Cuma, Nisan 19, 2024

Telefon Bataryanızı Koruyacak Şarj Etme Yöntemleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

Telefonumuzun bataryası artık hayatımızı yönlendirecek dereceye gelmiş bulunmakta. Şarj değeri olmadık yerde bitime yaklaştığında veya bitip de telefonumuz kapandığında bir telaş havasına bürünüyoruz. Bataryalar doğru şarj edilmediğinde yeni alınmış bir cihaz da bile 5-6 ay kullanımdan sonra kötüye gidişat fark edilebilir seviyeye ulaşıyor. Hal böyle olunca da Telefon Bataryanızı Koruyacak Şarj Etme Yöntemlerine değinmek istedim.

Her geçen gün yeni çıkan uygulamalar ile birlikte telefonumuzdan istediğimiz performans artıyor. Bataryamızı doğru zamanda ve doğru şekilde şarj etmek batarya ömrümüzü arttıracağı gibi telefonumuzun dinlenmesi ve performansı açısından da çok önemli.

Öncelikle şarj koruma, pil ömrü uzatma adı altında sunulan uygulamalar şarj ömrünüze kesinlikle katkı sağlamayacak hatta sürekli log tutulması gerekeceğinden şarjınızı kötü bile etkileyecektir.

Peki akıllı cihazımızı nasıl şarj etmeliyiz ?

Orijinal Şarj Aleti Kullanın

Telefonumuzun bataryasını etkileyecek olan en önemli unsur şarj aletidir. Eski şarj aletinizin bozulması durumunda tekrar orijinal şarj aleti almanız önerilir. Ayriyeten mecbur kalmadıkça başka marka&modele ait şarj aleti kullanılmamalıdır. Şarj aletleri aynı tipte gözükse de her markanın özel değerleri bulunmakta ve telefonunuza gönderdiği enerji değişmekte, bu yüzden orijinal ve kendi markanızın şarj aletini kullanmanız önemlidir.

Batarya Uyarı Vermeden Takmayın

Pil seviyemiz yarılardayken ‘birazdan dışarı çıkacağım şarjımı doldurup gideyim dışarıda bitmesin’ diye düşünerek telefonumuzu şarja takıyoruz. Fakat tekrarlanan doldur&boşalt işlemi bataryanıza uzun vadede hasar vermektedir. Telefonunuzdan ‘Pil azaldı şarja takın’ uyarısı gelmeden şarja takmamalısınız.

Şarj İşlemi Tamamlanmadan Çıkarmayın

Pilimiz bitecek seviyeye kadar azalmadan şarj etmek kadar pilimiz tam dolmadan şarj işlemini sonlandırmak da zarar verici. Sürekli olarak pilinizi yarım doldurup kullanıyorsanız bir süre sonra batarya ömrünüzün bitmesine neden olacaktır, dikkat edilmesi gereken önemli bir detay.

Cihazınızın Isısı Önemli

Özellikle yaz aylarında şarjımız daha hızlı biter, bunun sebebi artan sıcaklık ile beraber bataryada ki akışın hızlanmasıdır. Telefonun maruz kalabileceği maksimum sıcaklık 32°C‘dir. Bu değerin üstü aygıtımıza zarar verecek ve bataryamızı ciddi oranda etkileyecektir. Bu sebeple telefonu direk olarak güneş ışığı görmemeli, mümkünse serin olan yerlerde muhafaza edilmelidir. 

Ayda Bir Kez Şarjı Tamamen Bitirin

Şarj azalmadan şarj etme konusunda uyarıda bulunduk fakat telefonumuzun şarjını tamamen bitirip doldurmamız da önemli bir etken. Telefonu sürekli %15’e geldiğinde şarj etmek bir süre sonra kullanılmayan kısmın tembelleşmesine hatta daha sonra işlevini yitirmesine neden olur. Tüm hücreleri canlı tutabilmek adına ayda bir kez pilinizi sıfırladıktan sonra şarj etmenizi öneriyoruz.

Telefonunuzu Şarjdayken Kullanmayın

Zorda kalmadıkça şarja takılı telefonu kullanmayı önermiyoruz. Her pilin prize takılı iken geçireceği bir süre vardır. Pilimizi bir yandan doldururken diğer taraftan boşaltmak pile zarar verecektir. Şarjda kullanımda telefonun aşırı ısınmasının sebebi de cihazın zorlanmasıdır, kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir etkendir.

Telefonunuzu önerildiği gibi şarj etmeye başlamanız dengesizleşmiş bir bataryanız olsa bile bataryanızı biraz daha düzene sokmanız için yardımcı olacaktır.  

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler