Cuma, Nisan 19, 2024

İlk Bitcoin Cinayeti İşlendi!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bitcoin geldi geliyor derken, bu sanal para biriminin ilk cinayeti geldi bile. Açıkçası Bitcoin yüzünden cinayetlerin artacağı söyleniyordu ama bu kadar hızlı gerçekleşeceğini biz de tahmin etmiyorduk. Üstelik gerçekleşen cinayet Türkiye’de oldu.

Olay Nasıl Gerçekleşti ?

Serik’e bağlı Kadriye Mahallesi’nde devriye görevi yapan polis ekipleri, dün saat 03.00 sıralarında 268 Sokak’ta Acısu Nehri kenarında 35 VYA 72 plakalı park halindeki otomobili camları açık olunca, kontrol etmek istedi. Aracın arka koltuğunda hareketsiz yatan bir kişi fark eden polis, 112 Acil Sağlık Merkezi’nden yardım istedi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, yaptıkları müdahalede araçtaki erkeğin öldüğünü tespit etti.

Polis, ölen kişinin Muratpaşa İlçesi’nde oturan Şükrü Mert Ersoy olduğunu belirledi. Mert Ş.E.’nin, otomobili önceki gün Antalya’dan kiraladığı tespit edildi. Ersoy’un cesedi incelemelerden sonra ambulansla Serik Devlet Hastanesi morguna gönderildi. Burada savcı tarafından yapılan ilk otopside Ersoy’un boğazı sıkılıp boğularak öldürüldüğü belirlendi. Mert Ş.E.’nin cenazesi otopsi işlemleri için Antalya Adli Tıp Kurumu Morgu’na gönderildi.

Olay şu şekilde olmuştu, Ş. M. E. ‘nin yakın arkadaşı M.A. , uzun zamandır Mert’le beraber bitcoin üzerine yatırım yapıp bitcoin organizasyonlarına katılıp parasını arttırmaya çalışıyordu. Ancak arkadaşı Mert’in bitcoinleri çevresindeki arkadaşlarını kıskandıracak kadar çok yükselmişti. Mert’in hesabındaki para yaklaşık 40 – 50 bin dolara ulaşınca M.A. bir plan yaptı, bir arkadaşını da yanına alarak Mert’in hesabının şifresini alıp, Mert’in hesabındaki paraları kendi hesabına geçirmek için Mert’i öldüresiye dövdüler, ancak Mert şifreyi vermemek için direnince boğarak öldürdüler. Olayın bu aşamasında 2 kişi daha olaya dahil oldu. 

5 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI 

Soruşturmayı sürdüren İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro ekipleri, olaya karıştığı iddia edilen 5 şüpheliyi dün akşam gözaltına aldı. Polis merkezinde sorgulanan şüpheliler, işlemlerinin ardından bugün saat 15.00 sıralarında adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin işlemlerinin sürdüğü belirtildi.

PARMAK İZİ OKUYUCUSUNU AŞAMADILAR

Kadriye Mahallesi’ne giden Ersoy’un, otomobiline aldığı 4 zanlı tarafından darp edilerek boş araziye götürüldüğü belirlendi. Şüphelilerden M.A’nın da daha sonra olay yerine gelerek Mert’in cep telefonundan “Bitcoin” sistemine girmeye çalıştığı ancak parmak izi okuyucusunu aşamadığı tespit edildi.

Zanlıların darp edip boğarak öldürdükleri Mert’in parmağını bir süre telefonunun parmak izi okuyucusuna tuttukları ancak başarılı olamadıkları belirtildi. Öte yandan, Mert’in sosyal paylaşım sitelerine yüklediği videoda “Bitcoin” sistemine teşekkür ettiği öğrenildi. Olayın, Türkiye’de “Bitcoin” yüzünden işlenen ilk cinayet olduğu öne sürülüyor.

Bitcoin’in bu durdurulamaz yükselişi devam ettikçe bu olayların artmasından korkuluyor. Üstelik sadece bireysel cinayetlerle sınırlı kalmayıp savaşlara bile yol açabileceğini bile belirtenler var. Zira Amerika Birleşik Devletleri‘ni bile Bitcoin’in dolar karşısındaki yükselişi karşısında korku sarmış durumda. Biz yinede kötü olayların yaşanmamasını temenni edelim.

bitcoin2

Bitcoin’in icadından bu yana seyri. Grafik: Coin Desk

BİTCOİN NEDİR?

Bitcoin dünya çapında bir çeşit kripto para ve dijital ödeme sistemi. Satoshi Nakamato ismini kullanan Avustralyalı iş adamı Craig Wrigh tarafından ortaya çıkarılan Bitcoin 2009 yılında açık kaynak kodlu yazılım olarak piyasaya sürüldü. Uçtan uca çalışan Bitcoin sisteminde işlemler kullanıcılar arasında aracı olmaksızın direkt olarak yapılıyor.

Bu işlemler ağ düğümlerince onaylanıyor ve kayıtlar blok zinciri olarak adlandırılan kamuya açık bir defterde tutuluyor. Merkez havuz ya da tek yönetici ile çalışmayan sistemi Bitcoin’i merkezde olmayan ilk dijital para birimi yapıyor.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler