Cuma, Mart 29, 2024

Sisteminiz İçin Doğru Ryzen İşlemciyi Seçmek

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yeni bir sistem toplayacaksanız ya da mevcut sisteminizi güncelleyecekseniz, sisteminiz için doğru Ryzen işlemciyi seçmek için biraz tereddüt edebilirsiniz. Bu rehberimizde doğru Ryzen işlemci nasıl seçilir ona değineceğiz.

Intel ve AMD dünyanın önde gelen işlemci üreticileri. PC sektörünün işlemci pazarını domine eden iki dev firma, ürettikleri işlemcilerde de artık model bazında aynı sınıflandırmaya sahipler. Intel, Core serisi ile ön plandayken AMD Ryzen serisi ile öne çıkıyor. Her iki serinin benzer modelleri ise 3, 5 ve 7 numaraları ile isimlendirilmiş. Numaralardan da anlaşılacağı üzere yüksek numara diğerlerine göre daha yetenekli. Ancak iş sadece numarada değil.

Ryzen İşlemci Ailesi

Ryzen işlemciler, AMD’nin geliştirdiği, önceki ve rakip işlemcilere göre oldukça iyi performans sunan yepyeni bir seri. Tamamen farklı mimari, yeni nesil özellikler ve gelişmiş performans ile Ryzen serisi, özellikle son yıllarda sistem toplama rehberlerinin en çok tercih edilen parçası konumunda. Ryzen serisi, 3 farklı model ile piyasaya sürüldü. Bu modellere kısaca göz atalım.

  • Ryzen 3: 4 çekirdekli giriş seviye işlemciler
  • Ryzen 5: 4 veya 6 çekirdekli orta seviye işlemciler
  • Ryzen 7 ve Ryzen 9: 8, 12 ya da 16 çekirdekli üst seviye işlemciler
  • Theradripper: 8, 12, 16, 24 ve 32 çekirdekli en üst seviye işlemciler

Ryzen işlemci ailesindeki bu işlemciler yalnızca model bazında sınıflandırılmıyor. Her işlemci kendine ait ayrı bir model numarası taşıyor. Bu model numarası da ne kadar yüksek olursa, CPU o kadar güçlü anlamına geliyor. Örneğin bir Ryzen 3 1300X, Ryzen 1200’e göre daha güçlü bir işlemcidir. Ya da Ryzen 5 1400, Ryzen 2400G’den daha az güçlü bir işlemcidir.

ryzen işlemci tercihi 1

Burada kullanılan X ve G ekleri ise işlemcinin sahip olduğu diğer özellikler hakkında bilgi verir. Eğer bir Ryzen işlemci modelinin sonunda X eki varsa, bu işlemci fabrikadan çıkan daha hızlı bir versiyon anlamına gelir. Örneğin Ryzen 1800X, Ryzen 1800’den biraz daha güçlü bir işlemcidir. Buradaki güç farkı, ufak seviyeli overclock olarak görülebilir. Öte yandan G eki de, işlemcinin bir grafik işlemciye sahip olduğunu gösterir. Bu bağlamda Ryzen 2400G, içerisinde Vega grafik işlemcisi barındıran APU işlemcidir. Yani ekstra ekran kartı olmadan sizlere görüntü performansı sunabilir.

Ryzen işlemciler ile ilgili bir diğer nokta model numarasının başındaki ilk rakam. Bu rakam esasen işlemcinin hangi nesil olduğu konusunda bilgi sunar. Örneğin Ryzen 1300, birinci nesil iken Ryzen 3 2200G ikinci nesil bir işlemcidir. Yeni nesil işlemciler ise önceki nesillere göre daha yeni, güçlü ve performanslıdır. Kimi zaman yeni nesil ile birlikte farklı bir soket yapısına geçilmesi gerekse de AMD, uzun yıllardır AM4 soket yapısı ile kullanıcıların sevgisini kazanmış durumda. Üstelik söylenene göre 2021 yılına kadar bu soket yapısı kullanılmaya devam edecek.

Sisteminiz İçin Doğru Ryzen İşlemciyi Seçmek

Tüm bu özet bilgilerden sonra Ryzen işlemci tercih etmeye geldi sıra. Daha önce sizlere sistem toplarken dikkat edilmesi gerekenler başlığındaki bu rehberde çeşitli alanlarda bilgiler vermiştim. Orada geçen bir madde, bütçe ve amacın ne olduğunu içeriyordu. Aynı şekilde Ryzen işlemci tercihinde de bütçe ve kullanım amacı, sizlere tercih konusunda önemli bir kolaylık sağlayacaktır.

ryzen işlemci tercihi 2

İlk başta üç farklı sınıfa ayırdığımız Ryzen işlemcileri, tercih edilebilirlik açısından yine üçe ayıracağız. Bu özellikler ve fiyatlara göre kendi aralığınızı belirleyip ona göre tercih yapabilirsiniz.

Ryzen 3

Ryzen 3 işlemciler, düşük bütçeler için oldukça uygun işlemciler olarak karşımıza çıkıyor. Bilgisayarlarını yoğun olarak kullanmayan kullanıcılar için uygun bütçeli sistemler amacıyla tasarlanan bu işlemcilerin hepsi dört çekirdeklidir. Giriş seviyeli olmalarına rağmen birçok oyun için oldukça başarılı performanslar sunduklarını da belirtelim.

sisteminiz icin dogru ryzen islemciyi secmek 1

 

Ryzen 5

Ryzen 5 işlemciler, orta sınıfın hedeflendiği başarılı işlemcilerden. Intel’in Core i5 sınıfı ile denk düşen işlemciler, oyun oynamak için en iyi performansı sunabilecek güçteler. Öte yandan video düzenleme ve yoğun iş yükleri için de yeterli kapasiteye sahip işlemciler, dört ve altı çekirdek düzeni ile geliyor.

sisteminiz icin dogru ryzen islemciyi secmek 2

Ryzen 7 ve Ryzen 9

Ryzen 7 ailesi ise Intel Core i7 ailesi gibi gelişmiş bir deneyim sunuyor. Çoğu kullanıcı için yüksek seviye olarak görülse de Ryzen 7 işlemciler, fiyat ve performans bazında güçlü performans sergileyen bir seri olarak karşımıza çıkıyor. Üst düzey seviye de oyun deneyimi ve 8 çekirdeği ile yüksek seviyede işleme kabiliyetine sahip bu işlemciler, GTX 1080 gibi yüksek seviye grafik kartları ile iyi bir birliktelik sunuyor. Bu yıl bizlere tanıtılan yeni Ryzen 9 işlemciler de, yine rakip tarafta bulunan i9 serisi işlemcilere karşı sunulmuş durumda. Bu işlemciler de üst seviyenin tepe modelleri konumunda.

sisteminiz icin dogru ryzen islemciyi secmek 3

 

Ryzen Threadripper

Muhtemelen çoğu ev kullanıcısının ihtiyacı olmayacak bir işlemci ailesi. Ancak bilgisayarınızın sınırlarını zorlamak istiyorsanız, 32 çekirdeğe kadar yükselebilen bu canavarlardan birini satın alabilirsiniz. Profesyonel anlamda iş gören, özellikle video işleme ve diğer yoğun yük gerektiren grafik işlemlerden alnının akıyla çıkan bu seri, üst düzey fiyatları ile de dikkat çekiyor.

sisteminiz icin dogru ryzen islemciyi secmek 4

 

Hangisini Tercih Etmeli?

Aslında yine dönüp dolaşıp aynı noktaya geliyoruz. Bütçeniz bu konuda en fazla belirleyici olan etmen. Bu yüzden mevcut bütçenizi kontrol edin ve bu işlemcileri birbiri  ile kıyaslayarak mevcut bütçenize en uygun olanı tercih edin. Zorlayabilirseniz yüksek model bir Ryzen satın almak, uzun vadede ekstra değişim ve diğer harcamalardan sizleri kurtaracaktır. Ryzen 5 serisi ve üstü işlemciler, standart bir oyuncuyu yeterince beslerken; işi sadece metin, medya yürütme ya da web tabanlı uygulamalar olan kullanıcılar uygun fiyatlı Ryzen 3 serisine yönelebilir. Yüksek performans ve yoğun iş yükü gerektiren, video işleme, grafik çözümleme ve yazılım gibi iş istasyonları için ise Threadripper işlemciler tavsiye edilebilir.

Son olarak grafiklerini sunduğumuz işlemcilerin satış fiyatlarının çeşitli e-ticaret sitelerinde sunulan fiyat ortalamaları olduğunu ve fiyatların zamanla güncelliğini yitirebileceğini belirtelim.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

20 YORUMLAR

  1. Sa 3500x benim en çok merak ettiğim model çünkü 3600 alip herkes core power boost kapatmaktan bahsedince bir miktar sogudum 3600 den.
    Bunun yanında 3600 kullananlarin cogu cpb kapatilmayacaksa stok fan zayif kalır kule tipi yahut sıvı sogutma tavsiye ediyorlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler