Salı, Nisan 23, 2024

iPhone SE 3 Alınır mı? Alternatif Modeller Neler?

Paylaş

silkroad gaminggentr

iPhone SE 3 ya da iPhone SE 2022. Artık siz nasıl isimlendirirsiniz bilmiyorum ama kesin olan şey Apple’ın yeni akıllı telefonu resmiyet kazandı. “Uygun Fiyatlı iPhone” sloganıyla gelen SE serisinin son üyesi, şu sıralar ülkemizde ön siparişe de açılmış durumda. Yeni modeli tercih etmeyi düşünenlerin aklında ise önemli bir soru var. iPhone SE 3 alınır mı?

Soru çok basit ama cevabı bu kadar kısa ve basit olmayacak. Sorunun cevabını aça aça gideceğiz ve yeni model alınır mı alınmaz mı bir fikir elde etmeye çalışacağız. Yol biraz uzun olacak o nedenle hemen telefonun özelliklerine geçiyorum. 🙂

iPhone SE 3 Tasarımı Nasıl?

Dilerseniz önce bir tasarımdan başlayalım. Zira teknik özellikler yemekse, tasarım yemeğin tuzudur düşüncesinde olanlardanım. 🙂 Teknik özellikler çok iyi yani yemek çok iyi olsa da tasarımı yani tuz olmadan, hep bir yan eksik kalacaktır.

iPhone SE 3 tasarımına baktığımıza zaman ise alışılagelmiş bir iPhone tasarımı görüyoruz. Tam olarak yeni nesle geçilmiş diyemeyiz. iPhone 8 tasarımına benzer bir tasarım yapısı var.

Ön kısımda çerçeveler geniş, parmak izi sensörü için alan bırakılmış ve bu da olduğu gibi eski tip iPhone tasarımı yansıtıyor.

iPhone SE 3 Alınır mı

Arka kısımda ise tek ana kameranın öne çıktığı, renkli kasa tasarımının tercih edildiğini görüyoruz. Ama yine eski nesil bir yapı yine eski nesil bir tasarım.

Çerçeve tercihi konusunda ise biliyorsunuz iPhone modelleri, birkaç nesildir düz kasa ile geliyor. Düz kasanın tercih edilmesi, Apple’ın daha çok kullanıcı çekmesine ve tasarım konusunda övgü almasına neden oldu. Ama yeni iPhone SE 2022 modelinde böyle bir tercih yapılmamış.

Yine eski nesil iPhone tasarımına bir dönüş yapılmış ve daha oval kenarlarla çerçeveler kullanılmış.

iPhone SE 3 Alınır mı

Çerçevelerdeki oval tercih benim için eksi bir puan oldu diyebilirim. iPhone 13 ve iPhone 12 serisindeki düz kenarları çok daha başarılı buluyorum. Buna mini modelleri de dahil edebiliriz.

Peki Apple neden böyle bir tercih yaptı? İşte onu kesin olarak kestirmek zor. iPhone SE serisinin ruhu bozulmak istenmemiş gibi. Bir önceki nesle çok benzer bir tasarım yapısı var. Düşünün iPhone 8 döneminden söz ediyoruz.

Aslında bu kısma kadar söylediklerimden anladınız ama yine de belirtelim telefonda Face ID yerine Touch ID kullanılmış ve bu da demek oluyor ki Touch ID alanı geri döndü.

iPhone SE 3 Alınır mı

Yeni Nesli Yansıtan Tasarım Detayları Neler?

Yukarıda iPhone SE 3 tasarımının daha çok eski nesli yansıttığını, devam ettirdiğini söyledik. Apple burada bazı yeni nesil artıları da sunmuş.

Mesela telefonun hem ön hem de arka kısmında, şu son nesil dayanıklı camlar kullanılmış. iPhone 13 serisinde yer alan malzeme ile aynı malzeme. Bu da telefonu bir hayli sağlam hale getiriyor.

Diğer taraftan yeni telefonda IP67 sertifikasının olduğu ve modelin suya, toza karşı dayanıklı olduğu açıklandı.

Renk seçenekleri konusunda da 2 değil 3 seçenek sunuldu.

  • iPhone SE 3 Ölçüleri: 138.4 mm X 67.3 mm X 7.3 mm
  • Ağırlık: 144 Gram
  • Renkler: Gece Yarısı, Yıldız Işığı ve Kırmızı

iPhone SE 3 Alınır mı

Tasarımda İyi Bulduğumuz Yönler

  • Telefonun hem ön kısmında hem de arka kısmında dayanıklı cam kullanılması.
  • Son dönemde dev ekranlı modellere göre ekranı daha küçük. Tek elle kullanımı çok rahat olacaktır. Ama ekran küçük. 🙂 Bu aynı zamanda bir dezavantaj. iPhone SE 3 alınır mı sorusuna cevap olacak kriterlerden.

Tasarımda Kötü Bulduğumuz Yönler

  • Düz çerçeve olmalıydı derim. iPhone 13 ve iPhone modellerinde bu kadar sevilmişken, düz kenarları SE modelinde de görmeliydik.
  • Çerçeveler yine çok geniş. Yeni nesli yansımıyor. Çentiğin kaldırılmasını konuştuğumuz dönemde, çerçeveler biraz daha ince olsa daha iyi olurdu.

Evet iPhone SE 3 tasarımı için benim söyleyeceklerim burada bitti. Yorum sizin. Biz geçelim iPhone SE 2022 teknik özelliklerine.

iPhone SE 3 Özellikleri Neler? Teknik Donanım Nasıl?

Teknik özellikler kısmına ekran ile başlamak istiyorum. O güçlü çipi sonraya bırakacağım.

iPhone SE 3 Ekranı Nasıl?

Tamamen eski nesli yansıtan, iPhone 8’i anımsadığımız bir ekran boyutu var. 4.7 inç. 6 hatta 7 inçe yakın ekranlara alıştık. Çerçevesiz ekran üzerinde kameralı modelleri gördük. Hatta Xiaomi gibi markalar ekran altı kamera bile sunmaya başladı.

Haliyle şu dönemde 4.7 inç ekran biraz küçük gelebilir. Dediğim gibi kimine göre tek elle rahat kullanım sunduğu için tercih edilebilir kimine göre ekran çok küçük gelebilir.

Teknik açıdan baktığımız zaman ise Apple’ın başarılı ekranı Retina HD kullanılmaya devam ediyor. IPS LCD ekran, 1334 X 750 piksel çözünürlük sunuyor ve Apple’ın teknolojilerini de getiriyor.

True Tone, Haptic Touch, parmak izine karşı dayanıklı kaplama, P3 renk desteği gibi önemli artılar var.

iPhone SE 3 Alınır mı

Ekran Özellikleri Özet

  • Boyut: 4.7 inç IPS LCD Retina
  • Çözünürlük: 1334 X 750 piksel 326 PPi piksel yoğunluğu
  • Kontrast Oranı: 1400:1
  • Parlaklık: 625 nit parlaklık
  • Apple Teknolojileri: True Tone desteği. Haptic Touch

Ekranı da tamamladığımıza göre şu işlemciden bir konuşalım. Apple bu kez en uygun fiyatlı telefonuna en son nesil işlemcilerini ekledi.

iPhone SE 3 Alınır mı

iPhone SE 3 İşlemcisi ve Diğer Teknik Detaylar

Apple’ın şimdiye kadar sunduğu en iyi telefon işlemcisi olan A15 serisi, iPhone SE 3 modelini de süslüyor.

İşlemcide çekirdekten bol bir şey yok. 🙂 CPU birimi olarak 2 adet performans çekirdeği, 4 adet verimlilik çekirdeği var. Toplam 6 çekirdek CPU dışında 4 çekirdekli bir de GPU birimi var.

Tüm bunlara ek 16 çekirdekli bir de Neural Engine bölümü geliyor ve yapay zekanın artılarını görüyoruz. En güncel işlemcide 5 nm üretim süreci kullanıldığını ve tam 15 milyar transistörün olduğunu da ufak bir not olarak ekleyelim.

iPhone SE 3 Alınır mı

İşlemciyi anlamak için Apple’ın karşılaştırmalarından da söz etmek lazım. iPhone 8, iPhone 7 gibi modellerle karşılaştırılan telefon, A15 işlemci sayesinde iPhone 8 modelinden 1.8 kata kadar daha iyi CPU performansı verebiliyor.

GPU performansı ise 2.2 kata kadar fark oluşturuyor. Tabii ki bu karşılaştırmalar iPhone 8 akıllı telefonlarıyla yapılmış.

İşlemciyi tamamladık ve şöyle bir kenara artı olarak yazdık. Peki ya RAM? Apple RAM miktarlarını duyurmuyor ve sonrasında da herhangi bir metin ya da görsel bilgilendirme yapmıyor. Test ekipleri telefonu alıyor ve içini açarak RAM miktarına bakıyor. Şu an henüz kesin olarak RAM miktarı ortaya çıkmadı. Ama şu var ki sızıntılar 4 GB RAM miktarından söz ediyor.

iPhone SE 3 Alınır mı

iPhone SE 3 Alınır mı

Depolamaya gelince yine standart 3 seçenek var. 64 GB en düşük depolama alanı seçeneği. Bir üstü 128 GB ve en üstte 256 GB depolama alanı var.

Şimdi teknik özellikler konusunda soracağınızı düşündüğüm bir kısım daha var. Mutlaka “ iPhone SE 3 kaç mAh?” diyeceksiniz. Ne yazık ki bu konuda da net bilgimiz yok.

Ama karşılaştırmalar var. Kablosuz şarj, 20W hızlı şarj gibi artıları olacak telefon, 2.nesil iPhone SE modeline göre 2 saat daha fazla pil ömrü sunuyormuş. Ayrıca telefonu 20W ile şarj ederek 30 dakika içerisinde %50 şarj seviyesine getirebiliyormuşsunuz. Apple’ın yalancısıyım deneme fırsatım olmadı. 🙂

Teknik Donanım Özet

  • İşlemci: A15 Bionic
  • RAM: Belli değil. Beklenti 4 GB
  • Depolama Alanı: 64 GB | 128 GB | 256 GB
  • Pil: Hızlı şarj ve kablosuz şarj destekli. mAh kapasitesi henüz belli değil. Tabii ki Apple A15 işlemcisinin verimlilik artısı sayesinde, pil dayanma süresinin artışı dikkat çekiyor.
  • 5G Desteği: Var
  • Bağlantı: Wi-Fi ve Bluetooth 5.0
  • İşletim Sistemi: iOS 15
  • Ses: Stereo ses

iPhone SE 3 özellikleri için teknik donanımı da verdik. Ne kaldı? Tabii ki kamera.

iPhone SE 3 Alınır mı

iPhone SE 3 (2022) Kamerası Nasıl?

En az iki kamera bekliyordum ama tasarım değişmediği için kamera kısmında da tek kamera seçimi yapıldığını gördük. Telefonda yer alan kamera, 12 MP f/1.8 diyafram açıklığında Dual Pixel kamera. Smart HDR 4, OIS ve PDAF, Deep Fusion gibi artıları olan kamera 4K 60 FPS çekim yapabiliyor. Bu tek kamera iPhone 13 serisinde yer alan kameralardan da biri.

Bu yönüyle baktığımız zaman tek kamera olmasına karşın, iPhone kalitesini konuşturuyor diyebiliriz. Görüntü işleme konusunda da Apple A15 Bionic işlemcinin gücünü kullanınca, kameranın performansı göze batacak kadar iyi seviyeye geliyor.

Aynı şeyleri ön kamera için söyleyemeyeceğiz. Ön kamerada biraz daha standart bir telefon var. 7 MP geniş açılı ön kamera, f/2.2 diyafram açıklığında ve yine Smart HDR 4, Gece modu gibi artılar sunuyor. Ama 4K çekim özelliği yok. Deep Fusion destekli kamera 1080p çekim yapabiliyor.

iPhone SE 3 Alınır mı

Kamera Özellikleri

  • Arka kısımda: 12 MP f/1.8 diyafram açıklığında. 5X dijital zoom özellikli
  • Ön kısımda: 7 MP f/2.2 diyafram açıklığında

iPhone SE 3 Fiyatı Nasıl?

Can damarı kısmına geldik. Fiyatlardayız. iPhone SE 3 ne zaman satışa çıkacak diye soranlar için ön siparişlerin başladığını belirteyim. Teslimatlar ise 25 Mart tarihinde başlayacak.

Fiyatları değerlendirdiğimiz zaman ise tabii ki yüksek diyeceğim. Şu an için en uygun fiyata satılan iPhone modeli olarak gözüküyor ama yine en düşük model 11 bin TL’den başlıyor. Tüm fiyatları aşağı ekleyelim.

iPhone SE 3 Alınır mı

Depolama Alanı Fiyat
64 GB10.999 TL
128 GB11.899 TL
256 GB13.699 TL

iPhone SE 3 Alınır mı? Aynı Fiyatta Alternatifler Neler?

Geldik sona. Tüm özellikleri gördünüz. Bu özellikler ışığında baktığım zaman iki kilit nokta var;

  • A15 Bionic en güçlü işlemci ve bunu kullanan en ucuz iPhone, yeni SE modeli.
  • Telefon 4.7 inç eski nesil tasarımlı küçük bir model.

Eğer iOS işletim  sistemi ile A15 işlemci istiyorsanız ve iPhone 13 ya da iPhone 12 modellerine bütçeniz yetmiyorsa, tercih edilebilir.

Telefon oldukça pahalı ama diğer iPhone modelleri içerisinde, A15 işlemciye sahip olan en ucuz model. İşlemci gücü açısından bu model uzun süre sizi götürecektir. Ama dediğim gibi boyut ve tasarım detaylarının size uyması önemli. Eski nesil tasarım ve küçük boyut sizin için sorunsa, o zaman başka modellere yönelmeniz lazım.

https://youtu.be/GByi_j-7Q2E

Aynı fiyat bandında Android telefonlara yönelmeyi düşünüyorsanız o zaman birkaç modeli de aşağı ekleyelim.

  • 128 GB Samsung Galaxy S22 5G – 13.500 ile 14.000 TL arasında
  • 128 GB Samsung Galaxy S21 Plus 5G – 10.800 TL ile 11.500 TL arasında
  • 256 GB Samsung Galaxy Note 20 Ultra – 11.999 TL ile 12.999 TL arasında
  • 256 GB Xiaomi Mi 11T 8 GB RAM ile – 9.800 TL ile 10.800 TL arasında

iPhone SE 3 alınır mı sorusuna kendimizce cevap vermiş olduk. Tüm veriler, teknik özellikler ve fiyatlar ortada. Artık tamamen karar size kalıyor. 🙂

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler