Perşembe, Nisan 18, 2024

Oyun Oynamak İçin Bilgisayar Mı, Konsol Mu?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Tüm oyun severlerin ortak problemi, şüphesiz ki durmak bilmeyen dolar kuru artışı. Bu yazımızda, dolar kurunun bu denli yükselişinin ardından oyun oynamak için konsol ve bilgisayar arasında seçim yapmakta zorlanan okurlarımıza bir nebze yardımcı olmaya çalışacağız, sevgili PCH okurları. Makalede size “Bunu alın” demekten çok, platformlar arasındaki avantajlardan ve dezavantajlardan bahsedeceğiz. Buyrun; daha fazla oyalanmadan, platformlar arasındaki farklardan bahsedelim.

Oyun Konsollarının Yapısı

Makalemizde bahsettiğimiz konsolları, hâli hazırda bolca kullanıcısı bulunan Playstation 4 ve Xbox One olarak sınırlandırıyor ve yorumlarımızı bu iki konsol üzerinden yapıyoruz.

Oyun konsolu olarak tabir edilen cihazlar, geliştirici şirketler tarafından kararlaştırılmış sabit donanımlar ile, piyasaya belirli aralıklarla sunulan oyun odaklı cihazlardır. Bu cihazların hitap ettiği kitle, bir eğlence platformunda oyun oynamaktan daha fazla beklentisi olmayan kişilerdir. Bu cihazlar tamamı ile oyun oynamak için tasarlanmış ve çeşitli sosyal hizmetler ile süslenmiş cihazlardır.

Playstation 4 Pro ve Xbox One X istisnalarıyla birlikte bu cihazlar, genel olarak tek tip donanım takımı ile piyasaya sürüldüklerinden; kullanıcıların aldığı oyun performansı, herhangi bir arıza veya kusurlu cihaz durumları dışında aynıdır. Bu sebepten dolayı kullanıcılar, “sistemim bu oyunu kaldırır mı?” endişesi yaşamaz, konsollarına uygun olan oyunu alır ve oynamaya başlarlar. Fakat ne denli performans yakalarlar?

Oyun Oynamak İçin Bilgisayar Mı Konsol Mu içerik 5 jpeg

İşte konsollar ve bilgisayar arasındaki ayırıcı farklardan biri, burada devreye giriyor. Fakat bu duruma değinmeden önce, bilgisayar platformundan ve bilgisayar oyunculuğundan bahsedelim.

Kişisel Bilgisayarların Yapısı

Evlerimizde, okullarımızda, iş yerlerimizde yâni kısacası hayatımızın her alanında bilgisayar kullanıyoruz.

Bu bilgisayarlar, 1984 yılında piyasaya çıkan Apple Macintosh ile görmeye alıştığımız son haline kavuştu diyebiliriz. Yâni tam olarak kavuşmasa da; aradaki benzerlikler, daha önce piyasaya sürülen bilgisayarlardan çok daha fazla…

Tabii ki bu benzerlik sadece görsel yönde, sevgili okurlar. Bilgisayar bileşenleri o zamandan bu zamana kadar çok fazla değişti. Hatta değişimi görmek için o kadar eskiye gitmemize de gerek yok. Sadece 3-4 yıl öncesine bile gittiğimizde, yeni bileşenlerde karşılaştığımız performans farkı bir hayli büyük. İşte; bilgisayarları konsollardan ayıran en büyük fark da burada oluşuyor.

Oyun Oynamak İçin Bilgisayar Mı Konsol Mu içerik 6 jpeg

Bilgisayarlar, konsollar gibi tek tip donanımlarla sunulmamakta. Yani bir bilgisayar satın almaya karar verdiğimizde, önümüzde yüzlerce seçenek çıkıveriyor. Bu cihazlar hazır olarak satın alınabiliyorken, zevke ve ihtiyaca göre yapılan seçimlerle de toplanabiliyor. Bunun yanında PC platformu, donanımsal değişiklikler yapmanıza da izin veriyor. Bilgisayar seçimi konusundaki en önemli husus, bizlerin bir bilgisayardan ne beklediği.Biz, beklentimizi oyun oynama konusu ile sınırlandırarak makalemize devam edelim.

Hangisini Seçmeliyiz?

Bu konuda net bir cevap vermek zor çünkü neler oynamak istediğinizi en iyi siz bilirsiniz.

Piyasada, çoklu platformda oynanmak üzere geliştirilmiş onlarca oyun bulabiliriz. Battlefield, Call of Duty, Grand Theft Auto, Fifa, Pro Evolution Soccer, Need for Speed gibi seriler; bu oyunlar içinde sayabileceğimiz yapımlardan sadece birkaçı. Bunların yanında tabii ki onlarca oyunu da; hem konsollarda, hem de bilgisayarda oynayabiliyoruz.

Gel gelelim her oyun, her platformda oynanmak üzere geliştirilmiyor. Bazı yapımlar, sadece tek bir platformda oynanabiliyor. Bu tür oyunlara da “exclusive” oyunlar denilmekte. Yani bu demek oluyor ki; platform seçimi yaparken, ne oynamak istediğimizi göz önünde bulundurmak zorundayız.

Kısacası bir God of War, bir Last of Us hayranı iseniz Playstation 4; bir Gears of War, bir Halo hayranı iseniz Xbox One tarafına yönelmelisiniz. Unutmadan belirtelim; Xbox One için üretilen pek çok oyun, Windows 10 ile birlikte bilgisayar tarafında da oynanabilmekte. Yok, “ben daha çok MMORPG oynuyorum” diyorsanız, bilgisayarlar sizler için biçilmiş kaftan. 

Bunun yanında; bir oyunu ne çeşit bir kontrolcü ile oynamak istediğiniz de çok önemli. Yani siz; klavye ve fare olmadan oyun oynayamam diyenlerdenseniz, konsollarda oyun oynarken legal yollardan klavye ve fare kullanılmadığı için, bilgisayara yönelmeniz gerekmekte. Fakat siz; “oyun dediğin controller ile oynanır arkadaş!” diyorsanız, sizleri Playstation veya Xbox tarafına yönlendiriyoruz. Lâkin yine belirtmemiz gerekiyor ki, bilgisayarda da oyun kontrolcülerini kullanabilirsiniz.

Hangisi Daha Ucuz?

Dolar tırmanırken beşe, fırlıyor her şey peş peşe. Kışın yakacaksın meşe, olacaksın dört köşe.

Bu mânâlı mâni bizlere doların 5 Türk Lirasına dayandığını gösteriyor. Bu durumda ülkemize ithal edilen elektronik ürünlerin uygun fiyatlı olmasını beklemek de, biraz abes kaçıyor. Yâni sevgili hocalar; dolar kurunun yükselişi, biz oyuncuları derinden etkiliyor, bunda hepimiz hemfikiriz. 

Şimdi; güncel bir oyun konsolu araştırmasına girdiğimizde, ülkemizde iki seçenek karşımıza çıkıyor. Bunlar bildiğiniz üzere Playstation 4 ve Xbox One. Her iki konsolun da hemen hemen aynı yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Bu konsollar yapı olarak birbirine benzediği gibi, fiyat olarak da birbirlerine benziyorlar. Resmi Türkiye garantisi olan iki konsolun da ortalama fiyatları 1300-1500 TL arasında değişmekte. Tabi ithalatçı garantili ürünlere baktığımızda fiyatlar 1200 lira ve altına inebiliyor. 

Aslına bakarsanız bu konsollar, fiyatlarına göre oldukça iyi bir performans sergilemekteler. Eğer siz “Ben 60 FPS’den aşağı inemem, oyunlarımı 2K veya 4K çözünürlükte oynamalıyım” diyenlerden değilseniz, bu konsollar işinizi fazlasıyla görecektir.

Grafik kalitesi konusunda da göze hitap etmeyi başaran oyunlarıyla bu konsollar, genel itibarı ile 1080p çözünürlük ve 30 kare/saniye değerlerinde oyun oynatabiliyor. Tabii ki bazı oyunlar, mâlesef bu değerlerin altına düşebiliyor. Özellikle Xbox One, performans konusunda bileşenlerinin daha düşük seviyede olması sebebiyle, rakibi olan Playstation 4‘ün altında kalıyor. Fakat yine de belirtmeliyiz ki, fark inanılmaz derecede fazla değil. 

Oyun Oynamak İçin Bilgisayar Mı Konsol Mu içerik 3 jpeg

Bu cihazlara ek olarak; yine Microsoft ve Sony tarafından geliştirilen, Playstation 4 Pro ve Xbox One X‘i de bu makalemize eklemek durumundayız çünkü bu cihazlar, ilk çıkan PS4 ve Xbox One’dan daha güçlü modeller. Geliştiriciler bu cihazları az önce bahsettiğimiz yüksek performans tutkunları için geliştirdiler. PS4 Pro ve Xbox One X, kullanıcıları 1080p çözünürlüğün ve 30 FPS‘in üzerine taşıyor.

Xbox One X, gerçek 4K çözünürlükle birlikte 30 kare/saniye yenileme hızı sunabilirken, 1080p çözünürlükte 60 FPS oyun deneyimi sunmayı da başarıyor. Bunun yanında PS4 Pro, upscale edilmiş 4K(sanal 4K) çözünürlük sunarken, yine 1080P çözünürlükte 60 FPS değerlerine ulaşmayı başarıyor. Tabii ki bu cihazlar biraz daha pahalı. PS4 Pro şuanda 2100 TL ile 2400 TL arasında bulunabiliyorken, Xbox One X 2000 TL ile 2300 TL arasında fiyatlara edinilebiliyor. Unutmadan bahsedelim, elinizdeki her türlü standart Playstation 4 ve Xbox One oyunlarını bu cihazlarda da çalıştırabiliyorsunuz. Zaten piyasada bu cihazlar için özel olarak geliştirilmiş hiçbir oyun yok.

Buraya kadar konsol fiyatlarından bahsettik. Gelin şimdi de, bilgisayar fiyatlarından bahsedelim.

Bu konunun ucu çok açık, sevgili okurlar. Fiyatı belirlemek, aslında sizin elinizde. Yani bilgisayarlar için net bir fiyat söylemek mümkün değil çünkü -makalenin başında da bahsetmiştik- bilgisayarlar, onlarca farklı konfigürasyona sahip olabilen cihazlardır. Asıl önemli olan, sizin ne denli bir performans beklentisi içerisinde olduğunuzla alakalı. Biz, sizin işinizi bir nebze kolaylaştırmak adına, standart Playstation 4 ve Xbox One fiyatına en yakın, güncel bir bilgisayar kaç paraya satın alınabilir, ondan bahsedelim.

Günümüzde malesef 1200-1300 TL’ye oyun oynanabilir güncel bir bilgisayara sahip olmak mümkün değil. Hatta 1800 liranın bile altındaki çoğu bilgisayar, yeni oyunlarda tıkanma belirtileri gösteriyor. Yani hocalar, “ben her oyunu akıcı bir şekilde oynamak istiyorum” diyorsanız, monitör hariç bir sistem için hemen hemen 2000 lirayı gözden çıkartmanız gerekiyor. Hele ki siz; bir bilgisayardan üstün performans bekleyenlerdenseniz, 3500-4000 TL’nin üstüne çıkmanız gerekmekte. Tabii ki 4000TL’lik bir bilgisayarın oyun performansı, standart bir konsoldan çok daha üstün olacaktır. 

Yani hocalar; bilgisayar oyunculuğu, malesef konsol oyunculuğundan daha tuzlu. Fakat yine de; uzun vadede oyunlara harcayacağınız paralarla, konsollara göre daha kârlı çıkabilirsiniz. 

Bilgisayar toplamayı düşünüyorsanız; PC Hocası ekibinin Youtube kanalına göz gezdirerek, bütçenize uygun bir sistem seçebilirsiniz. 

Oyun Fiyatları Ne Âlemde?

Bu bölümde oyun fiyatlarından “kampanyasız” durumları göz önünde bulundurarak bahsedeceğiz. Malumunuz; oyun indirimleri, her türlü platformda karşımıza çıkıyor. 

Yüksek bütçeli bir video oyunu; ilk çıkışını yaptığı günlerde her platformda yüksek fiyatlara satılıyor. Bazı istisnâlar dışında 150 liranın altında yeni bir oyun bulmak, mâlesef zor görünüyor. Fakat yine de çoğu yapım, bilgisayar platformunda daha uygun fiyata çıkış yapıyor. 

Bulunduğumuz gün itibarı ile Grand Theft Auto 5 oyununun PS4 versiyonu Playstation Store üzerinde 189 TL‘ye satılıyorken, aynı oyun bilgisayarda Steam üzerinden 179 TL‘ye satılıyor. Aynı şekilde son zamanın en popüler yapımlarından birisi olan Playerunknown’s Battlegrounds(PUBG) oyunu Steam’de 69 TL‘ye satılıyorken, Xbox Live üzerinden 118 TL‘ye satılmakta. Yani işin kısası; bilgisayar oyunları, konsol oyunlarına nazaran, bir nebze daha ucuza satılmakta. Bu durum, diğer çoğu oyun için de geçerli.

Buna ek olarak Playstation 4‘te oyunlara daha az para ödemenin bir yolu var. O da kardeşlik sistemi. Bu sistem sayesinde hesabınıza tanımladığınız kardeş hesap ile oyun paylaşımı yapabiliyorsunuz. Yani oyunu bir kere satın alıyor, iki farklı konsoldan da oynayabiliyorsunuz. Bu durum, Playstation 4‘ü oyun fiyatları konusunda avantajlı kılıyor diyebiliriz. 

Oyun Oynamak İçin Bilgisayar Mı Konsol Mu İÇERİK 4 jpeg

Xbox One tarafında ise bu şekilde bir oyun paylaşımı sistemi bulunmazken, EA Access gibi bir ucuza oyun oynama sistemi bulunmakta. Bu sistem ile ayda 12 TL ödeyerek onlarca EA Games yapımı oyunu oynayabilirsiniz. Bu da, bulunmaz nimetler arasında… Bunun dışında Xbox One oyunlarının pek çoğunun Playstation 4 oyunlarıyla denk fiyatlara satıldığını da belirtelim. Oyun fiyatlarından bahsettik, şimdi de sizlerle online oyun deneyimine göz atalım.

Bilgisayarda Ve Konsollarda Online Oyun Oynamak

Bu konuda bilgisayar ve konsollar arasında ciddi bir fark oluşuyor, sevgili okurlar. 

Bilgisayarda orijinal bir oyunun fiyatı ne ise veriyor ve arkadaşlarınızla birlikte çoklu oyuncu modlarından yararlanabiliyorsunuz. Fakat konsollarda bu iş için de ek para isteniyor. Evet; oyuna para ödediğiniz halde, online oynamak için fazladan ödeme yapmanız gerekiyor. Bu ödemeler de Playstation 4 tarafında yıllık 179 TL iken, Xbox One tarafında da yine 170 TL olarak karşımıza çıkıyor.

Fakat burada; şirketlerin güzel bir kampanyası, takdirimizi kazanıyor. PSN Plus ve Xbox One Gold üyelerine her ay belli başlı oyunlar hediye ediliyor. Son zamanlarda bu hediye edilen oyunlardan en az biri, oynamaya değer oyunlar oluyor. Lâkin Xbox One Gold üzerinden hediye edilen oyunlar, üyelik sürenizin bitmesine rağmen kütüphanenizde kalırken; PSN Plus üzerinden hediye edilen oyunlar, üyeliğinizin bittiği dakikada oynanılamaz duruma geliyor. 

İnternete bağlı oyun deneyimlerinde gecikme sürelerimiz, tabii ki internet hızımızla alakalı. Bunun yanında platformlar arasında yine belli başlı farklar doğabiliyor. Bilgisayarda online oyun oynarken internet hızınız ne kadar iyise, o kadar az gecikme ile karşılaşıyorsunuz. Fakat Playstation 4 tarafında internet hızınız yüksek olsa da, gecikmeler ve sunucu problemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Xbox Live hizmetine baktığımızda ise, gecikmelerin ve problemlerin Playstation Network‘e göre daha az olduğunu söylememiz mümkün.

Yâni kısacası; online oyunculuktan daha çok zevk alanlardansanız, PC platformuna yönelerek daha fazla para tasarrufu yapabilirsiniz. 

Umarız ki aklınızdaki sorulara biraz olsun açıklık getirebilmişizdir. Esen kalın, sevgili PC Hocası okurları.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

13 YORUMLAR

  1. Güncelleme:Artık oyun konsolu fiyatları,3000-5000 liraya ulaştı.Çok ararsanız ve teşhir ürünlerine bakarsanız en az 2500 lira olarak görürsünüz.Ama bilgisayarda fiyatlar oldukça aynı ve pahalı.Para tarafında sıkıntınız varsa konsol tarafına yönelmenizi tavsiye ederim.Yok benim param var derseniz Bilgisayar tarafına yönelmenizi tavsiye ederim.

  2. ESKİDEN YAZILMIŞ ŞİMDİ PS4 PRO 4500 TL XBOX ONE S 3000 KÜSÜR TL ESKİDEN GÜZELDİ DOLAR HERŞEYİ MAHFETTİ BİDE DEVLETTE BİRDE BANA AL DİYO BIHTIK BE

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler