Nasıl Yapılır?

Ekran Kartı Isınma Problemi Neden Olur?

Yazan:
Aylin Yılmaz
24 Eylül 2024 | 18:23
Abone Ol

Ekran kartım neden çok ısınıyor? sorusu ekran kartı çok ısınan her bilgisayar kullanıcının ortak sorunudur. Çünkü ısınan bir ekran kartı beraberinde pek çok problem getirmektedir. Örneğin ısınmanın ardından iyi FPS aldığınız oyunlarda, aniden düşük FPS alabilirsiniz. Oyun oynamak sizin için önemliyse bu durum oldukça büyük bir problemdir.

Ancak ekran kartlarının aşırı ısınmasının yol açabileceği en büyük problem teknik bir hata yaşanmasıdır. Şayet önlem alınmazsa, bir süre sonra aşırı sıcaklıklar ekran kartınızı bozabilir. Böyle bir durumda onarım yapılamaması, yapılsa bile eskisi gibi olmaması muhtemeldir.

Bu nedenle ekran kartım neden çok ısınıyor? Sorusunun yanıtı her bilgisayar kullanıcısı tarafından bilinmesi gereken bir konudur.

Ekran Kartları Neden Çok Isınır?

Ekran kartı ısınmasına verebileceğimiz yanıtlardan ilki ne kadar sık kullandığınızla ilgilidir. Yani gün içerisinde ekran kartını çok yoğun şekilde kullanıyorsanız, bu gibi sorunların yaşanması normaldir.

Ancak sebebi, sadece bununla sınırlı değildir. Bilgisayar bakımının düzenli olarak yapılmaması bir süre sonra tozlanmasına neden olur. Aylar ya da seneler boyunca temizlenmeyen bir kasada ciddi şekilde toz birikebilir. Bunlar ekran kartı ısınması dahil pek çok problemi beraberinde getirebilmektedir.

Ekran kartım neden çok ısınıyor? Sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da Overclock işlemidir. Oyuncuysanız, oyunlardan daha iyi verim almak için bu işlemi yapmış olabilirsiniz. Bu her ne kadar FPS artışı sağlasa da ekran kartına bir yük bindirir. Böylece bir süre sonra normale göre daha fazla ısınmaya başlar. Peki, bu duruma karşı ne yapabilirsiniz?

Ekran Kartı Isınması Çözüm

Ekran kartı ısınması çözümü birden fazla şekilde yapılabilmektedir. Örneğin Overclock yapmışsanız bunu geri almayı düşünebilirsiniz. Böylece ekran kartınızda yaşanan ısınma sorunları da çözülür. Ayrıca aşağıdaki önerilere de göz atmanız, sorunu çözmenizi sağlayacaktır.

Bilgisayarı Temizleme

Ekran kartı ısınması çözüm olarak ilk önce bilgisayarınızı temizleyebilirsiniz. Çünkü toz ve kirler bir süre sadece ekran kartı ısınmasına değil, bilgisayarın yavaşlamasına da neden olabilir. Dolayısıyla periyodik olarak kasanızı açarak dikkatli bir şekilde tozları temizlemelisiniz.

Bu esnada cihazın elektrik ile bağlantısı tamamen kesilmelidir. Ardından da dikkatli bir şekilde tozları temizlemeye başlamalıdır. Ek olarak, kuru bez tercih edilmektedir. Ancak laptopunuz varsa açmak yerine teknik servisine yollamanız daha sağlıklı olacaktır. Böylece daha verimli bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Bunun dışında hava akışı iyi değilse bunu da düzeltebilirsiniz. Kasanız hava almayan bir yerde ise daha açık bir yere getirebilirsiniz. Bu sayede hava akışı daha iyi sağlanabilmektedir. Ayrıca laptop’unuz varsa bir tane soğutucu almanın zamanı gelmiş olabilir.

Ekran Kartı Problemlerinin Kontrol Edilmesi

Bilgisayarınız temizse bile ekran kartım çok ısınıyor gibi sorunlarınız olabilir. Bunun bir nedeni ekran kartının arızalanmış olmasıdır. Bu çeşitli sebeplerden dolayı yaşanabilmektedir. Örneğin yakın zamanda takıp çıkarmışsanız istemeden zarar vermiş olabilirsiniz.

Bu nedenle mümkünse, ekran kartının üzerinde fiziksel bir sorun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hatalı bir soğutma sistemi bile kartın aşırı ısınmasına yol açabilmektedir. Ayrıca ekran kartı test uygulamalarından da yararlanmanız önerilmektedir. Bunlar sayesinde cihazın sorunlarını daha iyi şekilde anlayabilirsiniz.

Ek Fanlar Eklemek

Çok fazla oyun oynuyorsanız, bu ekran kartının aşırı şekilde kullanıldığı anlamına gelir. Bu durum, cihaz havadar bir yerde bile olsa ısınma problemlerini  beraberinde getirebilir.

Bilgisayarınıza ekleyeceğiniz yeni bir fan soğutma sistemini bir adım daha geliştirmenize yardımcı olur. Böylece hem ekran kartı hem de diğer donanım parçaları rahatlayabilir.

Kabloları Düzenlemek

Yeni fan almışsanız, bilgisayar havadar yerdeyse yine de ekran kartı çok ısınıyor gibi sorunlarınız olabilir. Bunun bir diğer nedeni bilgisayar içerisindeki kabloların çok karmaşık olmasıdır. Bu özellikle masaüstü bilgisayarı olanlarda geçerlidir.

Çünkü Hard Disk ve diğer donanım parçaları cihaz içerisinde kablo yoğunluğuna yol açabilmektedir. Şayet özenli bir şekilde toplanmamışsa fanların hava akışını engelliyor olabilir. Kabloları hava akışını engellemeyecek şekilde düzenlerseniz, içerisine daha fazla hava girmesine yardım edebilirsiniz.

Paylaş
Aylin Yılmaz

Teknoloji dünyasının sürekli değişen ve gelişen dinamiklerini yakından takip eden bir teknoloji editörüyüm. İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra, teknolojiye olan tutkum beni bu alanda yazmaya ve bilgi paylaşmaya yönlendirdi.