Yatağa bağımlı veya yarı bağımlı felçli hastalar için yardımcı robotlar geliştirildi. Hatta ilk seriler çok ihtiyaçları karşılamazken, şimdiki robot teknolojisi üst sınırları zorlar hale geldi.
Yardımcı Robotlar Hangi Görevleri Yapabiliyor?
Bu proje şuanda AB tarafından finanse ediliyor ve üst ekstremite bozuklukları olan bireyler için geliştirilmiş durumda. Bu hastalarda kol fonksiyonlarını iyileştirmek büyük önem arz ediyor. Sürekli egzersiz tekrarı gerekiyor.
Hastalarda en çok görülen sorun ise motivasyon eksikliği ve kendi kendilerine yapılması istenen rutin çalışmalar.
Profesör Lynne Baillie konu hakkında şöyle açıklama yaptı; “Sürekli, tekrarlanması gereken egzersizlerin felç veya beyin hasarından sonra iyileşme sağlanabilmesi için çok önemli olduğunu biliyoruz. Ancak, gözetim olmadan hastaların iyileşebilmeleri ve motivasyonlarını korumaları zor olabiliyor.”
Robotların Çalışma ve Odak Noktaları
Çözüm geliştirmek için bu projede yardım sağlayan robotun beyin sinyallerini izleyen bir kulaklık kullanarak hastalarla iletişim kurduğu bir sistem geliştirildi. Bu sistemle birlikte Robot daha sonra verileri işleyerek hastaların farklı egzersizler sırasında amaçlanan hareketlerini yorumluyor. motivasyon ve geri bildirim yapmalarını ve hareketleri taklit etmelerini sağlıyor.
Ekip robotun kullanılabilirliğini ölçmek ve değerlendirmek için bu teknolojiyi 16 felç ve beyin hasarı hastası üzerinde test etmiş bulunmakta.
Baillie TNW: “Umuyoruz ki, teknolojiyi daha da geliştirmek ve iyileştirmek için İskoç hastanelerinde denemeler yapabiliriz. Bu konuda NHS ile çok olumlu görüşmeler yapıyoruz.”
Felçli hastaların bakımı hem kendileri için, hem de bakan kişiler için gerçekten çok zor. Allah yardımcıları olsun. O yüzden bu tarz yardımcı robotlar giderek ihtiyaç haline gelmeye ve insanların hayatını kolaylaştırmaya başladı.
Fakat fiyatların tuzlu olduğu gerçeğini bir kenara bırakmazsak.. Türkiye’de ne zaman görünür bilmiyorum ama umarız bu robotlar hastaların kısa zamanda iyileşmesine yardımcı olabilir.