Perşembe, Nisan 25, 2024

Microsoft’tan Sessizce Yeni Bir Linux Hamlesi!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Microsoft, 2000’li yıllarda açık kaynak yazılımların büyük bir destekçisi değildi, ancak Satya Nadella şirketin CEO pozisyonunda göreve başladığından beri, dünyanın en büyük açık kaynak katkı sağlayıcılarından biri haline geldi. Bugün ise şirket, açık kaynak MIT Lisansı altında CBL-Mariner adlı başka bir Linux dağıtımını piyasaya sürdü.

Microsoft, GitHub’da CBL-Mariner hakkında “Microsoft’un bulut altyapısı ve uç ürün ve hizmetleri için dahili bir Linux dağıtımı” dedi. Basit bir deyişle, bu bir Linux masaüstü değil, sunucu taraflı Linux dağıtımı. Dolayısıyla bunun anlamı, bazı Linux becerilerine sahip olan herkesin sunucu ve uç tabanlı projeleri için CBL-Marine’i indirip kurabilmesi ve özgürce kullanabilmesi anlamına geliyor.

Ancak bu sürümün, Microsoft’un ilk özel Linux dağıtımı olmadığını hatırlatmakta fayda. 2018 yılında Amerika Birleşik Devletleri merkezli yazılım devi, ilk kez Linux tabanlı mikrodenetleyici işletim sistemini duyurdu fakat 2019 yılında halkın kullanımı için piyasaya sürüldü.

CBL-Mariner’a geri dönersek, bu dağıtımı Ubuntu 18.04 veya daha yenisi üzerine kurabilirsiniz. Ancak bunun dışında Go dilinin ve Docker’ın en son sürümüne de ihtiyacınız olacak ve Microsoft’un yeni Linux dağıtımını kurmak için gereken tüm gereksinimleri karşılayıp karşılamadığınıza dikkat etmeniz gerekir.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler