Nasıl Yapılır?

SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless İncelemesi

Yazan:
Oğulcan Özsezgi
26 Temmuz 2022 | 00:25
Abone Ol

Üst segment oyuncu ürünleriyle yakından tanıdığımız SteelSeries, yine klasını konuşturduğu bir kulaklıkla karşımızda. Özellikle oyuncuların ilgi göstereceğini düşündüğüm ve CS:GO tarafından da onaylanmış üst segment oyuncu kulaklığı SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless, dolu dolu özelliklerle öne çıkıyor.

Tabii ki incelemeden “dolu dolu” özellikleri var demek doğru olmayacak. O zaman dilerseniz hiç sözü uzatmadan incelememize geçelim ve şu dolu dolu dediğimiz özellikleri bir yakından tanıyalım.

SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless Tasarımı Nasıl?

Genelde bu tür ürünlerde tasarım bölümünden başlıyoruz. Önce, ürün dıştan göründüğü zaman ne etki yaratıyor ve malzeme kalitesi nasıl bunu değerlendiriyoruz. Yine aynı yoldan gideceğiz ama bu kez durum biraz daha farklı.

Açıkçası tasarımda ürüne farklılık kazandırdığını düşündüğüm kilit noktalar var. Hem işlevsellik açısından hem de şık bir görüntü sunulması açısından güzel dokunuşlar yapılmış.

Kafa bandı kısmından başlayacak olursak SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless, metal çerçeveli üst kafa bandının altında esnek bir bant sunuyor. Böylece kulaklık kafanıza tam olarak oturuyor.

Kulaklığın genelinde metal malzeme kullanılması nedeniyle tamamen esnek bir yapı ise yok. Malzeme kalitesi konusunda iyi bir hissiyat bırakıyor ama kulaklığı esnetmeye çalıştığınız zaman bir sınırı olduğunu hissediyorsunuz.

Tabii ki şunu da belirtelim ki mevcut esneme miktarı tüm kafa yapıları için yeterli gelecektir. Sadece kulaklığı kıvırmak istediğiniz zaman bunun çok mümkün olmadığını anlıyorsunuz.

Kulaklık başlarına geldiğiniz zaman ise SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless, güzel avantajlarla karşımıza çıkıyor. Bir kere başlıklar dönebiliyor. Kullanımdan sonra kulaklığı boynunuzda taşımak istediğiniz zaman, başlıkları çevirerek kulaklığı kolayca boynunuzda taşıyabilirsiniz.

Dikkat çeken diğer kısım ise kulaklık başlarında yer alan mıknatıslı kapaklar. Bu kapaklar varsayılan renk olarak gri renkte geliyor ama SteelSeries sitesini kontrol ettiğimiz zaman, farklı kapak renklerinin de olduğunu görüyoruz. Kırmızı, nane rengi gibi seçenekler var.

Mıknatıslı kapakları kulaklıktan ayırmak oldukça basit. Ayrıca güçlü bir mıknatıs kullanıldığı için yeniden takmak için de yaklaştırmanız yeterli oluyor.

Asıl hazine ise bu kapakların altında gizli. Dilerseniz kapakların altında nasıl bir avantaj olduğundan ayrı bir bölüm olarak söz edelim.

Kapakların Altı ve İkinci Pil Olayı

SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless kulaklığın, kulak başlarında yer alan kapakların birinin altında Type-C portu yer alıyor. Sol tarafta yer alan bu port, kulaklığı şarj etmek için de kullanabileceğiniz port.

Sağ kısımda ise kapağı kaldırdığınız zaman pil bölümünü görüyorsunuz. Eski tip telefonlarda olduğu gibi kulaklığın pili çıkarılabilir olarak ayarlanmış. Normalde iç kısımda montajlı bir şekilde yer aldığını bildiğimiz pil, bu seride kolaylıkla çıkarılabiliyor.

Ama bunun da bir nedeni var. Zira kulaklığın yanında gelen ikinci bir pil var. Yedek pil. Diyelim ki heyecanlı bir oyundasınız ve kulaklığınızın pili bitti. Hiç endişelenmeyin çünkü şarj ettiğiniz ikinci pili takarak, oyun keyfinize kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

İkinci Pil Şarj Konusu

Peki ikinci pili nerede şarj edeceğiz? SteelSeries bunu da düşünmüş. Kulaklıkla beraber gelen Receıver cihazında, pili şarj etmeniz için bölüm var. Kullanımı kolay ve hızlı bir şekilde pilinizi şarj edebiliyorsunuz. Pil 15 dakika şarj olduğunda 3 saatlik oyun süresi sunuyor.

Receıver Cihazı ve Merak Edilenler

SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless modelinin farklı yönlerinden birisi de bu. Cihazın kutusundan Receıver olarak adlandırılan bir alıcı cihaz çıkıyor. Bu cihazın işlevi sadece ikinci pili şarj etmek değil.

Tüm EQ ayarları, mikrofon ayarları, çoklu platformlar arasında geçişi bu alıcı cihaz üzerinden kolayca yapabiliyorsunuz. Açıkçası GG yazılımına olan ihtiyacı en aza indirdiğini söyleyebiliriz. Kulaklık için kablosuz baz istasyonu olarak geçtiğini de ekleyelim.

  • Portlar: 2 adet USB Type C ile ses giriş ve ses çıkışı

İç Tasarımı Nasıl?

Böyle bir cihaz gelecek ve iç tasarımına bakmayacağız. 🙂 Tabii ki bakacağız. Kulaklık yastıklarını kolay bir şekilde çıkardıktan sonra, 3 vidayı sökerek cihazın iç donanımına ulaşabiliyorsunuz.

Burada bir sürpriz karşımıza çıkıyor. Gayet muntazam bir şekilde tasarlanmış olan iç kısımda, mikrofon için de makaralı bir sistem sunulmuş. Mikrofonu dışarı doğru çektiğiniz zaman, bu makaralı sistemden mikrofon kolayca çıkıyor. İttiğiniz zaman da makaralı sisteme geri sarılıyor.

Diğer tarafa baktığımız zaman ise sadece devreleri görüyoruz. Pil dışarı taşındığı için bu kısımda ekstra olarak pil alanı bulunmuyor.

Kulak Yastıkları Nasıl?

Kulaklık başlarında kullanılan pedler, malzeme kalitesi konusunda yine üst düzey. Hafızalı malzemenin kullanıldığı pedlerde tercih ise deriden yana olmuş. Zaten yalıtımı arttırmak için bu seviyede kulaklıklarda genelde deri malzeme kullanıldığını biliyoruz.

Hissiyat olarak kaliteli ve konforlu olan kulaklık pedlerinin orta kısmında da ek bir kumaş alanı bulunuyor. Bu alan, sürücülere ekstra olarak toz ya da partiküllerin ulaşmasını engelliyor. Ayrıca kulaklık yastıklarının çıkarılabildiğini de tekrar hatırlatalım.

 

Peki ya terleme durumu nasıl? Tabii ki deri malzeme kullanıldığı için terleme sorunu var. Uzun kullanımlarda hafif bir terletme yapıyor. Özellikle yaz aylarında bu sıkıntıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

  • Sol Taraf: Güç girişi, mikrofon açma kapatma, sonsuz potansiyometre,
  • Sağ Taraf: Bluetooth tuşu
  • Mıknatıslı kapaklar: Sol taraf Type-C, Sağ taraf pil

Kutu İçeriğinde Neler Var?

Nova Pro Wireless için, tasarım kısmını bitirmeden önce kutu içeriğinden de bir söz edelim. Zira kutu içeriği standart kulaklık modellerine kıyasla oldukça zengin tutulmuş.

  • Arctis Nova Pro Wireless Kulaklık
  • First Edition özel kabartma ve belgeler
  • Kumaş taşıma çantası
  • Receıver
  • Mikrofon için pop filtresi
  • 1.2m 3.5 mm ses kablosu
  • 1.5m 2 adet USB-C – USB – A kablosu
  • Kulaklığın içindekine ek olarak 1 adet Lityum iyon pil

Tasarım bölümü için söyleyebileceklerimizi söyledik diye düşünüyorum. Eğer tasarım ile ilgili ek bir sorunuz varsa, hemen sizi yorumlara alalım. Eğer kafanızda soru işaret kalmadıysa o zaman teknik özellikler bölümüne doğru ilerleyelim.

SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless Teknik Özellikleri Nasıl?

Üst segment bir oyuncu kulaklığı ile karşı karşıyayız dedik. O zaman teknik özelliklerde de bunu görmek isteriz. SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless beklentimizi karşılıyor mu? Baştan belirtelim ki karşılıyor. İlla eksikleri var ama genel değerlendirme için şimdiden sonuç olumlu diyebiliriz.

Sürücüler ve Ses Kalitesi Durumu

Kulaklığın sürücüsünden başlayalım. Kulaklıkta SteelSeries tarafından özenle hazırlandığı söylenen yüksek çözünürlüklü ses özellikli 40 mm Neodim sürücüler kullanılmış.

Sesin kaliteli ve pürüzsüz bir şekilde verilmesi noktasında etkili olan sürücüler, maksimum ses düzeyine baktığımız zaman da yeterli diyebiliriz. Tabii ki farklı ses modlarında farklı max dB seviyeleriyle karşılaşabiliyorsunuz ama genel olarak maksimum ses seviyesinin de yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

Zaten bunun üzerinde seslerde sürekli maksimum seste dinleme gerçekleştirmek, kulaklarınızın zaman içerisinde zarar görmesine neden olur. Sürekli aşırı seste kulaklık kullanımının, geçici çınlama ve hatta duyma sorunlarına neden olduğunu da tekrar hatırlatmış olalım.

Aktif Gürültü Engelleme Özelliği

Bu tip kulaklıklarda aradığımız özelliklerden birisi. Aktif gürültü engelleme hem oyun sırasında dışarıdan gelen seslerin sizi rahatsız etmesini engelliyor hem de sesleri daha net anlayarak, özellikle oyunlarda atmosfere daha rahat dahil olmanızı sağlıyor.

Arctis Nova Pro Wireless kulaklık modelinde de aktif gürültü özelliğini sunmak adına 4 mikrofonlu hibrit bir sistem kullanılmış. 4 mikrofonlu sistem gürültü engelleme konusunda isteneni verirken, kullanıcılar isterse şeffaf moda da geçiş yapabiliyorlar.

360 Derece Uzamsal Ses ve SteelSeries Sonar Ses Yazılımı Artısı

Şimdi burası önemli olan bölümler arasında. Sonuçta oyuncuları hedefleyen bir kulaklık modeliyle karşı karşıyayız. Haliyle oyunlardaki atmosferin en iyi şekilde verilmesi ve ses avantajının da sunulması gerekiyor. Arctis Nova Pro Wireless bunu sağlamak için 360 derece uzamsal ses artısına sahip.

Ayrıca SteelSeries Sonar ses yazılımı da öne çıkıyor. Dilerseniz merak edenler için bu Sonar yazılımından biraz daha detaylı olarak söz edelim.

Sonar ses teknolojisi; SteelSeries tarafından sunulan, oyuncuların oyun içerisinde tüm ses detaylarını algılamasını sağlayan özel bir ses teknolojisi.

Sonar sistemi sayesinde oyuncular; oyunlardaki ayak seslerini, bomba seslerini, çevre seslerini ve hatta doldurma seslerini çok daha iyi algılayabiliyor ve oyunlarda ek bir avantaj elde etmiş oluyor.

Sadece oyun içi sesler değil, bunun yanında oyun ile beraber sohbet kanalları için de bir artı sunulduğunu ekleyelim. Sonar sisteminde yer alan ses işleme özelliği sayesinde sohbet ve oyun kanallarının ayrı ayrı düzenlenmesi sağlanıyor.

Oyun oynarken aynı zamanda oyuncularla sohbet etmek isteyenler için ses düzeyleri birbirinden bağımsız olarak karıştırılıyor ve kulaklıklara eş zamanlı olarak ses gönderiliyor. Böylece sohbet sesi ile oyun sesi çok daha net bir şekilde algılanıyor.

Kısacası Sonar Sistemi ile;

  • Oyunlarda ayak sesleri gibi kritik sesleri daha iyi duyabiliyor
  • Oyun sırasında sohbet ederken, hem sohbet sesini hem de oyun sesini daha net anlayabiliyorsunuz.

SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless için de Parametrik EQ entegre bir şekilde Sonar sistemini kullanmak mümkün. Bu sistemi kullanmak isteyen oyuncular için ek bir avantaj daha var.

SteelSeries, GG yazılımı üzerinden sunduğu Sonar teknolojisinde, ön ayarlı oyun desteğini kullanıyor. Belirlenen oyunlar için tüm bu ses avantajlarından yararlanmak isterseniz, tek yapmanız gereken yazılımdan oyunu seçmek ve ön ayarları kullanmak olacak. Peki bunu nasıl yapıyoruz?

Arctis Nova Pro Wireless için Sonar Kullanımı Nasıl Yapılır?

Bir örnek oyun üzerinden kurulumu nasıl yapacağınızı değerlendirelim. CS:GO onaylı kulaklık dedik. O zaman CS:GO için kurulumu anlatalım. Zaten diğer oyunlarda da çok büyük fark yok. Seçim değişecek.

  • Kulaklığınızı bağladınız. Sonrasında SteelSeries GG yazılımını açın.

  • GG yazılımında “Sonar” sekmesine girin.
  • Kulaklığınızı Sohbet, Oyun ve Mikrofon alanı için seçin.

  • Sonrasında bilgisayarınızın hoparlör ve mikrofonu için ses cihazı ayarlaması yapmanız gerek. Bilgisayarlarınızın ses ayarları için “SteelSeries Sonar – Gaming (Sonar Device)”  seçimini yapın.

  • CS:GO oyununu açın. Ses ayarlarına gidin ve Ses cihazını da “SteelSeries Sonar Gaming” olarak ayarlayın.

  • Ses ayarlarında 3D ses işleme özelliğini de kapatın. Bu özellik, 3D ses efektleri uyguladığı için Sonar efektlerini bozabilir.

  • Şimdi GG yazılımı Sonar bölümünden “Gaming” sekmesine girin ve “Configuration” kısmından CS:GO seçimini yapın. Böylece ön ayarlar da yapılmış olacak.
  • Dilerseniz kendinize göre ayarların özelleştirmesini de yapabilirsiniz.

Evet birazcık incelememizden uzaklaştık gibi hissettim. 🙂 Hemen Arctis Nova Pro Wireless incelememize dönelim. Sonar sistemini de anladıysak artık mikrofon kısmına da geçiş yapabiliriz.

Mikrofon Özellikleri Neler?

Tasarım kısmında söylediğimiz gibi kulaklıkta içeri doğru sarılabilen bir mikrofon yer alıyor. Çıkarılıp itilebilir olması güzel bir artı.

Yayın kalitesi konusunda ise burada da gürültü engelleme özelliği öne çıkıyor. Pürüzsüz ses gönderilmesi açısından çift taraflı gürültü engelleme özelliği kullanılmış. Videomuzda gürültü engellemenin ne kadar başarılı ya da başarısız çalıştığını göreceksiniz.

SteelSeries tarafından verilen bilgiye göre her platform için mikrofon gürültüyü 25 dB civarında azaltıyor. Dediğim gibi videoda ne kadar etkili olduğunu göreceksiniz. Zaten burada Sonar yazılımının artısı da var.

Arctis Nova Pro Wireless modelinde yer alan mikrofon, Sonar yazılımının AI algoritmalarıyla da birlikte çalışıyor ve arka plan gürültüleri net olarak azaltılıyor. Fakat bu artı Windows 10 ve Windows 11 cihazlar için geçerli belirtelim.

  • Mikrofon: Çift yönlü gürültü engellemeli ClearCast Gen 2 tam geri çekilebilir mikrofon.
  • Mikrofon Frekans Tepkisi: 100-6500 Hz
  • Mikrofon Empedansı: 2200 Ohm
  • Mikrofon Hassasiyeti: -38 dBV/Pa

Pil ve Bağlantı Durumları Nasıl?

İncelememiz için sona doğru ilerliyoruz. Son sözlere geçmeden önce pil ve bağlantı konusundan da söz edelim. Cihazda 44 saate kadar pil kullanım süresi var.

Tabii ki bunu uzun kullanım testlerinde görmek lazım ama iddialı bir süre diyebiliriz ve büyük ölçüde söylenen pil süreleri yakalanıyor. Ek olarak ikinci bir batarya olduğundan da söz ettik. İkinci bataryanın da olması, pil sorunu yaşanmayacağı anlamına geliyor.

Bağlantı kısmına gelirsek, cihazda çift kablosuz bağlantı desteği var. Bluetooth 5.0 ve 2.4 GHz düşük gecikmeli kablosuz bağlantı kullanılabiliyor. Aynı anda iki cihaza bağlantı da yapabiliyorsunuz. Receıver üzerinden, bu iki cihaz arasında da kolayca geçiş yapılmasına imkan verilmiş.

  • Pil Süresi: 44 saat
  • Hızlı Şarj: 15 dakika şarj ile 3 saatlik kullanım
  • Bağlantı: Bluetooth 5.0 ve 2.4 GHz kablosuz
  • Kablosuz Mesafe: 2.4 GHz için 12m
  • Uyumluluk: Bilgisayar, Mac, Mobil, PlayStation 5 ve Playstation 4, Nintendo

Yazılım Desteği Nasıl?

Her zaman olduğu gibi SteelSeries GG yazılım desteği var. Gerçi bu modelde Receıver cihazı üzerinden de birçok kontrolü yapabiliyorsunuz ama Sonar desteği gibi destekler için GG yazılımı gerekiyor.

Genel Teknik Özellikleri

  • Sürücüler: 40 mm Neodim
  • Kulaklık Frekans Tepkisi: 10-22.000 Hz
  • Kulaklık Empedansı: 38 Ohm
  • Kulaklık Empedansı: 93 dBSPL
  • Kulaklık Toplam Armonik Bozulması: <%1
  • Aktif Gürültü Engelleme: Var

Son Sözler ve Değerlendirme

SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless incelememizin sonuna geldik. Kesinlikle güzel bir kulak olduğunu ve amiral gemisi sınıfında yer aldığını söyleyebiliriz.

Genel malzeme kalitesi ve ses kalitesi yerli yerinde. Ama fiyatlar, fiyatlar ve fiyatlar. Türkiye şartlarında pahalı bir kulaklık. Bunun nedeni de kurda oluşan dengesizlik. Euro 18 TL’yi bulunca ve kulaklıkta Euro üzerinden gelince, işte o zaman fiyatlar ve fiyatlar oluyor. 🙂

Artıları

  • Malzeme kalitesi başarılı. Uzun süre dayanacaktır.
  • Kutu içeriği çok zengin tutulmuş. Receıver fikri güzel.
  • İkinci bir pilin olması, orijinal bir düşünce olmuş.
  • Gürültü engelleme konusunda başarılı.
  • Ses kalitesi tatmin edici düzeyde.
  • Mıknatıslı arka kapak fikri gayet güzel. Ayrıca bunlar için farklı renklere sahip kapaklar da var.
  • Çift bağlantı desteği var ve kolayca bağlantılar arası geçiş yapılabiliyor.

Eksileri

  • Fiyatının 8.000 TL civarlarına kadar çıkması kulaklığın suçu değil ama fiyat yüksek.
  • Mikrofon konusunda gürültü engelleme kalitesi iyi ama ses kalitesi bir tık daha iyi olabilirdi.
Paylaş
Oğulcan Özsezgi

Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumları Görüntüle

  • Selamlar kulakligin farkli editonlari mevcut ps tarafi icin pc icin ve Xbox icin, Xbox olan tum platformlarda kullanilabiliyor fakat ps olan kullanililamiyor hangisini tavsiye edersiniz Xbox icin uretilmis olan ps tarafi icin eksidemi kalir aralarinda o kadar mi fark var

Yazan:
Oğulcan Özsezgi