Cumartesi, Mayıs 18, 2024

MacOS Sürümleri 2023 Güncel Liste!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bu yazımızda sizlere Apple’ın bilgisayarları için üretmiş olduğu MacOS işletim sistemi ile ilgili tarihsel bir yaklaşım ile en eskiden en yeni versiyona kadar olan sürümlerini ve sürümlerin hangi yıllarda çıktığını sizlere bu yazımızda belirteceğiz. Windows işletim sisteminden geçecek kullanıcılar hangi sürümün en güncel olduğu konusunda kafa karışıklığı yaşadıkları bu yazı satın alınacak ürünün veya mevcut elinizdeki cihazın sürümünün ne kadar güncel olduğunu görebileceksiniz. Elinizdeki cihazın hangi MacOS sürümünü desteklediğini listemizdeki sürümlerin tarihlerine göre kontrol edebilirsiniz.

Hangi MacOs Sürümünü Kullandığını Öğrenme?

Apple menüsünü  tıklayıp Bu Mac Hakkında’yı seçin.

macos ventura about this mac serial

Bugüne kadar yayınlanmış Tüm MacOs Sürümleri

Mac OS X Public Beta

Yayın Tarihi : 13 Eylül 2000

İlk sürüm Mac sürümü sayılmakta beta olarak yayınlanmış çok geçmeden 10.0 sürümüne geçmilmiştir.

Mac OS X 10.0

Yayın Tarihi : 24 Mart 2001

İlk nesil bilgisayar ve sunucular için yayınlanmış sürümdür. Bir diğer adı ile X Cheetah havyanlar aleminden isimlendirme yapılan ilk sürümdür.

Mac OS X 10.1

Yayın Tarihi : 25 Eylül 2001

X Puma bir diğer adı olarak yayınlanan bu sürüm büyük kedi ailesinden olan Puma ismi verilmiştir. Mac OS X 10.0’dan daha fazla satılan bir sürüm oldu. Bir önceki sürüme göre daha performanslı ve CD-DVD okuma yazma konusunda oldukça başarılı bir sürüm olarak öne çıkan özellikleri bulunmaktaydı.

Mac OS X 10.2

Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2002

Bu sürümde Apple önce çıkardığı özellik olarak ,tek bilgisayar kurulumları için ve tek evde ayrı bilgisayarlarda beş kurulumlara izin veren aile paketi olarak satışa sundu. Ayrıca bugün halen hayatımızda olan QuickTime, MPEG-4, el yazısı tanıma için Inkwell ve Apple Mail desteği dahil birçok yeni özellik bu sürüm ile hayatımıza girdi.

Mac OS X Panther

Yayın Tarihi : 24 Ekim 2003

Bu sürüm de Apple ortalama 150’adet özelliği olduğunu belirtmiş. Sürümün çıktığı yıl baz alındığında büyük bir güncelleme olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde halen oldukça popüler bir tarayıcı olan Safari bu sürümde resmi olarak geldi.

Mac OS X Tiger

Yayın Tarihi : 29 Nisan 2005

Panther sürümünden sonra Apple ortalama 2 yıllık bir geliştirme sürecinden sonra 2005 yılında Tiger sürümünü yayınladı. Öne çıkan yenilikler arasında  64-bit PowerMac G5 için geliştirilmiş destek, Spotlight adlı bir hızlı arama sistemi, Safari web tarayıcısının yeni bir sürümü gibi detaylar vardır.  Ayrıca bu sürüm ile ilgili Steve Jobs  22 milyon Mac OS X kullanıcısının Tiger kullandığını belirtti.  Apple-Intel mimarisi makinelerde çalıştırmak için ilk Apple işletim sistemi olarak, Tiger’ın Intel x86 işlemcilere geçişini de 2007 yılında açıkladı.

Mac OS X Leopard

Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007

Bu sürüm uygulamalar ve geliştirici araçları dahil olması yanı sıra, çekirdek işletim sistemi bileşenlerini kapsaması ile önceki versiyonlara göre 300’den fazla özelliği içinde barındırmaktadır. Bu sürüm ilk yayınlandığı dönemde en çok eleştirilen kısım sürümün boyutu idi. O yıllarda sabit diskler bu kadar kapasiteli ve uygun fiyatta olmadığından bu konu biraz can sıkıcı oluyordu.7 GB yer kaplamaktaydı.

Mac OS X Snow Leopard

Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2009

Bu Apple sürümü geliştirmesi en uzun süren 2 inci işletim sistemi olarak bilinmekte. Genel bellek yapısını azaltarak verimliliği ve performansı geliştirmeye odaklanıldı. 2014 yılına kadar da destek almaya devam etmiş bir sürümdür.

Mac OS X Lion

Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2011

Bu sürümde hayatımıza giren en bilindik uygulama olan Mac App Store gelmiştir. Ayrıca bu sürümde Apple bir ilke imza atarak diğer sürümlerde kapak resimi olarak ‘X’ kullanırken bu sürümde direkt olarak Aslan simgesi kullanmıştır.Ayrıca Lion türkçe dil desteği içeren ilk OS X sürümüdür ve türk dili bu sürümden başlayarak tüm versiyonlarda bulunuyor. Bu sürümde ilk defa x86-x64 mimari sürümleri bir arada servis edilmiş olup tek kurulumdan yapılabiliyordu. Diğer sürümden farklı olarak bu versiyonda 250’den fazla uygulama ve özellik geliştirilmiş.

OS X Mountain Lion

Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2012

Apple’ın Online Game Center ve iCloud servisleri ile entegrasyon ve yeni malware engelleme sistemi Gatekeeper sistemini bu sürümde kullanıcılar ile buluşturdu.  Ayrıca bu sürümde Apple isim değişikliğine giderek Mac OS X” ifadesinden “Mac” kelimesini çıkardı ve sadece “OS X” oldu. Sunucu işletim sisteminin adı ise “Mac OS X Server”den OS X Server ismine değiştirildi. Bu sürüm 10 Haziran 2013 tarihi itibarıyla 28 milyon adet sattı, bu da Apple’ın en popüler OS X sürümü oldu.

OS X Mavericks

Yayın Tarihi : 22 Ekim 2013

Bu sürüm çıktığı tarihlerde Apple daha önceki sürümleri kullanan kullanıcılarına ücretsiz olarak yükseltme seçeneği sunarak bir çok kullanıcısını bu sürüme güncelletti. OS X Mavericks’in güvenlik, istikrar sorunlarının kaldırılması ve birkaç özelliklerinin eklenmesi amacı ile 5 güncellemesi sunulmuştur.

OS X Yosemite

Yayın Tarihi : 16 Ekim 2014

Adını “Yosemite” ismi Milli Park olan Yosemite Ulusal Parkından almıştır.  Genel olarak iOS ve iCloud gibi diğer Apple hizmetleri ve platformlar ile artan entegrasyonunu gibi süreklilik konusuna odaklanır. Apple ekosisteminin kullanıcılara cazip hale getirilmeye çalışıldığı ilk sürüm olarak da nitelendirebilirsiniz.

OS X El Capitan

Yayın Tarihi : 30 Eylül 2015

Özellikle performans, istikrar ve güvenlik üzerinde durulmuş. İsmini bir önceki seride olduğu gibi  Yosemite Ulusal Parkı’nda bir kayanın ismi olan El Capitan olarak belirlemişler. OS X Mavericks veya OS X Yosemite çalıştırabilen tüm Macintosh bilgisayarlar, El Capitan sürümünü çalıştırabilirler.

macOS Sierra

Yayın Tarihi : 20 Eylül 2016

Apple bu kez yeniden bir isim düzenlemesi yaptı,  şirket Mac OS 7.6’dan (System 7) beri kullanılan ve eski adlandırma şemasını hatırlatan, “macOS” ismi ile değiştirdi. Bundan başka Applenin sunucu işletim sistemi de “macOS Server” ismini aldı. Kaliforniyada bulunan Sierra Nevada dağlarının şerefine “Sierra” ismi verildi.  Bu sürümde bugün de hayatımıza giren Siri’nin temelleri atıldı.  Ülkemizde henüz kullanılmayan Apple Pay gibi bir çok yenilik ile birlikte geldi.

macOS High Sierra

Yayın Tarihi : 5 Haziran 2017

Bir önceki sürüme ek olarak bu sürümde Fotoğraflar, Safari ve benzeri güncellemeleri içeren özelliklerin geliştirilmesine odaklanılmış. Ayrıca Metal API 2, Mac ve iOS için Apple’ın sanal kütüphanesi olan Metal’in bir sonraki sürümüdür ve sanal gerçeklik özellikleri içerir.

macOS Mojave

Yayın Tarihi : 24 Eylül 2018

İsim olarak bu sürüm de yine ı Kaliforniya eyaleti sınırlarında kalan Mojave Çölü’nden alıyor. Apple’ın daha önce iOS işletim sisteminde sunduğu bazı uygulamaları ve özellikleri, bilgisayarlarda da kullanıma sundu.  Apple Haberler, ses kayıt ve “Home” uygulamaları. En büyük yenliklerinden birisi ise “Karanlık Mod” ile birlikte gelmesidir. 32-bit uygulamalar için son macOS sürümüdür.

macOS Catalina

Yayın Tarihi : 3 Haziran 2019

Adını Güney Kaliforniya’da bulunan Santa Catalina Adası’ndan almaktadır.Halen günümüzde de destek almaya devam eden bir sürümdür. En yeni sürümün bir altındaki sürümdür.

macOS Big Sur

Yayın Tarihi : 22 Haziran 2020

macOS Big Sur, gelecekteki Macintosh’larda Apple tarafından özelleştirilmiş ARM işlemcilerden yararlanmak üzere üretilmiştir. Apple, yeni macOS ile birlikte eski x86-64 komut setini bırakarak kendi tasarımları olan “Apple Silicon” çiplerine ve yeni ARM komut setine geçiş yapacaklarını duyurdu. Günümüzde halen destek almaya devam eden bir işletim sistemidir.

macOS Ventura

Yayın Tarihi : 24 Ekim 2022

6 Haziran 2022’de tanıtılan bu en yeni sürüm Mavericks ile başlayan adlandırma sisteminin ardından Kaliforniya’daki Ventura’nın adını almıştır. Mimari desteği olarak baktımızda X86-64, ARM64 mimarilerini desteklemektedir.

macOS Ventura, 2013’ten 2017’ye kadar piyasaya sürülen çeşitli Mac’ler için desteği düşürdü. Ventura aşağıdaki Mac modellerini destekler:

  • iMac (2017) ve sonrası
  • iMac Pro
  • MacBook Air (2018) ve sonrası
  • MacBook Pro (2017) ve sonrası
  • Mac Pro (2019)
  • Mac mini (2018) ve sonrasıMacbook (2017)
  • Mac Studio (2022)

Yeni bir güncelleme geldiği zaman bu yazımız güncellenecektir.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler