Cuma, Mart 29, 2024

DPI (Dot Per Inch) Nedir ? Ne İşe Yarar?

Paylaş

silkroad gaminggentr

İnternette veya teknoloji marketlerde sürekli olarak karşımıza çıkan DPI (Dot Per Inch) özelliği mouselarda sıkça görülmektedir. DPI özelliğine göre kalitenin değiştiği mouselar için bugün DPI kavramına değiniyoruz. Yakın zamanlarda mouse almak isteyenler ilk olarak DPI kavramını kaptıktan sonra almalarını tavsiye ediyoruz.

DPI (Dot Per Inch) Nedir ?

DPI’ın açılımı yukarıda gördüğünüz gibi Dot Per Inch olarak geçiyor. Yani “inç başına düşen nokta” olarak tanımlayabiliriz. Mesela bir mouse almaya karar verdiniz ve üzerindeki DPI rakamlarına kafanız takıldı. Eğer DPI ne kadar yüksek olursa, bilin ki o mouse noktaları çok daha iyi kavrıyor ve okuyabiliyor demektir. Örnek olarak 6400 DPI, inç başına 6400 nokta düştüğünü bize belirtir. Bu da farenin çözünürlüğünü belirtmiş olur.

Malum farelerimiz, içlerinde bulunan lazerle altlarındaki yüzeyi tarayarak hareket ederler. Bu çözünürlük ne kadar yüksek olursa fare küçük bir hareket alanında o kadar fazla hareket etmiş olur. Kullanım alanınıza göre uygun çözünürlükte bir fare seçip, satın alabilirsiniz. Şunu unutmayın ki, yüksek DPI her zaman kaliteli fare anlamına gelmez. Ek olarak kutu üzerindeki değer, farenin sadece o değerde çalıştığını da göstermez. Genellikle oyuncu farelerinde gördüğümüz DPI tuşları ile anlık olarak DPI arttırma veya düşürme sağlayabiliyoruz.

Dpi-neidr
“6400 DPI Bir Mouse Almaya Karar Verdiniz”

Örnek olarak Razer Deathadder almaya karar verdiniz. 6400 DPI olan bu mousenin üzerinde yer alan fonksiyon tuşlarına basarak isterseniz 1200 DPI’a kadar düşürebiliyorsunuz. Genellikle online oyunlarda DPI geçişleri çok fazla işe yarayabiliyor.

Kendi kullanım ihtiyacınıza göre farklı profiller hazırlayabildiğiniz ya da DPI değerini anında değiştirebildiğiniz pek çok fareler piyasada bulunuyor. Eğer mouse konusunda yardıma veya tavsiyeye ihtiyacınız olursa, aşağıdaki yorum bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha önceden hazırlamış olduğumuz 50 TL ile 250 TL gamer mouse rehberimize de buradan ulaşabilirsiniz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

5 YORUMLAR

  1. bende everest sgm-x7 var çok memnundum bu ara cozumaya başladı yaklaşık bir yıl filan oldu alıcak varsa üstüne para ekleyip sağlam bişey alsın derim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler