Çarşamba, Nisan 24, 2024

NVIDIA GTX Serisi Ekran Kartlarına DXR Ray Tracing Desteği Getiriyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

NVIDIA’nın RTX serisi ekran kartları ile duyurduğu Ray Tracing özelliği, DXR Ray Tracing olarak GTX serisi ekran kartlarına da getiriliyor.

RTX serisi ile birlikte yeni bir mimari ve ışın izleme teknolojisine geçiş yapan NVIDIA, teknolojinin daha iyi kabullenilmesi adına Ray Tracing desteğini Pascal ve Turing mimarili GTX serilerine genişletiyor.

RT Çekirdeksiz Ray Tracing?

Bilindiği gibi NVIDIA’nın RTX serisi ekran kartları, grafik işlem biriminde ışın izleme hesaplamalarını gerçekleştiren RT çekirdeklerini barındırıyor. Bu çekirdekler sayesinde de Ray Tracing yani ışın izleme, daha hızlı şekilde gerçekleşiyor.

GTX Serisi Ekran Kartlarına DXR Ray Tracing Desteği Geliyor 3

NVIDIA, Pascal ve RT çekirdeği olmayan Turing mimarilerine de bu özelliği getireceğini açıkladı. Ancak kafalarda RT çekirdeksiz bu işlemin nasıl yapılacağı sorusu oluşuyor. Bu noktada açık bir anlatım gerçekleştiren NVIDIA, DXR Ray Tracing teknolojisinde ekstra RT çekirdeğine ihtiyaç olmadığını belirtiyor.

DXR, Microsoft’un diğer tüm GPU üreticileri ile birlikte hazırladığı DirectX tabanlı bir ışın izleme teknolojisi. Pascal ve Turing kartlara sunulacak olan Ray Tracing özelliği de bu alt yapıcı kullanacak. Dolayısı ile ekstra RT çekirdeğine ihtiyaç duyulmayacak. Zira RT çekirdekleri, yalnızca hesaplamalardaki hızı arttıran önemli birimler konumunda.

GTX Serisi Ekran Kartlarına DXR Ray Tracing Desteği Geliyor

Şimdiye kadar NVIDIA, DXR desteğini RTX programlarının arkasında tutmuştu. Ancak RTX serisine yaklaşımın çekinceli olması, firmayı teknolojiyi daha görünür hale getirme fikrine götürmüş durumda. Yani NVIDIA, GTX serisi kartlarına DXR desteği sunarak, RTX özelliğinin faydalarını tanıtmış olacak. Böylelikle RTX teknolojisi hem daha yaygın hem de daha anlaşılır olacak.

Hangi Ekran Kartları DXR Ray Tracing Destekleyecek?

NVIDIA, DXR desteğinde kart skalasını oldukça geniş tutuyor. Buna göre DXR desteği, Pascal mimarisine sahip GTX 1060 6GB modelinden GTX 1080 Ti modeline kadar sunulacak. Üstelik Titan X ve XP modelleri de bu teknolojiyi kullanabilecek.

GTX Serisi Ekran Kartlarına DXR Ray Tracing Desteği Geliyor 2

Diğer tarafta NVIDIA, henüz yeni tanıttığı RT çekirdeği içermeyen Turing mimarili GTX 1660 ve GTX 1660 Ti modellerine de DXR desteği sunacak. 

DXR Ray Tracing desteği, önümüzdeki Nisan ayında yayınlanacak Game Ready sürücüsü ile kullanılabilir olacak. Böylelikle desteklenen oyunlarda ışın izleme teknolojisi daha iyi anlaşılabilecek.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler