Perşembe, Nisan 25, 2024

Sahte Windows 11’e Dikkat!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Microsoft’un yeni nesil işletim sistemi Windows 11, resmi olarak tanıtılmadan önce ilk geliştirici derlemesi internete gayri resmi olarak sızdırıldı. Son zamanlarda ise Kaspersky, resmi olmayan kaynaklardan farklı Windows 11 ISO dosyalarını indirdi ve tarama yaptı. Kaspersky, bir örnek olarak, 1.75 GB dosya boyutuna sahip 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe dosyasını rapor etti.

Tabi ki de dosya boyutuna bakıldığı zaman masum bir Windows dosyası olarak görebilirsiniz lakin içerisinde gereksiz bir ton bilgi barındıran bir DLL dosyası tutuyor.

fake windows 11 installers screen2
Sahte Windows 11'e Dikkat! 3

İlgili kurulum dosyasını açtığınızda, sıradan bir Windows kurulum sihirbazına benzeyen yükleyiciyi başlıyor ancak asıl amacı başka, arka planda başka bir dosyayı indirip çalıştırıyor. Arkaplanda yürütülen yükleyici birincil aplikasyonun Lisans Sözleşmesi’nde geçiyor ve çeşitli sponsorlu uygulamaları bilgisayarınıza yükleyeceğini açık açık söylüyor.

Kaspersky, Windows 11 ile ilgili benzer şemaları kullanan bir çok virüs girişimi tespit ettiklerini söylüyor. Bu kötü amaçlı yazılımın büyük bir kısmının görevi asıl programları indirip çalıştırmak olan indiricilerden oluşuyor. İnternet üzerinden indirilen programlar, virüs olmayan olarak sınıflandırılan nispeten zararsız reklam yazılımlarından tam teşekküllü Truva atlarına, parola hırsızlarına, açıklardan yararlanmalara ve diğer kötü şeylere kadar çok geniş bir yelpazede olabilir ve yine de dikkat edilmelidir.

windows insider 2
Sahte Windows 11'e Dikkat! 4

Amerika Birleşik Devletleri merkezli şirket zaten Windows 11 işletim sistemini ücretsiz olarak kullanıma sunacak bu yüzden işletim sistemini bilinmeyen kaynaklardan indirmek pek mantıklı değil. Windows 11 resmi olarak piyasaya çıktığında Windows 10’un Ayarlar uygulamasının Güncelleme ve Güvenlik sekmesinden indirilebilecek.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler