Cuma, Mart 29, 2024

HDD vs SDD: Nedir, Ne Değildir?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Merhaba değerli PC Hocası takipçileri. Bu yazımızda sizlerle bilgisayarlarımızın alışılagelmiş parçası HDD ve yeni yeni popülerleşerek HDD’yi tahtından indirmeye gayret gösteren SSD hakkında bilgiler paylaşacağız. HDD ile SSD nedir ne değildir derken, her iki teknolojinin neler getirip neler götürdüğünü de yazımızda göreceğiz. Dilerseniz yazıya geçiş yapalım.

HDD ve SSD’nin altında yatan teknoloji

HDD’ler ile SSD’leri kıyaslamadan önce pek tabi nedir ne değildir iyice bir açmak gerekiyor ki kıyaslamayı bu çerçevede doğru şekilde gerçekleştirebilelim. Öncelikle hiç bir bilgisi olmayan kişiler için giriş niteliğinde HDD ve SSD’nin birbirinden farklı teknolojilere sahip depolama birimleri olduğunu belirtelim. Yani bilgisayarlarımızın hafızası.

HDD ile başlayacak olursak tam açılımı Hard Disk Drive olan bu sürücümüz uzun yıllardır kullandığımız ve bilgisayarda kalıcı olan bilgilerin saklandığı depolama birimidir. Aslında bilgisayarlarımızda iki çeşit hafıza mevcut, biri geçici bilgilerin saklandığı RAM’ler, diğeri de bilgilerin geçiçi olmadan sürekli olarak saklandığı harddiskler, yani HDD. 

hdd1

Harddisklerin içerisinde bulundurduğu teknoloji ise oldukça basittir. HDD içerisinde bir dönen mil bulunur. Bu mil üzerine yerleştirilmiş manyetik plakalar (disk) mil yardımı ile sürekli bir dönüş sağlar. Bu dönme esnasında veriler okuma yazma kafası dediğimiz bir araç ile diske aktarılır ya da okunur. Bu kafa disklere çok ama çok yakındır ancak kesinlikle bir temasta bulunmaz, zira diskin çizilip bozuk sektörler oluşturmasına sebep olabilir. Standart bir HDD bu şekilde çalışır.

SSD‘nin çalışma sistemi ve teknolojisine değinecek olursak, tam adı Solid State Driver olarak karşımıza çıkarlar. SSD’ler standart harddisklerin yaptığı tüm işlemleri işlevsel olarak gerçekleştirir ancak bünyesinde herhangi bir dönen disk, okuma yazma kafası gibi parçalar barındırmaz. NAND bellek dediğimiz, tamamen devre ile bütünleşmiş hafızalardan oluşur. Bilgiler 0.01ms kadar kısa sürede bu hafızalara yazılır ya da okunur. Günümüz RAM’lere ne kadar benziyor olsalar da bilgileri kalıcı olarak depolayabildikleri için RAM’lerden sıyrılmaktadırlar. 

ssd1

Bilgisayarlara nasıl bağlanır?

Uzun yıllar boyunca kullandığımız harddiskler aslında 3 farklı bağlantı çeşidine sahiptir. Daha doğrusu bağlantı arayüzleri olarak birbirlerinden ayrılırlar. Bunlar PATA (IDE), SATA ve SCSI şeklindedirler.

sata

PATA ve SATA günümüz kişisel bilgisayarlarında kullandığımız yüksek bant genişliğine sahip arayüzlerdir. SATA’da tek fark bu arayüzün daha yüksek bant genişliği ile birlikte daha uzun ve ince kablolama kullanmasıdır.  SCSI ise daha çok serverlerda kullanılan birden çok HDD’yi bağlamaya yarayan bağlantı arayüzüdür.

SSD disklerde ise iki çeşit bağlantı arayüzü görmekteyiz. Bu arayüzlerden biri HDD’lerde kullanılan SATA iken diğeri, M.2 dediğimiz anakart üzerine doğrudan bağlantısı kurulan miniPCI soketlerinden oluşuyor. Esasen PCI Express yuvalarının da SSD’ler tarafından kullanıldığını görmekteyiz çünkü bu slotlar çok yüksek bant genişliği sağladıkları için SSD kullanımında iyi performanslar sunuyorlar. 

m.2

Avantajlar, dezavantajlar

Baktığımız zaman her iki disk biçimi de aynı işlemi gerçekleştiriyor. Verilerimizi yazıyorlar, okuıyorlar, saklıyorlar ve her iki disk biçimi de bu işlemleri hakkıyla yerine getirebiliyor. Ancak aralarında önemli farklar var tabii ki ve bunlar kimi zaman avantaj kimi zaman dezavantaj olarak karşımıza çıkmakta. Biraz da onlara değinelim.

FİYAT: HDD’ler çok uzun yıllardan beridir aramızda oldukları için henüz yeni gelişen SSD’lere göre fiyat bazında çok daha uygun olabiliyor. Örneğin günümüz Türkiye piyasasında ortalama 200 Türk lirasına 1TB kapasiteli bir HDD satın alabilirken, yine aynı Türkiye piyasasında 1TB kapasiteli SSD‘lere oratlama 2500 Türk lirası ödemeniz gerekiyor. Ben hep 200 liralık alırım diyorsanız bu fiyata alabileceğiniz en yüksek kapasiteli SSD 120GB olacaktır.

MAKSİMUM KAPASİTE: Baktığımız zaman her iki disk biçiminin birbirine olan bir başka farkı da depolama boyutları. Günümüzde 3.5″ boyutundaki HDD’ler artık 10TB’a kadar maksimum kapasite sunabilmekte. Ancak SSD teknolojisi henüz yeni ve üretim maliyetlerinin fazla olması nedeniyle bu boyut 4TB seviyelerinde ki bu boyuttaki bir SSD sahibi olmak için evi arsayı yatırmak gerekir. 

hdd2

HIZ: Geldik işin en cafcaflı kısmına aradaki en büyük avantaj ya da dezavantaja. Hız. Günümüz standart harddiskleri en fazla 7200RPM dönüş hızı sunabiliyorlar. Bu dönüş hızı ile alabildiğimiz maksimum okuma ve yazma hızı ise ortalama 120mb/s. SDD tarafına baktığımızda ise dağların sıra sıra olduğunu görüyoruz. Maksimum 2700mb/s okuma yazma hızları gördüğümüz SSD‘ler de pek tabii kullanılan bağlantı arayüzü ve bellek tercihi de önemli oluyor. Ancak yukarıda örneğini verdiğimiz 120GB kapasiteli SSD bile 530mb/s okuma, 310mb/s yazma hızına sahip. Yani, minareden at beni, in aşağı tut beni kadar hızlı…

SAĞLAMLIK: HDD diskler içerisinde hareketli parçalar barındırdığından fazla sarsıntıya gelemez donanımlardır. Bu yüzden SDD’lere göre daha çabuk bozulma ihtimalleri vardır. Ancak SSD’lerin içerisinde hareketli parça bulunmadığı için gönül rahatlığı ile halay mendili olarak kullanılabilir. Yine de tavsiye etmeyiz. 

KULLANILABİLİRLİK: Her ne kadar günümüzde SSD modelleri gittikçe artıp yaygınlaşsa da HDD’lerin sahip olduğu pasta miktarı oldukça büyük. Zira bugün en eski anakartlarda bile rahatlıkla HDD kullanabiliyorsunuz. Donanım ve pazar payında bu yüzden HDD hala tahtın sahibi ve fikrimizce uzun yıllar değişmeyecek.

ssd2

BOYUT: Disk üretici firmalar bugüne kadar HDD’leri en fazla 2.5″ boyutuna kadar ufaltabildiler. Zira HDD’lerin içinde dönen bir tabaka bulunduğu için bu tabakanın ekstra ufaltılması söz konusu. Aslında üreticiler buna yönelik bir adım atacaktı ancak akıllı telefonlar ile hayatımıza giren NAND hafızalar bu adımın önüne geçti. SSD’ler bu yüzden istedikleri kadar küçülebilir zira önlerinde bir engel yok. 

GÜÇ ve SES: Bugün en yeni HDD’yi bile kullansanız yazma ve okumadan ortaya çıkan o “vuıcık” sesini rahatlıkla duyabilirsiniz. Çünkü içeride bir şeyler dönüyor. Ancak SSD’ler bu konuda oldukça anlayışlılar zira en ufak bir ses işittirmiyorlar. Kullanılan güce geldiğimizde de her iki diskinde belirli bir güce ihtiyacı olduklarını görmekteyiz. Ancak SSD’ler kullanılmadıkları zaman yani bekleme modunda herhangi bir tüketim gerçekleştirmez. Böylece ısınmazlarda. 

SONUÇ: Fiyat, kapasite ve kullanılabilirlik açısında baktığımızda HDD’ler bu yarışın galibi. En azından şimdilik. Ancak iş, hıza, verimliliğe ve dayanıklılığa geldiğinde SSD adeta fırtına estiriyor. Bu yüzden her iki diskin de birbirine olan avantajları mevcut. 

Kimler SSD, kimler HDD tercih etmeli?

Geldik hocanın tavsiyesine. Değerli okuyucularımız, her iki disk biçimini de sahip oldukları özelliklere göre sıraladık. Önümüze gelen tabloda ise kullanım türlerine göre kimlerin hangi depolama birimini tercih edeceğini paylaşacağız. Ancak bundan önce bizim tavsiyemiz, bütçeniz yetiyorsa muhakkak bir SSD kullanmanızdır. Olmadı Windows’u kurmak için çok düşük kapasiteli SSD bile kullanabilirsiniz. Farkı göreceksiniz.

terch

Peki kimler neyi kullanmalı?

  • Ben download canavarıyım, film, müzik multimedyasız olmaz diyenler: sizleri HDD tarafına buyur ediyoruz, 4TB ve hatta daha yüksek kapasiteli hard diskler sizlere uygun bir çözüm olacaktır.
  • Hem ayranım dökülmesin hem bütçem sarsılmasın diyenler: sizleri de SDD kanadına alabiliriz. Bahsi geçen 200 liralık 120GB kapasiteli bir SSD ile günlük işlerinizi çıkarabileceğinizi düşünüyoruz.
  • Grafik, video ve photographerlar: sizlere de SSD köşesine almak isteriz ancak sürekli veri yazma ve silme işlemleri gerçekleştireceğiniz için diskleriniz daha çabuk yıpranacaktır. SSD’ye göre HDD yenilemek daha bütçe dostu olabilir.
  • Genel kullanıcılar: ve geldik en büyük topluluğumuza. Başta da belirttiğimiz üzere sizler büyük kapasiteli bir HDD’nin yanına sisteminizi kuracağınız düşük kapasiteli bir SDD kullanmalısınız. Ancak işiniz sadece internette gezinmek ve diğer basit düzey işlemleri gerçekleştirmekse, tamamen SSD’ye yönelebilirsiniz.

 

Evet değerli hocalar. Bu yazımızda sizlerle SSD ve HDD‘ler hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Umuyoruz faydalı bir içerik olmuştur. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazmaktan çekinmeyin, tekrar anlatırız. 

Yeni bir yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

17 YORUMLAR

      • Zeynep hanım,
        Cevabınız hem doğru hem yanlış neden diyecek olursanız, çoğu eski laptopta tek yuva bulunur ama bu bir şey değiştirmez çünkü böyle durumlarda genelde ssd ye işletim sistemi kurulur ve hdd kutu içinde kablolu olarak kullanılabilir bu hem depolamanın genişliğini sağlar hem de bilgisayar işlem hızını arttırır fakat bu hdd kullanımı isteğe bağlıdır hdd bu kablo durumunda sabit depolama diski olmaktan çıkar ve taşınabilir bir flash belleğe dönüşür.
        Bu bilgiyi size, başkalarına yanlış bilgi vermeyiniz diye söylüyorum.
        İyi günler.

  1. merhaba bende bilgisayar alıcamda 1TB HDD + 120 GB M2 SSD diyor sizce oyun ve ders için uygunmu HDD ve SSD lerde hangisi daha iyi pek anlayamıyorum lütfen cevap verirmisiniz

  2. Değerli Enes, bu konuyla ilgili benzer çok makale okudum ancak sunumundaki samimiyet ve üslup en önemlisi bilginin daha akılda kalıcı olmasını sağlıyor çok teşekkür ederim. Küçük bir soru: HP Pavillion Laptopta HDD (256GB) ile SSD (120GB) birlikte aynı anda kullanabilir miyim? Şimdiden teşekkür ediyorum…

    • Merhaba koray

      CD VEYA DVD bölümünü kullanmıyorsan internette 15tl gibi bir fiyata aparat mevcut hdd ve ssd takma olanağı sunuyor onu alırsan hem ssd hem hdd kullanabilirsin bunu Cd bölümünün olduğu yere takmalısın saygılar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler