Cuma, Nisan 26, 2024

Toplam 883 Belediye PARDUS’a Geçiş Yapmak İçin Talimat Aldı

Paylaş

silkroad gaminggentr

ABD ile yaşanan gerilimden sonra, ülkece yıllardır istenen verimlerin bir anda ateşlenmesi hepimizi sevindirdi. Zira üretimin artması tüm ülke vatandaşlarının işine gelecekti. İşte onların adımları atılmaya da devam ediyor. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı olan Erol Kaya, Ak Partili olan tüm Belediyelere tebligat göndererek bir an önce PARDUS işletim sistemini kullanmaya başlamalarını istedi.

883 Belediye Pardus İşletim Sistemine Geçecek

Yenilik her zaman iyidir. Hele ki yerli çalışmalar bu konuda ön plana çıkarak destek alacaksa tadından yenmez. Zaten yıllardır savunmuş olduğumuz şeyler bunlar. Üretmek, üretmek, üretmek.. Milli İşletim Sistemi olarak bilinen Pardus ise bu konuda devlet tarafından da daha çok desteklenerek belediyelerde de kullanılması yakın zamanda sağlanacak.

Şuanda bu durum sadece Ak Partili Belediyeler için geçerli olduğu gibi, aynı davranışı diğer Belediyeler için de bekliyoruz. Açık konuşmak gerekirse hala pek çok devlet dairesinde aşırı eski bilgisayarlar ve Windows XP işletim sistemleri kullanılıyor.

Sürekli arıza çıkarttıkları için bir belediyede işiniz olduğunda “sistem arızalı” veya “bilgisayar yanıt vermiyor” duyumlarını çok fazla alırsınız. Basit gibi görünen bu durum aslında çok büyük sorunlara yol açıyor. Zira Windows XP işletim sisteminin desteğinin Microsoft tarafından kesileli tam 4 yıl oluyor. Hala neyde ısrar ediyoruz?

pardus isletim sistemi belediyeler 002

ABD Mallarına Boykot Devam Ediyor

ABD menşeili olan pek çok ürün konusunda Türkiye karşılık vermeye devam ederken, eğer Pardus işletim sistemine tüm belediyeler geçiş yaparsa, yılda 8 milyar TL tasarruf edeceği tahmin ediliyor.

Aynı zamanda devlet daireleri için Pardus işletim sisteminin biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyorum. Zira uygulamalar, şablonlar, tasarımlar ve hesaplamalar XP ve diğer sürümlere göre çok daha hızlı çalışabiliyor. Zaten virüs derdi de yok biliyorsunuz!

Belediyelere Giden Tebligatta Neler Var?

Maddeler arasında tabii ki en can alıcı nokta TÜBİTAK tarafından desteklenmiş ve geliştirilmeye devam eden Linux tabanlı Pardus işletim sistemine geçiş maddesi bulunuyor. Bunun dışında tam 17 madde daha belediyelere gönderilerek bir an önce aksiyon alınması gerektiği bildirildi.

İşte o maddeler;

1-) Lisans ücreti ödemeyeceğiniz, yerli ve milli yazılımımız olan Pardus‘a geçiş yapmayan belediyelerimizin, lisans ücreti ödenen yabancı menşeili yazılımlar yerine ivedilik ile Pardus’a geçmeleri gerekmektedir. Bu konuda Tübitak ile birlikte uygulama tecrübeleri bulunan belediyelerden teknik destekler alınacağı gibi, ivedilik ile dönüşüm sağlanmalıdır.

2-) Elektronik cihazlar, bilgisayar, cep telefonları ve diğer teknolojik cihazlarda yerli üretim ve yerli marka tercihine özen gösterilmelidir.

3-) Tamir, bakım, imalat, ikmal, tesis ve tüm yapı alanlarında KİK ile ilgili tebliğler doğrultusunda yerli ve milli ürünler tercih edilmelidir. Yabancı ürünlerin alım zaruretinde ise ABD ürünlerinden kaçınılması gereklidir.

4-) Havale, EFT, kredi, Kambiyo ve benzeri işlemler tamamen TL cinsinden gerçekleştirilmelidir. Belediyeler zorunlu olmadıkça döviz ile işlem yapmamalıdır.

5-) Yasal Mevzuat hükümleri ile cevaz verilse dahi, hiçbir şekilde yabancı para cinsinden sözleşme yapılmamalıdır.

6-) Belediye ve İştiraklerine ait sosyal tesis ve işletmelerde gıda – içecek ürünleri tamamen yerli olmalıdır.

7-) 4734 sayılı Kanunun 63.maddesi ve 2017/22 sayılı Başbakanlık Genelgesi; açık olarak ihale dokümanlarında ürünlerin niteliğine göre %15 oranına kadar yerli malı avantajı sağlanabileceği belirtilmekte, hatta bazı ürünler de %15 oranında yerli malı teklif eden isteklilere fiyat avantajı sağlanması zorunlu tutulmaktadır.

😎 Yerli olmayan ürün, cihaz ve ekipmanların satın alınması ya da kiralanması, zaruret olmadıkça yapılmamalıdır.

9-) Tasarruf tedbirlerine azami riayet edilmelidir.

10-) Hiçbir gerekçeyle binek aracı alım ve kiralaması yapılmamalı, mevcut hizmet araçlarının iş dışında kullanımı kesinlikle önlenmelidir.

11-) İhaleli işler kapsamında yüklenici tarafından kullanılacak, tedarik edilecek araç – cihaz veya ekipmanların da yukarıda belirtilen şartlarda olması sağlanmalıdır.

12-) Belediyelerce gerek STK ve gerekse farklı kurumlarla yürütülen ortak projelerde de bu hassasiyetlere yüksek oranda dikkat edilmelidir.

13-) Yeni hizmet binası yapım ve kiralaması ve var olan binaların zorunluluk içermeyen büyük tadilat ve tamiratı yapılmamalıdır.

14-) Sosyal medya kullanımı, teşviki kapsamında herhangi bir bütçe tahsisi yapılmamalı ve aynı zamanda var olanlar dondurulmalıdır.

15-) Acil ihtiyaç gerekmedikçe mobil cihazlarda yenilemeye gidilmemelidir.

16-) Belediye çalışanları, meclis üyeleri ve diğer kişilerle yurt dışına gezi içerikli seyahat programları yapılmamalıdır.

17-) Belediyelerimiz düzenledikleri programlarda eğlence türü etkinliklerden kaçınarak bu tür organizasyonlar yerine kültür sanat içeren etkinlikleri tercih edilmelidir.

Evet yukarıda bahsedilen tam 17 madde bugün Ak Partili belediyelere gönderilerek bir an önce aksiyon alınması gerektiği bilgileri verildi. Zaten Pardus‘a geçiş noktası bence tam kırılma noktasıydı. İnşallah bundan böyle üretim mantelitesi daha da giderek artar ve yerli – milli ürünlerin önemi de daha anlaşılır hale gelir.

pardus isletim sistemi belediyeler

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

  1. “İnşallah bundan böyle üretim mantelitesi daha da giderek artar ve yerli – milli ürünlerin önemi de daha anlaşılır hale gelir.”
    İnşallah

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler