Çarşamba, Ekim 9, 2024

Çalışan Bir Sistemde SSD Sökülürse Ne Olur? #NeOlur1

Merhaba PC Hocası takipçileri. Daha önce sistem toplama ve inceleme yapmak amacıyla buluştuğumuz hocanın masasında farklı bir şey için tekrar birlikteyiz. Bugün, #NeOlur serimizin ilk yazısı ile sizlerle birlikte olacağız. Serimizin ilk olayı ise çalışan bir sistemden SSD sökersek ne olur? Hadi şimdi cevap aramaya koyulalım.

#NeOlur Serisi

Öncelikle serimizin ilk yazısı olması hasebiyle yeni serimizden kısaca bahsedip daha sonra olayımıza geçelim istiyoruz. #NeOlur serisi, daha önce çoğu insanın kafasında sorduğu, alışılagelmiş şeylerin tam tersi ya da farklı şekilde işlemelerinin sonuçlarını merak eden bir seri esasında.

Örneğin günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz çayı demlemek yerine yemeklere katsak ne olurdu? Ya da çamaşır makinesine bulaşık deterjan eklesek ne olurdu? İşte #NeOlur serimizin amacı, tam olarak bu gibi merak uyandıran soruları, teknolojik ortamda ele alıp sorular sormak ve soruları uygulayarak bir neticeye ulaşmak olarak özetleyebiliriz.

ne olur - PC Hocası

Birbirinden farklı olayları ele alacağımız bu sorular, hem PC Hocası YouTube kanalında video olarak paylaşılacak hem de burada detayları ile birlikte yazı halini alacak. Sizlerden gelen ne olur sorularına da yanıt arayacağımız yeni serimizin oldukça keyifli geçeceğine eminiz. Şimdi dilerseniz ne olur serimizin ilk sorusunu soralım ve uygulamalı olarak yanıt arayalım.

Çalışan Bir Sistemde SSD Sökülürse Ne Olur?

Bildiğiniz gibi bilgisayarlarımızda kullandığımız iki farklı depoma seçeneğimiz bulunuyor. Bunlardan ilki: uzun yıllardır aramızda bulunan, içerisinde mekanik ve hareketli parçalar barındıran HDD, diğeri ise yeni yeni yaygınlaşan, tamamen bellek yongaları ve dahili devrelerden oluşan SSD. İkisi arasındaki farkı buradaki yazımızdan takip edebilirsiniz.

Her iki depolama birimi de bilgisayarlar için oldukça elzem. Bu yüzden yapacağımız deneyi evinizde kesinlikle denemeyin.

ne olur 1 - PC Hocası

Öncelikle kullandığımız sistemin PCH Alpha 6 olduğunu belirtelim. İçerisinde sadece SSD depolama birimi kullandığımız sistemimizde Windows 10 işletim sistemi kurulu. Testimizi gerçekleştirirken League of Legends oyununu açtık. Oyun normal seyrinde giderken, SSD’yi aniden sistemden ayırdık. İlk etapta sistem yaklaşık 15 saniye kadar çalışmaya devam etti. Ancak süre sonunda sistem kapandı ve BIOS ekranına yönlendirildik.

Aslında BIOS ekranına yönlendirilmek beklenmedik bir durum değil. Neticede sistemin tek diski SSD olduğu için çalışmayı sürdürebilecek bir işletim sistemine sahip başka disk yok. Ancak 15 saniye kadar süren çalışma kafaları biraz karıştırmış olabilir. Bunun nedeni sistemimizde bulunan RAM’ler hocalar.

Bir bilgisayar çalışırken HDD ya da SSD fark etmez, depolama birimlerinden çok daha hızlı yanıt alıp verme gücüne sahip olduğu için verilerin bir kısmı depolama biriminden RAM’lere taşınır. RAM’lerin geçici bellek olmasının temel nedeni budur. Birçok veri yazılı silinir, yani veriler uzun süre saklanmaz. Ancak HDD veya SSD, verileri uzun süre muhafaza eder ve gerektiğinde gerekli kısımları RAM’lere ulaştırır. Bu yüzden RAM’lerde depolanan veri tükenene kadar bilgisayar çalışmaya devam etti.

BENZER:  BIOS Nasıl Güncellenir? Windows BIOS Güncelleme

Peki diski geri taktığımızda ne olur? Soruya yanıt verirken durumu biraz daha zorlaştırdık ve aynı söktüğümüz gibi sistem çalışır vaziyette SSD’yi geri taktık. BIOS ekranından çıkış yaptığımızda ise işletim sistemimiz normal şekilde başladı. Ancak sorunsuz bir deneyim oldu mu, tabii ki hayır.

İlk etapta ekranda parazitler, yeşil siyah vb. yatay çizgiler görüntüledik. Daha sonra oyunumuza tekrar giriş yaptık ancak bu kez ekran görüntüsü, bir gidip bir gelir bir performans sergiledi. Ekran kararmalarını ve parazitlenmeyi oyun boyunca ve sistem çalışır halde yaşadık. Klasik sorun çözme yöntemimiz olan kapat yeniden aç seçeneği ise kısmen işe yaradı. Yeniden başlattığımız bilgisayar, ekrandaki ince kesik ve parazitleri ortadan kaldırırken oyun içerisinde gidip gelen siyah ekrana çözüm olmadı.

ne olur 4 - PC Hocası

Sorunun, ani kesintiden etkilenmiş ve sistemi yürütmekte problemler yaşayan Windows işletim sisteminde olduğunu da düşünerek yapılması gereken ilk şeyi gerçekleştirdik. Yeniden biçimlendirilmiş SSD üzerine yeni bir Windows kurulumu yaptık. Ancak netice değişmedi. SSD içerisindeki devreler, ani kesintiden dolayı elektriksel bir zarar gördü ve normal çalışma yetisini kaybetti. Yani ne olur sorusunun cevabı bozulur oldu.

Ne Oldu?

Evet hocalar, yaptığımız deneme sonucunda SSD ya da HDD donanımlarının çalışır vaziyette sistemden ayrılmaları, hem işletim sistemine hem de SSD’nin kendisine zarar verebiliyor. Nitekim sahip olduğumuz SSD bu şekilde bozulmuş oldu. Bu durumu HDD yaşasaydı muhtemelen o da aynı kaderi paylaşırdı ki HDD’ler hareketli parçalara sahip oldukları için en ufak sarsıntıdan bile etkilenebiliyorlar.

ne olur 2 - PC Hocası

Aslında durumun ilk bakışta elektrik kesintisinden farkı yok gibi görünebilir ancak elektrik kesintisini ilk karşılayan donanım PSU olduğu için, gelen kesintiyi absorbe edip diğer donanımları bu kesintiye karşı koruyor. SSD’yi ya da HDD’yi ise kendi başına koruyabilecek bir donanım yok. Bu açıdan bu parçaları doğrudan sistemden sökerseniz, bozulmalarına sebep olursunuz.

Evet değerli hocalar, #NeOlur serimizin ilk bölümünü bu şekilde tamamlamış olduk. Çalışan bir sistemden SSD ayırdığımız yazımızda sonuçlara birlikte şahit olduk. Durumun canlı ve videolu halini izlemek isterseniz aşağıda bulunan bağlantıyı kullanabilirsiniz. Sizin de yapılsa ne olur dediğiniz şeyler varsa yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yeni bir yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Çalışan Sistemde SSD Sökmek?

YouTube video
silkroadgaminggentr

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Benzer Haberler

Nasıl Yapılır?

Diğer Haberler