Perşembe, Nisan 25, 2024

Drone’lar Uçak Düşürebilecek Kapasiteye Sahip

Paylaş

silkroad gaminggentr

Drone teknolojisinin ne kadar geliştiğini artık hepimiz biliyoruz. Parasına göre değişen drone modelleri yolcu taşıma sektöründeki en önemli birim olan havacılığı tehdit ediyor. İngilizler tarafından yapılan araştırmaya göre Drone‘lar uçak düşürebilir.

“Drone’lar Uçak Düşürebilir”

Drone‘lar şuanda ucu bucağı bulunmayan bir kara deliğe girmiş durumda. Neden mi ? Şuanda 100 TL’ye de 100 bin TL‘ye de bu psikopatlardan bulabilmek mümkün. Kimisi bunu eğlence için yapıyor, kimisi ise iş amaçlı kullanıyor. Fakat yüksek teknolojili drone’lar uçaklar için büyük risk haline gelmiş durumda. İngilizler de bu riski göze alarak bir uçak motoruna ve gövdesine drone çarptırarak test edecek.

Biliyorsunuz, havalimanlarının yakınlarında drone uçurmak yasak. Ülkemizde de drone uçurmak için 500 gramın üstündeki tüm aletlerde sertifika almak gerekiyor. Hatta bu dronelar Türkiye’de yeni yeni yaygınlaşırken, bir kaç tane kendini bilmez Sabiha Gökçen Havalimanı yakınında drone uçurarak uçakları riske atmıştı. Zaten bu olaylardan sonra sertifika olayı gündeme getirilerek zorunlu hale geldi.

Peki bir drone havadaki uçağa düşürecek kadar zarar verebilir mi ? İngilizler bunun mümkün olduğunu söylüyor. İngiliz havacılık otoriteleri tarafından yapılacak olan testte motorların patlayabileceğini, gövdenin açılıp uçağı düşürebileceğini not etti. Bence de haklılar aslında. Nasıl ki bir uçak motoruna kuş girdiğinde motor patlayabiliyor, aynı şekilde drone da büyük risk konumunda yer almalı.

drone-vs-ucak-001
Pilotlar Sürekli Drone Uyarısı Yapıyor

Dünya genelinde yasak olmasına rağmen, çok fazla yükseğe çıkabilen dronelar (DJI Phantom, Inspiron vs..) pilotlar tarafından sürekli kuleye bildiriliyor. Bunun pek çok örneğini ülkemizde de yaşadık. Eğer bir drone yüzünden bir uçak düşecek olursa, o drone’u kullanan salağın başına gelebilecekleri düşünemiyorum bile.

İngilizlerin yapacağı testte ise çeşitli çaplarda drone‘lar yolcu uçağına çarptırılarak ne kadar hasar verebileceği araştırılacak. Hangi boy ve ağırlıktaki drone’ların uçaklar için tehdit olacağı ise bu testlerden sonra ortaya çıkacak. Yani üç beş kendini bilmez yüzünden drone uçuş koşulları daha da riskli hale gelebilir.

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler