Perşembe, Nisan 25, 2024

Büyük Kentlerin %67’si İnternetten Haber Alıyor !

Paylaş

silkroad gaminggentr

Her yıl düzenli olarak Reuters Institute for the Study of Journalism tarafından yayınlanan ‘Dijital Haber Raporu‘ isimli raporda Japonya,ABD gibi 12 gelişmiş ekonomisi olan ülkelerin dijital dünyadaki haber alışkanlıklarını analiz etmekte. Bu yılki raporunda, Türkiye ,Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Polonya, Portekiz gibi ülkeleri de dahil eden Reuters Institute yeni eklenen ülkelerdeki nufusun yoğun olduğu yerlerde internet haberciliği nasıl bir yaklaşım içerisinde olduklarını gösteren detaylı bir raporu bu günlerde yayınladı.

 

Yoğun nüfusu bulunan şehirlerin %57’si haberleri akıllı telefondan alıyor

 

Raporda 18 ülkeyi kapsayan araştırmada Ülkemizde,internet haberleri ortalamadan daha yüksek seviyelerde.Şöyleki 18 ülkedeki yoğun nüfustan katılanların ortalama %80’i 1 hafta içerisin de online haberleri takip ettiğini söylüyor, Ülkemizde bu oran %88.Türkiye’den katılımcıların yüzde 55’i dijital haberleri tüketmek için ana aracın PC olduğunu söylerken yüzde 28’i akıllı telefon diyor. Türkiye’de haberleri öncelikle tabletinden tükettiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 6.

 

1

 

Rapordaki tüm ülkeler için akıllı telefonlarını kullandığını söyleyenlerin ortalaması yüzde 24.

 

2

 

Raporda ilginç olan kısım ise sosyal medyanın haber kaynağı olarak gören en popüler ülke %67’lik oranla Türkiye olması.

 

Mobili öncelikli kaynak olarak işaretlemeyenler katıldığında Türkiye’de akıllı telefonuyla haber okuduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 57’ye kadar çıkıyor. Bu, yeniden araştırmaya katılan tüm ülkeler arasındaki en yüksek oranlardan biri. Türkiye’nin üst uçta bulunarak dikkat çektiği bir diğer tüketim alışkanlığı ise sosyal medya. İncelenen 18 ülkede sosyal medyanın bir haber kaynağı olarak en popüler olduğu ülke yüzde 67’lik oranla Türkiye.

haber-sosyal-medya

 

Sosyal ağların haber kaynağı olarak sıralamasında Türkiye’den katılımcıların yüzde 69’u Facebook, yüzde 33’ü Twitter, yüzde 33 Google+ ve yüzde 14’ü YouTube’u kullandığını söylüyor. Facebook’un 40 milyon kullanıcıyla dünya çapında en popüler olduğu ülkelerden biri olan Türkiye için bu pek şaşırtıcı bir netice sayılmaz. 18 ülke arasında Facebook’un haber kaynağı olarak en popüler olduğu Brezilya için bu oran % 70.

 

sosyal-medya-haber-okuma

 

Türkiye haberlere en az güvenen ülkeler arasında

 

Rapora göre haberleri sosyal medyadan okusak bile ülkemizde yoğun nufuslu kentlerde yaşayanlar her gördüğüne inanmadığını söylüyor. Araştırmaya katılan altı ülke arasında ‘Gördüğüm haberlere çoğu zaman inanırım’ diyenlerin sayısının en az olduğu ülke Türkiye. Buna karşın insanlar kendi seçtikleri kaynaklardaki haberlere inanma eğilimindeler. Türkiye için, oranın düşük olması, büyük medya kuruluşları arasında uzlaşılmış  habercilik standartlarının olmamasından da kaynaklanıyor olabilir. 

haber-guven

 

Yayınları dijitalde doğan ve geleneksel olarak iki türde inceleyen rapordaki genel trendlerden biri, geleneksel yayınların kitlelerine internetten erişmek konusunda dijitalde doğanları yakalamaya başladığı. Bu konuda Türkiye de bir istisna değil.

geleneksel-dijital

 

İnternette gördüğü haberlere para ödeme konusunda en istekli ülke Türkiye

 

Raporda beklenenin aksine Türkiye’nin şehirli nüfusu online haberler için fiyat ödemeye hazır olduğunu söylüyor.Çünkü bunun alternatifi olarak görülen fiyatlı abonelik sisteminin Türkiye’de çalışacağına şüpheyle bakılıyor. Hem de araştırmaya katılan ülkeler arasında geçtiğimiz sene online haberlere para ödediğini söyleyen en çok kişi Türkiye’den.

haber-odeme2

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler