Cumartesi, Nisan 20, 2024

Razer Barracuda X Quartz Edition Kulaklık İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Fiyat performans serisi oyuncu ekipmanlarını mumla aradığımız günlerdeyiz. Döviz kuru, parça stok sıkıntısı, ardından gelen savaş derken ne yazık ki ekipmanların fiyatı uçuşa geçti. Haliyle şu dönemde sunduğu özelliklere göre dengeli bir fiyata sahip olan ekipmanlar daha çok öne çıkar oldu. Bugün inceleme masamızda da böyle bir konuğu ağırlayacağız. Konuğumuz tasarımı ve tatmin edici özellikleriyle öne çıkan Razer Barracuda X Quartz Edition modeli olacak.

Sözü hiç uzatmadan Barracuda X ailesinin iddialı üyesi Quartz Edition kulaklık için detaylara geçmek istiyorum. Hem tasarımı bir değerlendirelim hem de teknik açıdan kulaklık bize neler sunuyor buna bir bakalım.

İstediğiniz Alana Aşağıdaki Başlıklardan Geçebilirsiniz 

  1. Barracuda X Quartz Edition Tasarımı Nasıl?
  2. Barracuda X Quartz Edition ses özellikleri ve diğer detaylar
  3. Artıları ve Eksileri Neler?

 

Razer Barracuda X Quartz Edition Tasarımı 

Razer’ın oyuncu ekipmanlarında sunduğu tasarımları gerçekten çok başarılı buluyorum. Markanın adıyla özdeşleşen bir stili var. Ürünlerde genelde yeşil ile siyahın uyumunu görüyoruz ve çoğu zaman o yeşil logo bizi karşılıyor.

Fakat bu kez durum biraz daha farklı. Quartz Edition adı verilen bu modelde, pembe ile grinin uyumu yakalanmış. Renk açısından değerlendirecek olursak, yeşil ve siyah renklerin ağırlıkta olduğu daha oturaklı görüntü yerine, daha hareketli daha canlı bir görüntü sunulmuş diyebilirim.

RAZER Barracuda X Quartz Edition Incelemesi 010 e1648908624637

Tasarım kısmından devam etmeden şunu da belirteyim ki serinin mat siyah renk seçeneğinin olduğu ana modeli ve beyaz rengin öne çıktığı Mercury Edition versiyonu da var. Razer burada renk seçeneklerini genişleterek, hitap ettiği kullanıcı kitlesini de genişletmiş diyebilirim.

Bu detayı da verdikten sonra rengi bir tarafa bırakalım ve genel tasarım yapısından devam edelim.

Razer Barracuda X Quartz Edition

Genel Tasarım Yapısı

Razer’ın çok ünlü bir kulaklık serisi var. Blackshark serisinden söz ediyorum. Blackshark modelinde kabul görmüş olan genel tasarım yapısında daha yuvarlak hatlar öne çıkıyordu. Açıkçası bu yuvarlak hatlı tasarımla beraber marka epey bir övgü almıştı.

Razer Barracuda X Quartz Edition modelinde ise yuvarlak hatların olduğu tasarım yapısı biraz daha değiştirilmiş. Özellikle kulaklık başlarında daha düz bir yapı dikkat çekiyor. Şık duruyor mu derseniz, ben burada kullanılan tasarımı da beğendim.

Razer Barracuda X Quartz Edition

Ayrıca kulaklık başlarında o ünlü Razer logosunun da yer alması, seriye tasarım açısından Premium bir his kazandırmış.

Kulaklık başlarında diğer artı bir nokta, bu kısımların çevrilebiliyor olması. Kullanmadığınız zamanlarda, kulaklığı boyunda tutarken, kulaklık başlarını çevirerek düz konuma getirebilirsiniz. Bu açıdan da rahat kullanım sunuyor.

Razer Barracuda X Quartz Edition

Üste doğru çıktığımızda kafa bandı kısmında da gayet oturaklı bir tasarım olduğunu söylemek lazım. Burada kullanılan yastık kalın ve yumuşak. Baş üzerinde herhangi bir rahatsızlık oluşturmuyor. Rahat bir kullanım imkanı sunuyor.

Kafa bandında yer alan dev “Razer” yazısını da unutmayalım. Yine seriye Premium ürün hissi katan detaylardan biri diyebiliriz.

Razer Barracuda X Quartz Edition

Kulak Yastıklarında Durum Ne?

Bana soracak olursanız kafa üstü kulaklık modellerinde en önemli noktalardan biri, kulak yastıkları (ya da minderleri) diyebilirim.

Kulak yastıkları ne kadar rahatsa ve ne kadar kaliteli malzemeden üretilmişse, kulaklık deneyiminizi o kadar iyileştiriyor. Peki burada kriterler neler olmalı?

  • Uzun kullanımlarda sorun yaratmaması adına kulaklık yastıkları terletmemeli.
  • Şeklini korumalı.
  • Sürücülere girebilecek tozları önlemek adına orta kısımda ek bir perde bulundurmalı.
  • Malzeme kalitesi, (kumaş ya da deri ne kullanılmışsa) iyi olmalı.
  • Pasif gürültü engelleme konusunda tatmin edici olmalı.

Razer Barracuda X Quartz Edition

Bu kriterler eşiğinde değerlendirecek olursak Razer Barracuda X Quartz Edition serisinde yer alan kulak yastıkları gayet başarılı.

Flowknit bellekli köpük malzemesinin kullanıldığı yastıklar, elinizle sıksanız bile anında eski formuna dönüyor. Aşağıya hemen bir görsel ekliyorum. Şekli bu derece bozsanız bile, yastıklar anında eski formuna dönüyor.

Razer Barracuda X Quartz Edition

Yastıkların dış çerçevesi kısmında suni deri tercihi yapılmış olsa da iç kısımda kullanılan malzeme kumaş. Pasif gürültü engelleme noktasında da ek bir artı kazandırdığını gördüğümüz kulak yastıklarının, nefes alabilir yapısı sayesinde uzun kullanımlarda da sorun yaratmayacağını düşünüyorum.

Razer Barracuda X Quartz Edition

Burada Razer, saydığımız kriterleri karşılıyor ve gayet başarılı kulak yastıkları sunuyor.

Mikrofon Durumu

Tasarım kısmında seveceğimiz noktalardan birisi de sökülebilir mikrofon. Razer Barracuda X Quartz Edition modelinde, Razer Hyperclear kardiyoid mikrofon kullanılmış. İstediğiniz zaman mikrofonu kolayca çıkarabiliyorsunuz.

Razer Barracuda X Quartz Edition

Ayrıca mikrofonun esnek yapıda olması, ağzınıza göre kolayca ayarlamanızı da sağlıyor. Yine mikrofonun da malzeme kalitesinin başarılı olduğunu da ekleyelim. Ses netliği konusunda da gürültü engelleme özelliği sayesinde, gayet tatmin edici bir deneyim sunulduğunu söylemek lazım.

  • Mikrofon Hassasiyeti: -42 ± 3 dB
  • Mikrofon Frekans Yanıtı: 100Hz – 10kHz

Razer Barracuda X Quartz Edition

Diğer Tasarım Detayları

  • Tüm kontrol tuşları ( mikrofon sesi açma kapma, güç tuşu gibi) tek bir kulaklık başında toplanmış.
  • Herhangi bir aydınlatmaya yer verilmemiş.
  • Sadece 250 gram ağırlığında ve bu da taşınabilirliğini arttırıyor.

barracuda x e1648909712536

Kutu İçeriği

  • Razer Barracuda X Quartz Edition kulaklık
  • Çıkarılabilir mikrofon
  • Belgeler ve çıkartma
  • 1.3 metre boyunda 3.5 mm birleşik ses kablosu
  • 1.5 metre USB-A | USB-C Genişletici kablosu
  • 1.5 metre USB- A | USB-C şarj kablosu
  • Kablosuz kullanım için USB-C Dongle

Razer Barracuda X Quartz Edition

Tasarım Artıları

  • Ergonomik bir yapısı var.
  • Renkler canlı.
  • Kulak başlarını döndürebiliyorsunuz.
  • Kulak yastıkları oldukça başarılı.
  • Kafa bandı rahat ve yeterli miktarda destek kullanılmış.
  • 250 gram gibi bir ağırlığı var.
  • Mikrofonu istediğiniz zaman çıkarıp takabiliyorsunuz.

Razer Barracuda X Quartz Edition

Tasarım Eksileri

  • Biraz daha esnek olabilirdi.
  • Dikey olarak kulaklığı katlayamıyorsunuz. Yani kulaklık başlarını çeviriyor olsanız da tam anlamıyla katlayamadığınız için taşıma konusunda sorun yaşayabilirsiniz.
  • Kutunun içerisinde taşıma çantası vs çıkmıyor. Özellikle minik alıcı için kötü.
  • Suya ve toza karşı herhangi bir koruma sunmuyor. IP sertifikası yok.

Tasarım konusunda tüm soru işaretlerini giderdiğimizi düşünüyorum ve Razer Barracuda X Quartz Edition için özelliklere doğru geçiyorum.

 Barracuda X Quartz Edition Teknik Özellikleri

Serinin içerisinde yer alan sürücülerden başlayalım. Kulaklık içerisinde Razer Triforce 40mm sürücüleri yer almakta.

Zengin tizler ve daha doyurucu baslar sunması adına Razer, akustik mühendisleriyle beraber epey bir mesai harcamış. Ses netliği ve bass kalitesi gayet iyi.

Razer Barracuda X Quartz Edition

Fakat burada en yüksek ses seviyesi konusunda çok öyle ekstrem seçenekler sunulmuyor. Zaten daha yüksek sesler uzun kullanımlarda rahatsız edebiliyor. Ama tabii ki burada tercih kullanıcıların. Bazı kullanıcılar maksimum seslerde çok daha yüksek seslere çıkmak isteyebiliyor.

Teknik özellikler konusunda diğer bir artı nokta ise 7.1 Surround desteğinin olması. Bu sayede özellikle oyunlarda, çevreyi çok net olarak algılayabiliyorsunuz.

Razer Barracuda X Quartz Edition

Bluetooth Yok mu?

Gelelim ürün desteği noktasına. Burada da hem eleştirimiz olacak hem de övgümüz olacak. Razer Barracuda X Quartz Edition beraberinde kablosuz USB-C Dongle ile geliyor.

Razer Barracuda X Quartz Edition

Bu alıcıyı, telefonda da bilgisayarda da PlayStation konsollarda  ve hatta Switch konsollarında da kullanabiliyorsunuz. Üstelik eşleştirme gibi bir dert yok. Anında eşleştirme de sunulmakta.

Zaten kutu üzerinde de bağlantı avantajını vurgulayan “4-IN-1” şeklinde bir ifade göreceksiniz. Fakat burada ilginç bir detay var. Kulaklıkta Bluetooth özelliği yok.

Yani ya kablo ile bağlanacaksınız ya da beraberinde gelen dongle ile bağlanacaksınız. iPhone kullanıcıları için üzgünüm. 🙂 Alıcı üzerinden Razer HyperSpeed kablosuz bağlantı sayesinde, gecikme süresi yok denecek seviyeye kadar düşüyor ama tabii ki Bluetooth olmaması büyük bir eksiklik.

Kablo İle Kullanım Durumu Var mı?

Hemen Barracuda X Quartz Edition için bir soruya daha cevap vererek ilerleyelim. İsterseniz kulaklığı kablo ile de kullanabilirsiniz. Bunun için 1.3 metrelik bir 3,5 mm jak kablosu geliyor. Ama kablonun kısa olduğunu düşünüyorum belirteyim.

Razer Barracuda X Quartz Edition

Pil Kullanım Süresi Ne Kadar?

Baştan belirteyim ki bunun için tek bir inceleme yeterli olmayacak. Pil süresi konusunda uzun kullanım testi de gerekiyor. Ama Razer tarafından paylaşılan değere göre kulaklık 20 saate kadar da pil ömrü sunabiliyor.

Tabii ki kullanıma göre durum değişecektir. En yüksek seste sürekli kullanımlarda süre düşebilir. Net bir şey söylemek adına uzun kullanım testleri gerekecek.

Razer Barracuda X Quartz Edition

Dilerseniz teknik özellikler konusunda detayları da bir tablo ile paylaşalım ve arkasından da artılar, eksiler ile son değerlendirmelere geçelim.

Razer Barracuda X Quartz Edition Teknik Özellikler Tablosu

Frekans Tepkisi:20 Hz – 20 kHz
Sürücü:40mm Razer Triforce
İç Direnç:32 Ω (1 kHz)
Duyarlılık:96dBSPL / mW@1KHz
7.1 Surround Ses:Var. Windows 10 64 bit lazım
PlayStation 5 Tempest 3D AudioTech Desteği:Tam uyumlu

Son Değerlendirme ve Artılar ile Eksiler

Tasarımı ve özellikleri ele aldık. Genel olarak ses kalitesi tatmin edici diyebileceğimiz kulaklık, malzeme kalitesiyle beraber güzel bir fiyat performans ürünü haline geliyor.

Tabii ki burada fiyat performans olayını yeni döneme göre değerlendirmek lazım. 🙂 Döviz kurunun mevcut durumuna göre değerlendirmeli. Dilerseniz artıları ve eksileri olarak gördüğümüz noktalardan da söz edelim.

Artıları Neler?

  • Bir kere Razer’ın malzeme kalitesi var. Direkt hissediliyor.
  • Ses kalitesi tatmin edici düzeyde. En yüksek ses seviyesi abartılacak düzeyde değil. Kararında diyebiliriz.
  • Dongle sayesinde çok düşük gecikme sürelerinde kablosuz bağlantı sunuyor. Ses gecikmelerinden yana sıkıntı yaratmayacaktır.
  • Desteklendiği noktada 7.1 Surround deneyimi başarılı.
  • Mikrofon konusunda gürültü engelleme desteğinin olması önemli bir artı.
  • PlayStation 5 Tempest 3D AudioTech ile tam uyumlu olarak geliyor.

Eksileri Neler?

  • USB-C Dongle’ı geniş yapmışlar. Bunu birkaç markada daha görmüştük. Dongle’ı taktığınız zaman, diğer portları engelleyebiliyor. Bir uzatma kablosu geliyor ve Dongle’ı bu kablo aracılığıyla kullanırsanız, diğer portları engelleme sorununu nispeten ortadan kaldırmış olursunuz.

Razer Barracuda X Quartz Edition

  • Bluetooth yok. Bence büyük bir eksiklik olmuş. Mesela USB C desteği olmayan iPhone telefonlarda, kulaklığı nasıl kullanacağız gibi soru işaretleri ortaya çıkıyor.

Kulaklık hakkında benim söyleyeceklerim bu kadar. Sizin de kulaklık hakkında görüşlerinizi merak ediyorum. Yorumlarınızı bekleriz. 🙂

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler