Perşembe, Mart 28, 2024

Gigabyte, GP-P850GM ve GP-P750GM Güç Kaynakları için Resmi Açıklama Yaptı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Satış öncesi ve satış sonrası destek konusunda başarılı firmalardan biri olan Gigabyte, yakın zamanda iki güç kaynağı ile ilgili iddialarla gündeme gelmişti. GP-P850GM ve GP-P750GM modelleri için gündeme gelen iddialarda, güç kaynaklarında sorunlar olduğu söyleniyordu.

Bu iddiaları yakından takip eden marka, konuya ilişkin 6 kapsamlı maddeden oluşan bir basın açıklaması yaptı. Hem iddialar konusunda bilgi verildi hem de kullanıcılara değişim programıyla alakalı olarak bilgi verildi. Hemen açıklamaya bakalım ve markanın nelerden söz ettiğini inceleyelim.

Gigabyte, GP-P850GM ve GP-P750GM sahipleri için detaylı bilgilendirme yayınladı!

Basın bildirisine baktığım zaman, her iddiaya karşılık sanki bir madde kullanılmış gibi görüyorum. Toplamda 6 madde var ve markanın ürünleri hakkında önemli bilgileri bu maddeler içerisine sığdırdığı da kesin. Hadi gelin iddialara nasıl karşılık verilmiş bakalım.

1.madde: Masaüstü bilgisayar modellerinde, dönem dönem belirlenen maksimum Watt değerinin aşılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınmakta. Bu durumda yaşanabilecek olan olumsuzluklara karşı Gigabyte GP-P850GM ve GP-P750GM güç kaynaklarında OPP adı verilen bir koruma yer alıyor.

OPP yani açılımı ile Güç Aşımı Koruması (Over Power Protection), cihazlar normal çalışma aralığındayken beklenmedik bir şekilde güç yüklenmesi durumuyla karşı karşıya kalındığı zaman, gücü düşürerek cihazları koruma altına alan bir prensiple çalışmakta.

Yine diğer Gigabyte ürünlerinde olduğu gibi Gigabyte GP-P850GM ve GP-P750GM modellerinde de yaklaşık, benzer koruma değerleri bulunuyor.

  • GP-P850GM modeli için güç, %120 ile %150 aralığındaki bir değerde normal çalışma aralığının üstüne çıkması halinde, OPP teknolojisi gücü kesiyor. Bu şekilde cihazın korunması sağlanıyor. Watt cinsinden değerlendirme yaptığımız zaman, GP-P850GM modeli için 1020 W ile 1300W aralığında bir güce çıkılması, OPP sisteminin çalışmasına neden oluyor.
  • GP-P750GM modeli için bu değerler 900W ile 1125W şeklinde karşımıza çıkıyor. Yine bu modelde de OPP sistemi devreye giriyor ve cihaz korunmuş oluyor.

Aslında birinci maddede olay tüm çıplaklığı ile anlatılmış ama geride 5 madde daha var ve onlardan da söz edelim.

GP-P850GM ve GP-P750GM

2.madde: İkinci maddede firma açık bir şekilde donanım sektöründe otorite isimlerden ve teknoloji basınından gelen önerileri ve geri bildirimleri dikkate aldıklarını belirtiyor. Bununla beraber Gigabyte, 2 güç kaynağı modeli için de gerekli testleri yaptığını belirtiyor.

2 güç kaynağı için de yaşanabilecek sorunları test etmek amaçlı olarak, DC akımı (doğrudan akım) yükleme kaynağına cihazlar direkt olarak bağlanıyor. DC akıma maruz kalan cihazlar, testler için uzun bir süre boyunca %150 ve %120 güç yüklerine maruz bırakılmış oluyor.

OPP görevini istenildiği gibi yerine getiriyor mu bu şekilde net olarak tespit edilebiliyor. Bu test korumanın ne kadar sağlandığı ve OPP sisteminin ne denli başarılı çalıştığını görmek adına çok önemli. Ama bir yandan da bu testi gerçekleştirmek, GP-P850GM ve GP-P750GM cihazlarındaki bileşenlerin ömrünü ciddi anlamda azaltabiliyor.

GP-P850GM ve GP-P750GM

3.madde: Son dönemde gündeme gelen iddialarda, son kullanıcıların ya da 3.parti şahısların yaptıkları testlerde normal şartlarda bu sonuçların alınması çok küçük bir ihtimal olarak görülüyor. Yine de Gigabyte geri bildirimleri yakından takip ediyor ve olası sorunları çözmek adına, GP-P850GM ve GP-P750GM cihazlarındaki OPP değerlerini (devreye giriş değerlerini) aşağı çekmiş durumda.

  • GP-P850GM modeli için:  %120 ile %150 arasında olan değer %110 ile %120 olarak değiştirilmiş durumda.
    • Buna göre OPP için önceki watt değeri: 1020W ile 1300W iken
    • OPP için şimdiki watt değeri: 950W ile 1050W duruma gelmiş.
  • GP-P750GM modeli için: %120 ile %150 arasında olan değer, %110 ile %120 arasında indirilmiş durumda.
    • Buna göre OPP için önceki watt değeri: 900W ile 1125W iken
    • OPP için şimdiki watt değeri: 825W ile 925W olarak değişmiş.

Burada da OPP tetik değerlerinin düşürüldüğünü ve ek bir önlem alındığını görüyoruz.

GP-P850GM ve GP-P750GM

4.madde: Gigabyte, bu maddede de hem satış sonrası desteği hem ürünleri hem de satış öncesi desteğinde, güvenini korumak istediğini vurgulamış. Marka, GP-P850GM ve GP-P750GM modellerinde yapılan deneylerin, bu riski oluşturması adına kurulan sistemlerin, günlük hayatta kullanılması çok olası sistemler olmadığını belirtiyor.

Ayrıca Gigabyte, bu sorunun sadece DC Akım yük ekipmanı aracılığıyla çok uzun zaman aralıkları yapılan aşırı yük testlerinden sonra ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

5.madde: Bu maddede de Gigabyte, GP-P850GM ve GP-P750GM ürünleri için uluslararası kuruluşlardan gerekli sertifikaların alındığını belirtiyor. OTP, OVP, OPP, OCP, UVP, SCP sertifikalarının tamamı alınmış durumda. Gerekli güvenlik sertifikalarının da tam olduğunu görüyoruz.

GP-P850GM ve GP-P750GM

6.madde: Bu maddede ise kullanıcıların içinin rahat etmesi adına düzenlemelerden söz ediliyor. OPP değerleri için düzenleme yapılmadan önce satışa sunulan cihazların seri numaraları paylaşılmış.

OPP ayarlaması yapıldıktan sonra da önce de güç kaynaklarının günlük kullanımlar için son derece güvenli olduğu söylense de marka kullanıcıların içinin rahat etmesi adına bir değişim programı da başlatmış.

Yeni OPP değerlerine sahip olan cihazlar ile değişim yapmak isteyen kullanıcılar, belirtilen seri numaralarındaki GP-P850GM ve GP-P750GM cihazları için Gigabyte ile iletişime geçerek, ellerindeki cihazları ücretsiz bir şekilde değiştirebilecekler.

Evet görüldüğü gibi Gigabyte, GP-P850GM ve GP-P750GM güç kaynaklarına ilişkin ortaya atılan iddiaları cevaplamış durumda. Ayrıca marka, kullanıcılar için bir de değişim programı başlatmış oldu. Değişim programına dahil olan cihazların seri numaralarını da zaten aşağıda paylaşıyor olacağız.

Değişime Girebilecek Cihazların Seri Numaraları

  • GP-P850GM için seri numarası SN20343G031011’den başlayıp SN20513G022635’e kadar tüm cihazlar.
  • GP-P750GM için seri numarası SN20243G001301’den başlayıp SN20453G025430’e kadar tüm cihazlar.

GP-P850GM ve GP-P750GM

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

1 Yorum

  1. Birde aorus modeli ile arasında neden malzemede felaket fark olduğunun da basın açıklamasını yapsaydılar. Bu modellerin içeriği değişmeden kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler