Cuma, Mart 29, 2024

Power Bank Nedir, Telefonlara Zararı Var mıdır ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Milyonlarca telefon kullanıcısının akıllı telefonlarındaki küçücük bataryalar bir zaman sonra yetmemeye başladığında çare olarak Power Bank kullanlıyor. Bir müddet sonra alışkanlık haline gelen bu cihazlar sanıldığı kadar masum değil ne yazık ki.

PC Hocası olarak her mobil telefon ön incelememizde şikayet ettiğimiz bataryaların düşüklüğü ne yazık ki hala devam ediyor. Reklamlarda görürsünüz “gel vatandaş 5 GB RAM’li akıllı telefon, Dünya’da ilk kez bizde.” gibi bir sürü safsatalara denk gelmek mümkün. Bir de bataryaya bakarsınız ki 2100 mAh! İşte bu konuda insanlar ne yazık ki hala kandırılmaya devam ediyor. Konuyu daha fazla dağıtmadan artık alışkanlık haline getirmiş olduğumuz, bir nevi “depo şarjı” olarak kullanılan Power Bank‘ın detaylarına inelim.

power-bank

NEDİR POWER BANK ?

Şu 5-6 sene içerisinde bir çok teknoloji geliştirildi. Her ay yeni bir telefon, yeni bir özelliği ile duyuruldu. Ancak değişmeyen tek şey batarya olarak kaldı. Bataryaların geliştirilmemesi konusunda firmaların ufak bir “para” tuzağı kurdukları aşikâr.

Binlerce TL verip o telefonu aldıktan sonra kullanım süreniz ne yazık ki eski telefonlar kadar olmuyor. Bir akıllı telefonun ortalama ömrü 2 sene olduğu için insanlar kısa sürede memnun edilip, markaya bağlanarak aynı şekilde 2 senede bir telefon aldırmaya zorlanıyor. Bataryasının yetmediğini düşünen kişiler de çareyi Power Bank kullanmakta buluyor.

Power Bank Türkçe anlamı ile “Güç bankası” demektir. Telefonunuzun bataryası azaldığında USB kablosu aracılığı ile telefonunuza bağladığınız Power Bank kimi zaman kurtarıcı olarak rol oynuyor. Telefonunuzu maksimum 1,5 saat içerisinde full şarja getirdiği gibi, tek bir Power Bank ile iki veya üç kez telefonunuzun bataryasını fulleyebiliyorsunuz. Kısacası Power Bank, telefonunuzun yedek bataryası diyebiliriz.

“POWER BANK BÜYÜKLÜĞÜ”

İtiraf edin, Power Bank kullanıyorsanız eğer, acil durumlarda ihtiyaç duyduğunuzda telefonunuz şarj ederek “büyüksün abi” rolü yapıyorsunuz. Power Bank‘ların mAh değeri ne kadar yüksek olursa telefonunuzu fullemek de bir o kadar fazla oluyor. Örneğin 5100 mAh bir Power Bank ile telefonunuzu üç kere doldururken, 10500 mAh ile telefonunuzu altı kez doldurabilirsiniz.

Bu cihazları kullanırken sürekli olarak kullanmanın verdiği şevk bizi üç beş ay idare edecektir. Ancak bundan sonrası için tehlike çanları çalmaya başlıyor ne yazık ki. Bu tehlikeden bahsetmeden önce dilerseniz sürekli kullandığımız mAh kavramını açıklayalım.

mAh Nedir ?

Bu kavramı neredeyse her teknoloji sitesinde denk gelebilirsiniz. Genellikle yeni telefonlar piyasaya sürüldüğü zamanlarda karşımıza çıkar. mAh aslında miliamper/saat olarak kullanıldığı gibi, saatte kaç mili amper depolama yapabildiğini ve bağlı olduğu cihaza aktarabildiğini göstermektedir.

Kısacası 5 Amper = 5000 mAh anlamına gelir.

Şuanda piyasada en yüksek 13000 mAh Power Bank bulunmaktadır. Genellikle Çin üretimi oldukları için kullanım ömürleri de akıllı telefonlar gibi maksimum iki yıldır.

power-bank-kullanim
POWER BANK KULLANMAK ZARARLI MIDIR ?

En cafcaflı bölümlerden birisi aslında Power Bank kullanımının zararlı olup olmadığı. Şöyle düşünün; yeni aldığınız bir akıllı telefonu kullanmaya başladığınızda gözünüz gibi bakarsınız. Gider ekranına jelatin çektirir, “aman çizilmesin” diye telefon kılıfı bile alırsınız. Ancak zaman geçer, kullanım değişir ve bu geçen zamanda telefona artık önem vermemeye başlayabilirsiniz. Özellikle bataryanızın düşük olduğu bir telefon kullanıyorsanız Power Bank kullanmamak için hiçbir nedeniniz yoktur.

Örnek vermek gerekirse 2150 mAh bataryaya sahip bir akıllı telefonunuzun olduğunu düşünün. Uzak bir yola seyahate çıktınız ve yanınızda şarj aletiniz var ancak priz yok. Mecburi olarak Power Bank kullanmak zorunda kalacaksınız, kullanın da. Ancak uzun süreli ve sürekli kullanımlarda Power Bank‘ların bataryaları öldürdüğünü söylememizde fayda var.

Orjinal bataryayı her zaman orjinal şarj aleti sağlıklı bir şekilde doldurur. Aynı şekilde farklı çözüm yollarını kullanarak doldurmuş olduğunuz bataryalar telefonunuzun ömrünü ne yazık ki kısaltmaktadır. PCH Online olarak Power Bank kullanımlarınızı sınırlamanızı ve çok ihtiyaç olmadığı sürece kullanmamanızı öneriyoruz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

21 YORUMLAR

    • Merhaba Ertan,

      Power düşmanlığı ile alakası yok bu durumun. Biz sadece gerekmedikçe Power Bank kullanılmaması ve orjinal şarj aletlerinin kullanılmasını özetledik. İnsanlar Power Bank kullanımlarını artık normal şarj aleti gibi görmeye başladı ne yazık ki.

    • Sen ne diyorsun ertan ? Gayet mantıklı açıklamışlar adamlar orjinal bataryayı orjinal şarj aletinden başka en iyi ne doldurabilir ? Boş boş konuşmak konusunda bizim toplumun üstüne yok.

  1. power bank kullanımı fazla abartılmamalıdır. İhtiyacın yoksa aciliyet dışında kullanma ancak her an kullanırsan telefonun bataryası ölür tabi

  2. Merhaba bi sorum olacak iphone 5s kullanıyorum ama şarj aletim orjinal değil. Telefonumun şarjı da çok kısa sürede bitiyor bunun nedeni şarj aletinin orjinal olmaması mıdır? Kullandığım şarj aleti telefonuma zarar verir mi?

    • Merhaba,

      Ne yazık ki orjinal olmayan şarj aletleri bataryaları öldürüyor. Eğer şarj aletiniz kısa sürede bitiyorsa bataryanız şişmeye başlamış olabilir. Orjinal kullansanız dahi eski performansına kolay kolay dönemez..

  3. Hocam iki yıldır aynı powerbankı kullanıyorum dandik bişey değil teknosanadan garantili almıştım uzun süredir aynı powerbankı kullnmak cihazda veya telefonda sorun teşkil edermi

    • Merhaba

      Kısa dönemde olmadığı görünse de, sağlıklı bir yol değil. Bir yandan şarj olurken, diğer yandan deşarj olması bataryanın ömrünü bitirir. Şişmesine sebep olabilir.

  4. Merhaba, telefonu powerbank ile şarj ederken telefon konuşması esnasında telefonum kendini kapatıp açtı. Bu telefonu powerbank ile şarj etmekten kaynaklanabilir mi? Bir süredir sürekli powerbank ile şarj ediyorum.

  5. Redmi 8 aldim şarjım sabah tarladan akşam eve gidene kadar yetiyor ancak ilerki dönemlerde sürekli tarlada kalabilirim bu yüzden xioami redmi 20000 mah powerbank aldım tek şarjda telefonumu 4 kez şarj edebilirim uzun vadede teoefonuma zarar verirmi

    • Merhaba Baran,

      Telefonu powerbank üzerinden sürekli şarj etmek, kısa vadede olmasa bile uzun vadede zarar verebilir. Dikkatli olunmasında yarar var fakat powerbank ile şarj ederseniz başınıza şu iş gelir diye bir durum söz konusu değil.

  6. Cihazimiza uygun orjinal power bank alsak ve gerektigi durumlarda yani sarji bitmeye yakin kullansak sorun teskil eder mi ? Bende telefonumu sifir aldim ve hep orjinal sarj aleti ile sarj ettim , arac sarjim bile orjinal samsung bayisinden aldim.Ayni sekilde power bank alsam zarari olur mu ?

  7. Hypeegear 10000mAh 2.1A yüksek hızlı power bank ile yüksek hızlı şarj özelliği olmayan telefonumu şarj etmenin telefonun bataryasını zararı olur mu?

  8. Hypeegear marka 10000mAh 2.1A 2X hızlı şarj özellikli power bank ile hızlı şarj özelliği olmayan telefonu şarj etmenin telefonun bataryasını zararı olur mu?(hızlı şarj özellikleri farklı olduğundan ekstra bir zarar)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler