Perşembe, Nisan 25, 2024

Microsoft Edge, Windows 11 için Yenileniyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Windows 11, herkes için yeni özellikler ve fırsatlar sunan bir işletim sistemi olacak. Geliştiriciler için Microsoft, uygulamaların temaya ve masaüstü duvar kağıdına saygı duymasını sağlayacak opak ve dinamik bir malzeme olan “Mika” adlı yeni bir tasarım anlayışını tanıttı. Beklendiği gibi, bu yeni tasarım Fluent Design ile birlikte Microsoft Edge tarayıcısına da geliyor.

Akıcı Tasarım (Fluent Design) yeni bir tasarım hattı değil ve Windows 10 veya Windows 11’de ve ayrıca en son Microsoft uygulamalarında zaten mevcut şekilde kullanılmakta, ancak şirketin Edge tarayıcısında şu anda bazı efektler eksik durumda.

Microsoft Edge Kullanıcı Arayüzü güncellemesi, Fluent Design’ın akrilik efektini sağ tıklama veya bağlam menüsüne ve tarayıcının birincil menüsüne (üç nokta menüsü olarak da bilinir) getiriyor. İlk bakışta, Microsoft Edge’in yeni tasarımı çok daha modern görünüyor ve Windows 11’de genel tutarlılığı artıracak bir şey.

Microsoft Edge context menu
Microsoft Edge, Windows 11 için Yenileniyor! 5

En son Microsoft Edge için arayüz revizyonunda Fluent Design’ın şeffaflığına çok önemli bir odaklanma olmadığını belirtmekte fayda var. Örneğin, başlık çubuğu “Mika” adlı yeni bir tasarım öğesi kullanıyor. İlk bakışta geleneksel şeffaflık veya akrilik efekti gibi görünebilir, ancak durum böyle değil.

Microsoft Edge title bar
Microsoft Edge, Windows 11 için Yenileniyor! 6

Fluent Design’ın akrilik şeffaflığının aksine, Mica, yukarıdaki ekran görüntülerinde gösterildiği gibi, uygulamanın başlık çubuğunun arka planını boyamak için Windows 11’in yerel temasını ve masaüstü duvar kağıdını kullanan opak ve dinamik bir arayüz görüntüsü sunuyor.

Geliştiriciler, “görsel hiyerarşi” oluşturmak ve odakta olan pencerenin netliğini artırmak için Mica’yı uygulamalarının arka planına uygulayabilecekler. Şu anda Microsoft, Mika efektini yalnızca başlık çubuğu için test ediyor ve çok ince, bu nedenle daha koyu arka planlarda fark etmeyebilirsiniz.

Microsoft ayrıca Edge menülerini daha parlak hale getiriyor ve tarayıcı penceresi, simge durumuna küçült/kapat düğmelerinin çevresinde ek alan ile birlikte geliyor.

Yeni görünümü denemek için, Edge’in Canary yapısını çalıştırmanız gerek, bunun için edge://flags adresine giderek “Windows 11 Görsel Güncellemeler” bayrağını aktif hale getirmeniz gerekiyor. Bu bayrağın geliştirilme aşamasında olduğunu ve Microsoft’un Windows 11’de Edge için ek geliştirmeler üzerinde çalışıyor olabileceğini unutmayın.

Tasarım geliştirmelerine ek olarak, Microsoft Edge ayrıca en son güncellemelerde sekme paylaşım aracı, geliştirilmiş yerleşik oyun ve daha fazlası için destek aldı.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler