Bu zamana kadar genelde oyun yönü öne çıkan ekran kartları için incelemelerimizi gördünüz. Bugün ise alışılmışın biraz daha dışına çıkacağız ve iş odaklı olarak göstertilen Nvidia Quadro T600 ekran kartını inceleyeceğiz.
Her ne kadar oyuna yönelik olmasa da oyun konusunda da güzel sonuçlar verdiğini gördüğümüz ekran kartının oyunlarda nasıl sonuçlar verdiğinden de söz edeceğiz. O zaman hadi başlayalım.
Nvidia Quadro T600 Tasarımı Nasıl?
Küçük, çok küçük bir ekran kartı. RTX 3090, RTX 3080 gibi ekran kartlarıyla yan yana koyduğunuz zaman, ekran kartı değil de sanki bir taşınabilir HDD gibi kalıyor. 🙂
Küçük form faktörüyle sunulan ekran kartı, kasa içerisinde de çok az yer kaplıyor. Bunu bir avantaj olarak görebilir miyiz derseniz kesinlikle görebiliriz.
Tek slot üzerinden kullanılan kart, bu kadar küçük olmasına karşın üzerinde fan ile beraber geldiğini de belirtelim.
Kart üzerinde yer alan fan 5 mm kadar küçük bir fan. Soğutma performansı konusunda yeterli mi derseniz kesinlikle yeterli diyebiliriz. Zira kart çok yüksek sıcaklık değerlerine çıkmıyor.
Tasarım kısmında bir diğer nokta ise ekran portları. Kart küçük form hazırlandığı için bir HDMI girişi ya da tam boy DisplayPort görmüyoruz. Bunun yerine 4 adet miniDisplayPort 1.4 port kullanılmış.
Fakat burada da bir avantaj var çünkü kutudan 4 adet port için 4 adet dönüştürücü çıkıyor. Yani girişler konusunda sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum.
İç Tasarım Nasıl?
Üst segment oyuncu kartlarının içini nasıl açıyorsak, bu kartın da içini açtık. Çok kolay bir şekilde sökülebilen ekran kartının üzerinde yer alan fanı çıkarttığınız zaman asıl cevher ile karşı karşıya kalıyorsunuz.
Burada belleklerin ve çipin yerleşimi standart diyebiliriz. Fakat şunu da ekleyelim ki kullanılan termal macunda çok üst düzey bir kalite yok. Muhtemelen kart çok yüksek sıcaklıklara çıkmadığı için, kullanılan macun yeterli görüldü. Bir eksi nokta oluşturmuyor.
Tasarım konusunda ek söyleyebileceğim bir şey yok. Bu nedenle Nvidia Quadro T600 için teknik özelliklere doğru ilerleyeceğim. Asıl merak ettiğiniz kısmın da özellikler olduğunu tahmin edebiliyorum.
- Kalıp Ölçüsü: 284 mm²
Nvidia Quadro T600 Teknik Özellikleri Nasıl?
Kart yeni mimariyle beraber gelmiyor. Seri Turing mimarisine dayanıyor. Çekirdek sayısı olarak baktığımızda 640 adet CUDA çekirdeğine yer verildiğini görüyoruz. Burada 40 TMU birimi ve 32 ROP birimi olduğunu da görüyoruz.
12 nm üretim sürecinden geçen ekran kartının saat hızları da mütevazi bir seviyede. Yükseltilmiş saat hızında 1335 MHz gibi bir saat hızı görüyoruz. Temel saat hızı ise 735 MHz seviyesinde.
İşin bellek kısmına geçtiğimiz zaman Nvidia Quadro T600 modelinin yine mütevazi bir model olduğunu net olarak anlıyoruz. Seride 4 GB GDDR6 bellek kullanılıyor. 128 bit bellek arayüzünün sunulduğu ekran kartı, 160 GB/s bellek bant genişliğiyle de dikkat çekiyor. Burada avantaj ne derseniz GDDR6 belleklerin kullanılması derim.
Teknik kısımda söyleyebileceğim son şey ise kartın TDP değeri olacak. Düşük profilli kart, sadece 40W gibi bir TDP değerine sahip. Neden tek fanın yettiğini anlamışsınızdır. 🙂
Teknik Özellikler Özet
- Mimari: Turing
- Üretim Teknolojisi: 12 nm üretim
- Çekirdek Sayısı: 640 adet
- ROP: 32
- TMU: 40
- Bellek: 4 GB GDDR6
- Bellek Arayüzü: 128 bit
- Bellek Bant Genişliği: 160 GB/s
- TDP: 40W
- Arayüz: PCI-Express 3.0X16
Teknik özellikleri kağıt üzerinde gördük ama kartın neler yapabileceklerini bu şekilde anlamak pek mümkün değil. Bunun için performans ve oyun testlerine bakmamız gerekecek.
Nvidia Quadro T600 Performans ve Oyun Testleri
Test için kullandığımız sistemini paylaşalım ve sonra performans konusunda diğer detayları değerlendirelim.
Test için Kullandığımız Sistem
- İşlemci: Intel Core i5-12500
- Anakart: ASUS TUF B660 Wi-Fi
- Bellek: 16 GB (2 X 8 şeklinde) 3200 MHz DDR4
- Depolama: 1 TB M.2 SSD
Render Testi
Testlere geçtiğimiz zaman ise testimize önce render ile başladık. Render testi konusunda her zaman kullandığımız BMW araç modeli renderını kullandık. Nvidia Quadro T600, 3 dakika 11 saniye gibi bir sürede render almayı başardı. İyi bir değer mi iyi bir değer. Fiyat ve performans dengesi olarak düşünün.
3DMart Time Spy Testi Full HD Çözünürlük
Test sonrasında total puan 2.558 olarak belirlendi. Tüm sonuçların %6’sından daha iyi gözüküyor. Burada GTX 1050 Ti ekran kartının ise 2.537 puan aldığını görüyoruz. Anlayacağınız sonuçlar çok yakın.
Nvidia Quadro T600 Oyun Testlerinde Durum Ne?
Burada sizi videoda davet edeceğim. Görsel olarak oyunlarda nasıl bir sonuç verdiği görmeniz lazım. FPS konusuna gelecek olursak, Call of Duty Cold War oyununda bile gayet yeterli bir performans sunulduğunu söyleyebiliriz.
Burada DLSS desteği konusuna da açıklık getirmek lazım. Oyunlarda DLSS özelliğini açınca FPS’in düştüğünü göreceksiniz. Bu durumun nedeni de kartın oyun için optimizasyon edilmiş, buna odaklanmış bir model olmaması.
Sonuç, Değerlendirme ve Fiyat
Nvidia Quadro T600 incelemesi için sona geldik. Kartın 4000 TL civarlarında satıldığını belirtelim. Fiyatı ve oyunlar ile render konusunda sunduğu performansı düşünecek olursak, gayet iyi bir fiyat performans ürünü diyebiliriz. Tercih edilebilir bir model.
Merak Edenler için Soru Cevap
Nvidia Quadro T600 Modeli Yerine GTX 1050 Ti Almak Mantıklı mı?
Fiyat dengesi düşünüldüğü zaman bu model ile GTX 1050 Ti arasında bir ikilem arasında kalınabilir. Fakat arada önemli ayrımlar, dikkat edilecek noktalar var. Bunları madde madde ele alalım.
- GTX 1050 Ti, 2016 yılında üretilmiş bir ekran kartı. Driver desteği konusunda üzebilir. Buna karşın Quadro T600 2021 yılında üretilmiş bir ekran kartı. Driver desteği daha uzun süre devam edecektir.
- GTX 1050 Ti modelinde 4 GB GDDR5 bellek varken, T600 modelinde 4 GB GDDR6 bellek var.
- GTX 1050 Ti 14 nm üretim sürecinden geçerek üretilmiş. T600 ise 12 nm üretim sürecinden geçerek üretiliyor. Transistör sayısı konusunda önemli bir fark var.
- GTX 1050 Ti 75W TDP değerine sahip. T600 ise 40W TDP değerine sahip.
Nvidia Quadro T600 ile Mining Yapılır mı?
Testlerimize göre yapılmıyor. Mining yapılmak istendiği zaman bellek yetersiz uyarısı veriyor.
DLSS Desteği Oyunlarda Fark Yaratıyor mu?
Oyun için optimize edilmiş bir kart olmadığından, DLSS açık konumda oyunlarda FPS artışı yerine FPS düşüşü yaşanıyor. Oyun için DLSS artısı var diyemeyiz.
Oyun için Kullanılabilir mi?
Fiyatına göre, oyunlarda da güzel performans veriyor. Videomuzda oyun testlerini görebilirsiniz.