Cuma, Nisan 19, 2024

Soğutma İçin Termal Macun Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bilgisayarlarımızı soğutmak çoğumuz için önem arz etmektedir, özellikle oyuncu bilgisayarlarının ve iş istasyonlarının soğutması sistem sahipleri için çok önemlidir. Soğutucu ne kadar iyi olursa olsun, termal macun doğru seçilmediği sürece sistem düzgün soğumaz. Termal macun seçerken dikkat etmeden alelade bir termal macun seçerseniz ne olur? Termal macun seçerken nelere dikkat etmeliyiz? 

termal macun

Termal Macun Çeşitleri Nelerdir ?

1- Nano Elmas

En yüksek performansa sahip derecelendirmek gerekirse, 5 üzerinden 5 alacak kadar iyi performansa sahip işlemci ile soğutma bloğu arasındaki ısı iletiminin en iyi olduğu macun çeşidi. Isı iletimine bir puan vermek gerekirse oda 5 üzerinden 5. 

2- Altın, Gümüş

Nano Elmas’a göre 1 tık düşük performansa ve ısı iletimine sahiptir. Sistemine değer veren oyunculara genelde tavsiye ettiğimiz macun çeşidi, özellikle oyunculara tavsiye etmemizdeki sebep. Sistemler genelde 10 saate varan sürelerde çalışır oyun sırasında işlemci tam yükte çalışır ve soğutma bloğu işlemciyi verimli şekilde soğutması gerekir. Bu durumda hem fiyat açısından uygun hemde performans açısından iyi olan altın gümüş oyuncular için biçilmiş kaftan.

3-Silikon

Diğer termal macunlara göre 5 üzerinden 3 puanlama alan macun çeşidi genel itibari ile temel ev kullanıcısı için en ideal seçimdir hem iletimi sağlar hemde performansı orta seviyede gayet iyidir.

Thermal paste 1

Kötü Termal Macun Alırsak Ne Olur ?

Termal macun seçiminizi kötü ve bilinmeyen markadan yana yaptınız, olabilir bilmeden almış olabilirsiniz. Kötü termal macun kısa vadede hemen kurur asıl görevi olan ısı iletimini gerçekleştiremez, bilgisayarınızın performansını doğrudan etkiler. Termal macun topak topak kurur, asıl görevi olan ısı iletimini yapamaz. Termal macun seçimi yaparken dikkat etmezseniz bu tür sorunlar ile karşılaşıp, bilgisayarınızın ömrü kısalır.

Termal macun kuruduğu zaman anlık ısı iletimi yapamaz, size işlemci 20, 30 derece civarında gözükebilir ama en ufak bir yükte 70, 80 derecelere çıkar. Termal macun seçiminizi bilindik markalardan yana yapın, atalarımız boşuna ” Ucuz etin yahnisi yavan olur ” dememişler bilgisayar gibi alındığında ortalama en az 2 hatta 3 yıl kullanılan bir cihazda bunu göz ardı etmeyin.

DSC01924

Termal Macun’ da W/m-k Önemi ?

Termal macun alırken dikkat etmeniz gereken en önemli faktör, minimum 5 W/m-k olan bir termal macun basit ev kullanıcıları için en ideal seçimdir. W/m-k değeri arttıkça ısı iletimi artar, işlemcinin anlık yük altında ısı iletimi arttığı için soğutma bloğu işlemciyi doğru bir şekilde soğutur. Termal macun seçimi önemlidir sisteminizin bileşenlerin kalbi işlemciyi düzgün soğutmak sisteminizin ömrünü doğrudan etkiler.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

3 YORUMLAR

  1. İnternetde genel olarak baktığımızda “nano elmas” yada “altın,gümüş” şeklinde bir başlık göremedim. ya silikon tabanlı yada kaliteli termal macun yazıyor bu ayrımı nasıl yapabilirim. Mümkünse iki sınıftan da ürün linki atabilirmisniz sayın hocam. sevgilerlee..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler