Perşembe, Nisan 18, 2024

GameX 2017 Etkinliği Bizim İçin Nasıldı ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

GameX gibi oyun fuarları Türkiye’de her sene düzenlenmeye devam ederken, biz de basın davetlisi olarak elimizden geldiği kadarı ile eşlik etmeye gayret gösteriyoruz. Fakat yaşanan sorunlar, eksiklikler, tatminsizlikler ve talihsizlikler bu tür etkinliklerin peşini bırakmıyor. Her ne kadar basın bültenleri ile etkinlikleri şişirmeye çalışsalar da, istenilenleri alamıyorlar. Biz de bugün GameX 2017 tecrübemizi sizlerle paylaşıyoruz.

Geçen Seneye Göre Nasıldı ?

Açık konuşalım geçen sene etkinliğe daha çok rağbet vardı. Zira bu sene düzenlenen fuar tam okulların açılma zamanına da denk geldiği için çoğu kardeşimiz velisinden izin alarak gelemedi. Çoğu da bin bir türlü çaba ile ‘zaten okullar açılacak son buna gidelim’ gibi serzenişler ile velisini ikna edip fuara geldiler.

Bu sene 120 bin kişinin katıldığı söylense de, fuara girdiğiniz gibi standları gezip bitirmeniz bir oldu. Çünkü firmaların talepleri de fuar alanında ilginin azaldığını gösteriyor. Dışarıda Red Bull standı vardı ve DJ kardeşimiz milleti coştururum düşüncesi ile müzik çalıyordu. Zaten playback olduğu için DJ’lik oynuyordu desek yeridir. Güneş alanda tam tepeden vurduğu için, müziğe eşlik eden kişi sayısı çok azdı diyebilirim.

Öte yandan iyi bir gözlemci olarak bu tür serzenişleri yazmamın nedeni etkinlikten memnun kalmadığım kanısını oluşturmasın. Keşke daha çok oyun fuarları düzenlense de Türkiye’de açığını bu taraftan yavaş yavaş kapatsa. Şimdi bu yazdığım detayları fuar sahibi okusa ‘tabi tabi kardeşim oradan söylemesi kolay. Gel bir de firmalar ile kontakta olduğumuz zamanların fiyat politikalarını gör’ gibi pek çok durum özetleyebilirler. Haklılar da..

GameX 2017 Pchocasi Kareleri 002

Millet Oksijensizlikten Ölecekti

Ancak olayların buraya kadar geliyor olması kimi suçu ? Etkinliğin yıllardır tatmin etmiyor olması mı ? Fuar alanında kimsenin sıcaktan nefes alamıyor olması mı ? Yoksa standlarda çalışan arkadaşlarımızın 4 gün boyunca orada kalıp, oksijen sıkıntısını aşamıyor olmaları mı ?

Bu tür etkinliklerde zaten kaç kişinin katılacağını tahmin edebilmek üç aşağı beş yukarı mümkündür. Fakat yıllardır GameX bu sorunu çözebilmiş değil. Zaten geçen sene bize yaptıklarını hala unutmadık.

Yurt dışı ile kıyaslama yapmak doğru değil diyorlar. Haklı olabilirler ancak bir Gamescom fuarına bakın, bir GameX fuarına bakın. İkisi de ‘Game’ ile başlıyor. Ancak aralarındaki fark birisinin 144p çözünürlükte oynatması, diğerinin 4K çözünürlükte oynatması kadar büyük.

GameX 2017 Pchocasi Kareleri 0015

Nasıl Düzelecek Oyun Fuarları ?

Akıl vermek kesinlikle haddimize değil. Fakat yıllardır sektörde çalışmamızın getirmiş olduğu tecrübeler doğrultusunda bu tür etkinliklerde büyük revizeler şart. Zira bu şekilde devam ederse, GameX kan kaybetmeye devam edecek. Zaten fuarı düzenleyen kişilerin veya firmaların oyuncuların gözünden baktıklarını düşünmüyorum. Oraya gelen oyuncuların yaş aralığı 10 ile 25 arasında değişiklik gösteriyor.

Standlar kurup başında ‘gel kardeş bak sonra git’ demek kimseye bir şey kazandırmıyor sayın yöneticiler. Firmalara şu promosyon olayını yaptırmak çok mu zor ? Oyun kodu dağıtmaktan herkesin ciğeri soldu. Adam oynamayacağı oyunun kodunu ne yapsın kardeşim ? Oyuncuyu çekmek istiyorsan ilk önce promosyon fışkıran bir etkinlik düzenlemek şart. Getiriyorlar 10 tane mousepad binlerce kişi arasından kime çıkarsa.

Revizeler her alanda lazım ve değişiklik her zaman için iyidir. Oyuncuların ve stant sahiplerinin rahatlıkla etkinlikte vakit geçirebilmesi için hava sorununu çözmeniz mutlaka şart. İçeride yarım saat durmak gerçekten işkenceden başka bir şey değil. Zira firmalar çok az olduğu gibi, zaten girip içeriye yarım saat içerisinde gezintinizi tamamlayabiliyorsunuz.

GameX 2017 Pchocasi Kareleri

GIST mi, yoksa GameX mi ?

İki fuar da Türkiye’de farklı zaman dilimlerinde düzenleniyor. Fakat GIST etkinliğinin daha profesyonel olduğunu kesinlikle söylemeliyim. Benim naçizane GameX 2017‘yi düzenleyen kişilere tavsiyem şu olacak: Gidin bir yurt dışı fuarlarını görün ve detaylı inceleyin. Zaten aradaki farkı ve uçurumu göreceksiniz. Eğer bu iş bu şekilde devam edecekse yine ‘hoca demişti’ diyecekler.

Gelelim Cosplay Sorununa

Şimdi fuar ciddi olmayınca katılımcılarda da bir ciddiyetsizlik oluşuyor. Fuara katılan Cosplay kardeşlerimiz tasarımlarına özen göstermedikleri gibi, ‘lens takıp‘ gelenler bile vardı. Sonrasında ise ‘abi bu cosplay sayılır mı ?’ sorusunu acımasızca sordular. Bu işi gerçekten ‘meslek’ olarak yapan kişiler arasında tabii ki ciddi farklar var. Ancak yılda bir kere düzenlenen şu fuarlarda ortaya güzel görüntüler çıkartmak çok mu zor ?

Ha, iyi Cosplay görüntüleri yok muydu ? Vardı tabii ki ancak sayılıydı. Onları da elimden geldiği kadarı ile görüntüledim. Hemen aşağıdan görebilirsiniz. İyi olmayanları ise halk sağlığının bozulmaması amacı ile yayınlamıyoruz.

GameX 2017 Pchocasi Kareleri 00118

GameX 2017 Pchocasi Kareleri 0014

GameX 2017 Pchocasi Kareleri 0010

GameX 2017 Pchocasi kareleri 15

GameX 2017 Pchocasi kareleri 08

GameX 2017 Pchocasi kareleri 07

Basın Odası (Basmayan Oda)

Bu tür fuarlarda Basın odaları her zaman olur ve davetli basın üyeleri oralara gelerek planlamalarını yaparlar veya ne yapacaklarını konuşurlar. Ancak bu seneki basın odası basmayan odaydı. İçeride Yorekok, PC Hocası, Nüktedanlar, PORÇAY gibi YouTuber’lar vardı. Ancak içerisi basın odasından çok ‘uzun eşek atlamaca’ oynayan ‘ergenus‘ tavırlı kişiler ile çevrilmiş durumdaydı. Yaşını başını almış arkadaşlarımıza laf anlatmak tabii ki bizim görevimiz değil. Fakat yazımın başından beri diyorum ya fuarda bir ‘ciddiyetsizlik’ sezmemek elde değil.

Öte yandan basın odasında adam akıllı bir su bile içemediğimizi söyleyelim. Sadece adı basın odasıydı yani..

GameX 2017 Pchocasi Kareleri 009

Girişte Sıkıntı Oldu mu ?

Çok şükür ki bu sene bir sorun yaşamadık. Belki de ilk gün gitmediğimizden kaynaklı yaşamadık da diyebilirim. Zira biz GameX 2017‘de Cumartesi günü gittik. Giriş kısmında ‘yaka kartı’ kalmadığı için bize yazıcıdan çıkartılan bir kağıt parçaçıcı verdiler cebimizde onunla gezdik. Yine bir ciddiyetsizlik söz konusuydu. Danışmada neden yaka kartı olmadığını sorduğumuzda ise ‘kalmadı’ cevabını aldık. Ne kadar ilginç değil mi ?

Güzel Şeyler de Vardı

Fuarda bol bol bizi seven takipçilerimiz ile fotoğraf çektirdik. Açıkçası bir ara sıcaktan gına gelse de, kardeşlerimizi kırmadan bol sohbetli, sistemli ve eğlenceli dakikalar geçirdik diyebilirim. Öte yandan daha önceden sektörden tanıştığımız firmaların yanına giderek hal – hatır sorduk. Sistemleri inceledik ve detaylı olarak bilgi aldık.

Umarım naçizane hazırladığım bu GameX 2017 eleştirisini yanlış anlamazsınız. Bizler girişimciyiz ve iyi bir gözlemciyiz. Bazı şeyleri değiştirmek gerçekten zor değil. Bu kadar imkan varken, biraz da oyuncu gözünden düşünün.. Hemen aşağıdan ise çektiğimiz karelere ulaşabilirsiniz hocalar. Bir sonraki etkinlik rehberinde detayları aktarmaya elimden geldiği kadarı ile devam edeceğim. Sağlıcakla kalın.

GameX 2017 Pchocasi Kareleri 0019

GameX 2017 Pchocasi Kareleri 0013

GameX 2017 Pchocasi Kareleri 0012

GameX 2017 Pchocasi Kareleri 0011

GameX 2017 Pchocasi Kareleri 00116

GameX 2017 Pchocasi Kareleri 00117

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler