Çarşamba, Nisan 17, 2024

Freesync teknolojisi G-Sync’i geçiyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Monitörlerdeki yırtılmaların önüne geçen teknolojiler arasındaki savaş, sessiz sedasız uzun süredir devam ediyor. Ancak bu savaşın şimdilik bir galibi var, o da Freesync teknolojisi. Monitörler tarafından en çok tercih edilen Freesync, AMD kartlar ile de uyum içerisinde çalışıyor.

Neydi bu teknolojiler ?

Bir yanda AMD firması, diğer yandan Nvidia. Bu iki firma da ekrandaki yırtılmaları önlemek için birer teknoloji geliştirmeye karar vererek harekete geçmişlerdi. Yaptıkları şeyi çok ama çok basite indirecek olursak; aslında bir sonraki kare renderlanmadan önce bir öncekinin ekrana gelmesini engellemek ve böylece akıcı bir görüntü sağlamak amacı ile geliştirilmiş bir teknoloji ile karşı karşıyayız.

AMD‘nin arkasında olduğu FreeSync ve Nvidia‘nın geliştirdiği G-Sync teknolojileri monitör pazarını kontrol edebilmek için çokça çabalıyorlar. Bir de şöyle bir durum var; FreeSync teknolojili monitörler piyasada daha ucuza bulunabiliyor. Marka, model, ekran boyutu, yenileme hızı ve çözünürlük gibi konularda daha fazla çeşit de sunuyorlar.

amd-freesync
FreeSync’in bu başarısının arkasında bir çok sebep bulunuyor. Öncelik olarak G-Sync‘i monitöre dahil etmek için bir payın Nvidia’ya ödeniyor olması. FreeSync, adındaki “free” kelimesi gibi ücretsiz olması hem cezbettiği gibi, hem de geliştirilen teknolojiler sayesinde kullanıcıları daha memnun ediyor.

nvidia-g-sync
Firmalar G-Sync teknolojili bir monitör üretirken, Nvidia’ya anlaşma gereği bir takım ücret ödüyorlar. Bu da monitörlerin fiyatına yansıyor. Bu yüzden FreeSync teknolojili monitörler çok daha ucuza satılıyor. Ayrıca G-Sync teknolojili monitörler tasarımında daha iri bir alana ihtiyaç duyuyor. Bu sebeple monitör alırken, biz de FreeSync destekli almanızı tavsiye ediyoruz.

nvidia-g-sync-002
Bunlar aynı teknolojiler mi ?

Tabii burada bir şeyi netliğe kavuşturmak lazım; G-Sync FreeSync’e göre çok daha kapsamlı bir teknoloji aslında. Ekranın flulaşma oranını, renk gamutunu ve yineleme hızındaki değişimleri kontrol edebiliyor. Bunun dışında daha farklı gelişmeleri de mevcut.

Bu nedenle tam olarak eşit teknolojiler sayılmazlar. Yine de tüketici bakış açısından bakarsanız, bizler için ekrana gelen karelerin akıcılığı daha önemlidir.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler