte. Sadece Bios güncellemesinin sorunu çözdüğünü bildiğiniz durumda kullanmanız önerilmektedir.

İşlem esnasında elektriklerin kesilmesi, bilgisayarın donması ya da çökmesi Bios ya da UEFI yazılımı bozabilir. Böylece bilgisayar hiç açılmayabilir. Bu nedenle çok dikkatli olmanızda fayda var.

BIOS Nasıl Güncellenir?

Windows Bios güncelleme zor gibi dursa da aslında oldukça kolaydır. Bunu sırasıyla takip etmek için şu adımları izlemeniz yeterli olacaktır.

Öncelikle anakart modeliniz neyse, resmi destek sayfasından Bios bölümünden yeni sürücü dosyalarını indirelim.

  • Ardından WinRAR gibi bir program bir program ile bunları açalım
  • Uygun formatta biçimlendirilmiş olan Bios dosyasını USB sürücüsüne aktaralım
  • Bilgisayarı tekrar başlatalım ve bu esnada sürekli F2, F 10, Del ya da Enter tuşuna basalım
  • Bios ekranına girelim
  • Bios güncelleme 5 dakika alabilir

Bu süre boyunca bilgisayar kapatılmamalıdır.  Ek olarak bazı anakartlar bios güncelleme işlemi için farklı yardımcı programlar da sunabilmekte. Bununla birlikte genellikle benzer adımlar takip edilmektedir.

Bios Ekranına Girmeden Bios Güncellenir Mi?

Bios güncellemenin pek çok yolu mevcut. Bazı üreticiler Bios güncellemesi için Windows masaüstünde çalıştırılabilen güncelleme araçları sunmaktadır. Günümüzde aktif olarak kullanılan EZ Flash, WinFlash bunlardan bazılarıdır.

Ancak Windows Bios güncelleme işlemlerinin araçlar yerine Bios üzerinden yapılması önerilmektedir. Çünkü Arka planda çalışan yazılımlar başarısız olmasına ve böylece Bios’un bozulmasına neden olabilir. Peki, Bios nasıl güncellenir?

Bios Sürümü Nasıl Öğrenilir?

Bios güncelleme ifadesi ilk olarak kullanıcılarda uyandırsa da aslında oldukça kolaydır. Ancak yapmaya başlamadan önce mevcut olarak cihazın ne durumda olduğunu bilmeniz gerekir. Güncel sürümü öğrenmek bu bakımdan gereklidir.

BİOS sürümünü öğrenmenin bir yolu Bİos ekranına girmektir. Ancak bilgisayarı kapatmak istemiyorsanız farklı şekillerde de öğrenebilirsiniz.  Aşağıdaki adımları takip ederek bunu hemen bios sürümünüzü öğrenebilirsiniz.

  • İlk olarak Başlat’a basalım
  • Arama kutusuna CMD yazalım
  • Komut istemi penceresine wmic bios get smbiosbiosversion yazalım
  • Window + R tuşları ile Çalıştır bölümüne girelim
  • MSinfo32 yazalım
  • Sistem özeti bölmesine giderek Bİos Version/Date alanında sürüm numarasına bakalım

Böylece sistemin güncel olup olmadığını hemen öğrenebilirsiniz. Sizdeki sürüm ile anakartın web sitesindeki sürümü karşılaştırabilirsiniz.

Bios Güncelleme Ne İşe Yarar?

Windows Bios güncelleme öncesinde bazı konuları da bilmek gerekmektedir. Bios Temel olarak Basic Input/Output System anlamını taşımaktadır. Bunu güncellemeden önce performans beklentileriniz bulunuyorsa genellikle güncelleme yapsanız da performansı arttırmayacağı bilinmelidir.

Peki, o zaman Bios güncelleme ne işe yarar? Güncellemeyi gerçekleştirme donanımla alakalı hataları düzeltebilir. Bunun dışında yeni donanımlar için uyumluluk da getirebilir. Ne var ki Anakart üreticileri kullanıcıları söz konusu güncellemeleri yapma konusunda uyarır. Örneğin elektrikler kesilirse ya da sistem çökerse bu durum bilgisayar bozulmasına yol açabilir.

Windows Bios güncelleme öncesinde ayrıca bu işlemin bilgisayar ayarlarını varsayılan değerlere sıfırlayacağı bilinmelidir. Bu durum sistem kararlılığını etkileyebilir.

Paylaş
Aylin Yılmaz

Teknoloji dünyasının sürekli değişen ve gelişen dinamiklerini yakından takip eden bir teknoloji editörüyüm. İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra, teknolojiye olan tutkum beni bu alanda yazmaya ve bilgi paylaşmaya yönlendirdi.