Salı, Nisan 23, 2024

Creality Halot-One 3D Yazıcı Özellikleri ve Fiyatı

Paylaş

silkroad gaminggentr

3D yazıcılar ilgi duyuyorsanız ve bu alanda sunulan teknolojileri de takip ediyorsanız tam size göre bir içerik hazırladığımın müjdesini vermek isterim. 🙂 Özellikle ev kullanıcılarının dikkatini çekeceğini düşündüğüm Creality Halot-One (CL-60) 3D yazıcı modelini ele alacağım ve merak edilen teknik özelliklerinden söz edeceğim.

Aslında bu modeli ele almamım bir nedeni var. Öyle ki Creality Halot-One, biraz daha uygun fiyatlı bir yazıcı ve SLA sınıfı yani reçineli bir yazıcı. Artık çok yaygın kullanılan FDM tiplerinden farklı olan ve belki de kullanım odağı biraz daha farklı olarak düşünülebilecek bir 3D yazıcı.

Haliyle standart FDM modellerine göre nasıl farkları var ya da serinin kendi sınıfı için fark oluşturan özellikleri neler merak ediliyor. Benim de amacım merak edilen bu modeli tercih etmek isteyen takipçilerimiz için teknik özellikler neler bir bakmak ve farklardan konuşmak. O zaman daha fazla uzatmayalım ve 3D yazıcımız için detaylara doğru yola çıkalım.

Önce Bir Farkı Anlayalım: FDM ile SLA Arasında Nasıl Bir Fark Var?

Creality Halot-One serisi başta söylediğim gibi SLA tipinde bir 3D yazıcı. Yani malzemesi ve tarzı biraz daha farklı. Burada en çok karşılaştırma ise en yaygın yazıcılar olan FDM tipiyle yapılıyor. SLA hakkında hiç bilginiz olmadığını düşünerek iki sistem hakkında farkları belirtmek istiyorum.

FDM: Açılım olarak Fused Deposition Modelling (Kaynaşmış katman modellemesi) olarak geçen FDM, filament adı verilen hammaddenin ısıtılması üzerine kurulu olan bir baskı türüdür. Aslında sistem çok basit. İnce boru şeklinde ya da ya da ince bir kablo şeklinde diyebileceğimiz forma sahip olan filament, itme motorlarıyla yazıcı kafasına gönderilir.

Burada genelde, 200-220 derece arasında sıcaklığa ulaşan nozzle yani kafa ya da uç kısmı filamenti yüksek sıcaklığı sayesinde eritir ve katmanlar halinde, yine belli bir sıcaklığa sahip olan baskı tablasının üzerine serer.

Yüksek sıcaklıktan çıkan filament yani hammadde, tabla üzerinde anında donar ve şekillenmeye başlar. FDM mantığında katman katman bu şekilde yükselerek katı halde modeller elde edilir. Yaygın olarak kullanılan birçok makine de zaten bu sistemden yararlanmakta.

Creality Halot-One

SLA: Açılımı Stereolithography olarak geçen baskı türünde ise durum biraz daha farklı. Bu sistemde filament dediğimiz hammadde yer almıyor. Bunun yerine reçine dediğimiz sıvı formda hammadde kullanılıyor. Reçine, reçine için oluşturulmuş olan tanka konuluyor. Bu kez yazıcıda bir lazer ışık kaynağı oluyor.

Gönderilen ışığa duyarlı olan reçine, yazıcının lazer ışık kaynağından gelen ışığa göre sertleşmeye başlıyor ve sıvının molekül zincirleri bağlanarak 3D katı halde modeller oluşuyor. Burada da aslında katmak katman ilerleme söz konusu.

Fakat FDM ile aynı mantık değil. Üst üste serilen eriyik plastik yerine, reçine içerisine daldırılan bir tabla var. Oluşturacağınız modelin katmanları tamamlandıkça tabla yukarı doğru kaldırılıyor. Genelde bu cihazlarda, hem oluşan kokuyu hem de oluşan dumanın direkt dışarıya çıkmasını engellemek adına pleksiglas bir kapak bölümü bulunuyor.

İşte Creality Halot-One, SLA tipinde olan yazıcılar arasında dikkat çeken bir model. Bu alanda uygun fiyatlı modellerden biri diyebiliriz. Yazıcı türü ve hammadde konusunda daha fazla detaya inmeyeceğim ve makinenin özelliklerine geçeceğim ama son bir ufak bilgilendirme yapalım.

Creality Halot-One

Neden SLA Tercih Ediliyor ya da Neden Tercih Edilmiyor? 

Aslında SLA baskılarını almak biraz zahmetlidir. Reçine adını verdiğimiz sıvı dikkatli kullanılmalıdır. Eldiven kullanılmalı ve hatta baskıyla uğraşırken de maske kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü her ne kadar makine bir filtreleme yapsa da oluşan koku sizi rahatsız edebilir.

Ayrıca SLA baskılarının, baskı sonrasında da bir temizleme işleminden geçmesi gerekir. Bunun için farklı cihazlar da var siz de temizleme yapabiliyorsunuz. İzopropil alkol ile bir temizleme yapabilirsiniz ve sonrasında 3D baskıları güneş ışığına koyarak UV ışınla sertleşmesini ve daha pürüzsüz hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Gördüğünüz gibi biraz daha zahmetli.

Peki neden SLA? Çünkü baskı kalitesi çok iyi. Creality Halot-One özelliklerinde de söz edeceğiz, mikron kalitesi FDM makinelere göre çok daha iyi. Detaylar çok iyi verilebiliyor. Bana sorarsanız karakter modellerinde ve yüz detaylarında kesinlikle SLA 2-0 önde. Bu farkı da anladığımıza göre makinemize geçelim istiyorum.

Creality Halot-One

Halot-One Tasarımı Nasıl?

Creality Halot-One, daha önce markanın sunmuş olduğu Sky amiral gemisi serisine dayanıyor. Boyutlar farklı evet ama birçok özellik, yine amiral gemisi serisi ile aynı olarak geliyor. One serisi biraz daha küçük bir kasaya sahip. Daha küçük bir model.

Creality Halot-One

Dış kısımda pleksiglas bölüm olduğunu zaten söylemiştik. Üst bölümde pleksiglas bölüm yer alırken alt kısımda da ekranın bulunduğu metal bölüm yer almakta. Burada kontrolü sağladığınız dokunmatik ekran var. Ekranın hemen yanında USB girişi ve bilgisayar için bağlantı girişi yer alıyor.

Creality Halot-One

Şık dış kısma sahip Creality Halot-One, kapağı kaldırdığınız zaman ise dereceli bir reçine kabıyla sizi karşılıyor. Bu kısımda kademeli reçine bölümleri var. Maksimum konabilecek reçine ve minimum konabilecek reçine kademelerle belirtilmiş. Tasarım için söyleyebileceğim başka bir şey yok çünkü mini model genel olarak diğer cihazlarla benzer tasarımda.

  • Boyutlar: 221 mm X 221 mm X 404 mm
  • Ağırlık: 7.1 kg
  • Tamamen kurulu mu geliyor? : Evet tamamen kurulu geliyor.
  • Baskı Alanı: 127 mm X 80 mm X 160 mm

Creality Halot-One

Creality Halot-One Teknik Özellikleri – Artıları, Yenilikleri

Artık teknik özelliklerden konuşalım istiyorum. Creality, FDM serilerinden de yakından tanıdığımız bir marka. SLA serilerinde de nasıl özellikler sunduğu gerçekten merak ediliyor. Çünkü aranan markalardan biri haline geldi ve kullanmış olduğu teknik özellikler, belirleyici olabiliyor. Bu modelde de detaya inmek istiyorum.

5.96 İnç Monochrome LCD: Creality Halot-One UV ışık kaynağını ilettiği LCD bir ekrana sahip. Kullanılan LCD panel rakiplerden farklı olarak tek renkli. Bu doğru yönlendirme için bir avantaj sağlıyor. 5.96 inçlik LCD panel, 2560 X 1620 piksel çözünürlük değerine de sahip ve bu da baskı ayrıntıları için güzel bir ayrıntı.

Creality Halot One 2 e1627615651581

Işık Kaynağı: Tabii ki LCD ekrandan geçen ışıkları veren bir ışık kaynağı var. Creality Halot-One için marka kendi geliştirdiği entegre ışık kaynağı sistemini kullanıyor. Süper spot adı verilen 120W’lık ışık kaynağı, %80’in üzerinde bir aydınlatma homojenliği sunuyor ve model ölçüleri yüksek doğrulukla verilmiş oluyor. Ayrıca ışık kaynağında toplam 3800uw/cm2 çıktının olduğu 6 ışık olduğunu da ekleyelim.

Creality Halot-One

Daha Güçlü İşlemci: Creality Halot-One içerisinde kullanılan işlem birimi de başarılı. ARM Cortex M4 temelli 64 bit 4 çekirdek işlemci birimi var. CPU-GPU, yazdırma verimliliğini arttırma konusunda başarılı deniyor ve daha hızlı çalışma sağlıyor deniyor. Bu tabii ki markanın söylemi.

Creality Halot-One

Z Eksen Kontrol Sistemi: Evet baskılar sırasında önemli olan noktalardan birisi de burası. Z ekseninde önceki nesil tasarımlara göre daha iyi bir tercih var. Mikron dereceli hassaslığa sahip olan t-tipi vida sistemi kullanılmış ve bu sayede daha kaliteli baskılar elde etmek mümkün oluyor. Öyle ki seri SKY amiral gemisini aratmayacak kadar hassaslık sunabiliyor.

Creality Halot-One

Aktif Karbon Hava Filtre Sistemi: SLA modellerinde bir koku çıktığını belirtmiştik. Sonuçta kimyasal bir malzeme kullanılıyor. Reçinenin bir kokusu var. İşte bu kokuyu engellemek adına cihazın iç kısmında aktif karbonlu bir fan kullanılmış. Burada bir filtreleme yapılıyor ve hava öyle veriliyor. Tabii ki tüm kokuyu yok eder mi? O biraz zor.

Creality Halot-One

5 İnç Dokunmatik Ekran: Ön kısımda tüm detayları ayarlayabileceğiniz ve Creality Halot-One baskı yaparken de düzenlemeleri yapabileceğiniz bir ekran bulunuyor. 5 inçlik bu ekranda dokunmatik panel tercih edilmiş.

Creality Halot-One

Halot Box: Modelleri dilimlemek ve tüm ayarları düzenlemek adına cihaz için sunulan bir dilimleme yazılımı da var ve bu yazılım üzerinden sorunsuz bir şekilde baskı ayarlarınızı yapabiliyorsunuz.

Creality Halot-One

Wi-Fi Bağlantısı: Wi-Fi destekli olan Creality Halot-One, dilerseniz direkt olarak bilgisayarınıza bağlanabiliyor ve bu şekilde de modellerinizi yazıcıya gönderebiliyorsunuz. Ayrıca OTA üzerinden gelen güncellemeleri de yüklemek mümkün.

Teknik Özellikler Detay

  • LCD Ekran: 5.96 inç 2K monokrom ekran
  • Işık Kaynağı: 6’lı ışık kaynağı 120W süper spot
  • Baskı: X/Y ekseni için 10-50 mikron arası baskılar. Z ekseninde 10-200 mikron arası baskılar.
  • Baskı hızı: 60 mm
  • Motor sesi: <60 dB

Teknik özellikleri için söyleyebileceklerimi söyledim. Creality Halot-One böyle bakıldığı zaman amiral gemisi SKY modelinden çok geri kalır değil. Ama tabii ki boyut farklarını da unutmamak gerekiyor.

Bu seriyi seçmek biraz tercih meselesi ve kullanım odağına uygunlukla alakalı. Onun için karar verme konusunda özelliklerin ve boyutun sizin ihtiyacınızı ne kadar karşıladığına bakmanızı öneririm. Peki ya fiyatlar nasıl ve cihazı nereden satın alabiliriz?

Creality Halot One 23 e1627615980441

Creality Halot-One Fiyatı Nasıl? Nereden Satın Alınabilir?

Bir SLA tipli 3D yazıcı almak istiyorsanız ve saydığımız tüm bu özellikler sizin için yeterli gelmişse, Creality Halot-One (CL-60) modeline karar vermişsiniz demektir. Yazıcının fiyatına gelince, baktığımızda ülkemizde yazıcı Garajonline tarafından satışa çıkarılmış. 2.379 TL gibi bir fiyat var. Birçok FDM modeliyle kafa kafaya bir fiyat sunulmuş.

Zaten en başta uygun fiyatlı SLA yazıcı demiştik. Almak isteyen olursa düşüncesiyle satış sayfasının linkini tam aşağıya ekliyorum. Artık ödeme seçeneğidir, taksittir falan siteden bakabilirsiniz.

Ürünün Satış Sayfasına Buradan Geçebilirsiniz

Her şeyi ele aldığımızı ve Creality Halot-One 3D yazıcı için önemli detayları verdiğimizi düşünüyorum ama bu bana yetmedi. 🙂 Diyelim ki bu model için karar verdiniz ve yeni bir SLA yazıcınız oldu.

Tabii ki yorum bölümünden sorularınızı cihaz hakkında merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Tecrübelerim doğrultusunda size seve seve yardımcı olurum. Ama bir de şöyle bir şey var ki bu modeli kullananlar için açılmış olan Facebook sayfası bulunuyor.

Halot-One Yardımlaşma Sayfası

Facebook sayfasının amacı belli. Herkese açık bir sayfa, grup yapılmış ve cihazı kullanan kullanıcılar arasında yardımlaşma sağlanmış. Sayfada baskı örneklerini bulabiliyorsunuz. Diğer kullanıcılarla fikir alışverişi yapabilirsiniz.

Diyelim ki baskıda sorun yaşadınız, yazıp destek alacağınız kişiler var. Baskı ayarları konusunda destek alabiliyorsunuz. Ürünü almayı düşünenler ya da sayfayı incelemek isteyenler için hemen aşağı sayfanın bir linkini ekliyor olacağım.

FaceBook Sayfasına buradan geçebilirsiniz

Dilerim sorularınıza cevap bulabildik ve Creality Halot-One modeli hakkında merak edilenleri aktarabildik. Bir başka yazıda görüşmek üzere diyorum. 🙂

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

1 Yorum

  1. Creality yazıcılarından 2 sefer kullandım. Giriş seviyeelerinden çok bir şeyler yapılmıyor. Ama alacaksanız orta segmentten başlayın. Hem işinizi görüyor hem de istediğiniz parçaları basabiliyorsunuz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler