Perşembe, Nisan 25, 2024

iPad Pro 2018 Tanıtıldı!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Trilyonluk yazılım ve teknoloji devi Apple‘ın Ekim 2018 özel etkinliği bugün gerçekleşti. Etkinlikte Macbook Air, Mac Mini, Pencil 2 ile birlikte iPad Pro 2018‘i tanıtan Apple, yeni ürünleri ile yine adından söz ettirecek. 

İşte özel etkinlikte öne çıkan iPad Pro 2018’e dair tüm bilgiler.

Tasarım: Yeni İnce Form

Yeni iPad Pro, önceki iPad Pro’lara nazaran daha güncel bir tasarım ve çok daha ince yapısı ile dikkat çekiyor. Apple’ın iPhone X serisi ile görmeye alıştığımız ince çerçeveli geniş ekran bu kez iPad için uygulanmış. Her ne kadar bir çentik kullanılmasa da yeni iPad Pro çok daha büyük ve çekici görünüyor.

ipad pro 2018 2

iPad Pro, 11” ve 12,9” olacak şekilde iki versiyon halinde tanıtıldı. 11” ekran genişliğine sahip olan versiyonda çerçeveler daha ince kalırken daha büyük ekranlı 12.9” versiyonda çerçeveler biraz daha büyük görünse de genel itibari ile yeni iPad Pro’lar, önceki nesil iPad’lere göre çok daha büyük ve dikkat çekici görünüyorlar. Öte yandan ekranlarda kullanılan panellerde de herhangi bir OLED değişikliği mevcut değil. Yeni iPad Pro’lar Retina denilen LCD paneller kullanıyor.

Yeni iPad Pro’da dikkat çeken bir diğer detay ise Home butonu ve TouchID‘nin tabletten kaldırılmış olması. iPhone X ile FaceID teknolojisine geçiş yapan Apple, TouchID’yi artık cihazlarından kaldırmaya başlamıştı. iPhone ile başlayan bu değişiklik, beklenildiği gibi iPad Pro’lara da gelmiş durumda. Yeni iPad Pro’lar Apple’ın yüz tanıma teknolojisi olan FaceID ile çalışacak ve güvenliği bu şekilde sağlayacak.

ipad pro 2018 3

Tasarım kanadında son detay ise, tabletin sahip olduğu mıknatıslar. Bu mıknatıslar ile birlikte Apple, akıllı klavye, Pencil gibi aksesuarların tablete tutturulmasını amaçlıyor. Üstelik mıknatıslar şarj imkanı da sunuyor.

Donanım: 6 çekirdekli A12X Bionic 

Yeni iPad Pro’lar her sene güncellenen yeni çipler ile geliyor. Bu yıla damgasını vuran Apple çipi ise A12 Bionic çip olmuştu. Yeni çip, iPad Pro için biraz daha geliştirildi ve A12X adı ile iPad Pro’lara sunuldu. İçerisinde 8 işlemci çekirdeği ve 7 GPU çekirdeği barındıran System-on-Chip, etkinlikteki performansı ile de göz doldurdu. Apple, işlemcinin gücünü göstermek adına Adobe Photoshop’un dokunmatik kullanım için optimize edilmiş tam fonksiyonlu bir sürümünü iPad Pro üzerinde çalıştırdı. Gerçek Photoshop motoru ile çalışan ve masaüstü seviyesinde performans gösteren iPad Pro için uygulama, yakında AppStore’da yer alacak.

ipad pro 2018 1

Yeni iPad Pro donanımındaki en büyük değişim ise uzun zamandır beklenen Type-C portu oldu. Kendi geliştirdiği Lightning portuna veda eden Apple, aynı zamanda 3.5mm jack girişini de kaldırdı ve tüm girdi çıktıları Type-C portuna devretti. Üçüncü parti aksesuar ve görüntüleme ekipmanlarına da destek sunacak olan port, özellikle harici kamera aksesuarları için önemli bir girişim olarak görünüyor. Öte yandan tabletin hoparlör kurulumunda değişiklik bulunmazken dörtlü ses çıkışı yine kullanılmaya devam ediyor.

Yeni iPad Pro’larda kullanılacak olan depolama boyutları da 4 farklı şekilde belirlendi. Buna göre seçenekler arasına 1TB depolama alanını da ekleyen Apple, her iki model için 64GB, 256GB ve 512GB seçenekler ile gelecek. 1TB’lık sürümün oldukça pahalı olduğunu da belirtmekte fayda var.

Kamera, Aksesuar ve Fiyatlar

2018 model iPad Pro, arka tarafında f/1.8 lens diyafram açıklığına sahip 12MP kamera ile geliyor. 2017 model iPad Pro’da gördüğümüz kamera, bu yıl HDR+ teknolojisi ile geliştirilmiş. Ön tarafta ise 7MP derinlik algılayıcı TrueDepth kamera mevcut. Apple’ın Animoji ve Memoji uygulamalarında da kullanılabilen ön kamera, portre modunda öz çekimler yapmanıza da imkan tanıyor. 

ipad pro 2018 4

Aksesuar kanadında en dikkat çekici detay ise tabii ki yenilenen Apple Pencil 2. Önceki nesil Pencil, cihaz ile uyumlu çalışabilmesi için Lightning yuvasına girmesi gerekiyordu. Yeni iPad Pro’da bu yuva kaldırıldığı için eski Pencil, yeni iPad Pro’da çalışmıyor. Ancak Pencil 2, iPad Pro ile tam uyumlu halde çalışıyor. Üstelik yeni kalem, mıknatıslar yardımı ile şarj olabiliyor.

ipad pro 2018 5

Yeni iPad Pro’nun fiyatlarına gelecek olursak yine oldukça yüksek fiyat etiketleri ile karşılaşıyoruz. Dolar kurunun ve vergilerin etkisiyle yükselen Apple fiyatları, yeni iPad Pro’lar için de aynı şekilde seyrediyor. Apple Store Türkiye tarafından paylaşılan yeni iPad Pro’ların fiyatları ise şu şekilde:

11 inç iPad Pro 2018

  • 64GB – 5899 TL
  • 256GB – 6999 TL
  • 512GB – 8499 TL
  • 1TB – 11.499 TL

12.9 inç iPad Pro 2018

  • 64GB – 7399 TL
  • 256GB – 8499 TL
  • 512GB – 9999 TL
  • 1TB – 12.999 TL
Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler