Cuma, Nisan 19, 2024

Türkiye’de Yerli İşletim Sistemi Pardus Kullanımı Zorunlu Hale Geliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

TÜBİTAK tarafından 2003 yılında geliştirilen ve piyasaya sürülen yerli işletim sistemimiz Pardus yeni güncellemeler ve geliştirmeler ile zorunlu hale geliyor. İlk olarak Havelsan‘da kullanılmaya başlanacak olan yerli işletim sistemi havacılık ve savunma sanayisinde öncülük edecek.

“Pardus Tüm Ülkeye Yayılabilir”

Bundan bir kaç ay önce Rusya lideri Putin‘in tüm ülke genelinde Windows işletim sistemlerini yasaklamak için harekete geçtiklerini ve yerli işletim sistemi kullanacaklarını açıklamışlardı. Her ne kadar Rusya olsa da, alınan bu kararı ülke geleceği açısından biz de desteklemiştik. Sonuçta size ait olan bir yazılımı sadece siz kullanarak ihtiyaçlarınızı karşılayacak düzeye getirdikten sonra “kimse sizi izlemeden ve gizli bilgilerinize erişemeden” gönül rahatlığı ile kullanmanıza olanak sağlayacak.

Bu da her alanda daha kolay ilerlemenizi ve gelişmenizi fitilleyecek. Aynı durum şimdi Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde de gerçek olabilir. Havelsan‘ın almış olduğu karar doğrultusunda TÜBİTAK tarafından geliştirilen Pardus işletim sistemi savunma sanayisinde ve havacılık sektöründe kullanılacak. Böylece yerli işletim sistemi ile, yerli yazılım ve teknolojik gelişmeler bizleri bekliyor olacak.

pardus-isletim-sistemi
Süreç Beş Yıldan Oluşuyor

Havelsan bu konuda yerli işletim sistemini sırtlayarak taşıyacak ve kullanacak. Tabii ki 2003 yılına göre çok fazla gelişime ve ek içeriklere sahip olacak olan Pardus, hala geliştirilmeye devam ediyor. Eğer Havelsan yerli işletim sistemi ile başarılı olursa bundan sonraki aşamada diğer kamu kuruluşları, sanayi ve üniversiteler Pardus‘a geçiş yaparak yerli işletim sistemini kullanmaya başlayabilirler.

Hatta şuanda Türkiye’de çeşitli hastanelerde ve kurumlarda Pardus kullanmaya geçen pek çok platform bulunuyor. Twitter üzerinden yapılan açıklamalarda bu görüntüleri görmek gerçekten çok sevindirici.

pardus-hastane
Tabii ki ilk başta Windows gibi bir işletim sisteminden vazgeçmek kolay olmayacaktır. Ancak zaman içerisinde TÜBİTAK‘ın geliştirmesi ve Pardus‘un destekleyeceği platformlar ihtiyaçları karşıladıktan sonra önümüzde bir engel kalmayacaktır. Zaten sağlıklı olan da bu değil mi ? Yerli işletim sistemi ülkemizin geleceği açısından gerçekten faydalı olacaktır.

Mesela şuanda okullarda Pardus işletim sistemi anlatılmıyor. Anlatılsa bile tırışkadan bir kaç konu gösterilerek geçiliyor. Halbuki Pardus işletim sisteminin öğrenilmesi, benimsenilmesi ve geliştirilmesi şart.

yerli-isletim-sistemi-pardus
Hedef Milli Savunma Bakanlığı ve TSK

Yerli işletim sistemi Pardus ilk olarak Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli Savunma Bakanlığı’nda yaygın hale getirilerek beş yıl içerisinde yayılması hedefleniyor. Türkiye’nin yerli işletim sistemi Pardus açık kaynaklı bir yazılım olduğu için virüs benzeri zararlı dosyaların bulaşma derdi de olmadan rahatlıkla çalışabiliyor.

Tabii ki TÜBİTAK yine Pardus’un en üst düzey güvenlik sistemlerine sahip olabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmaların tamamlanması ve hazır hale getirilip yaygınlaştırılması 2018’in ilk çeyreğine kadar sürecek.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

34 YORUMLAR

  1. Hocam şöyle bir açıklama yapma gereksinimi duydum; Windowsun fiyatının ne kadar uçuk olduğunu hepimiz biliyoruz. Güvenlik için mecburen kamu kuruluşlarında orijinal işletim sistemi olmak zorunda ki şahsen windowsa o kadar güvenmiyorum. Linux işletim sisteminde virüs yok denecek kadar az. Bence geçilmesi çok güzel. Maddi tarafı olarak güzel. Yalniz bütün kamu kuruluşlarında yapılacaksa pardusun iyi bir geliştirilmesi lazim. Zira şimdiki surumu o kadar da güncel değil diye hatırlıyorum.

      • “Linux ta virüs var, dünya genelinde exe virüsler olduğu için linux açmıyor sadece” Ne kadar bilgisiz yorumlar yapıyorsunuz. Linux için virüs yazılabilir evet ama bunu nasıl yayabilirler? Yazılımı REPO dışından ve ROOT yetkileri ile çalıştırdığınızda sizin bilgisayarınıza bulaşabilir. Ama öyle Windowstaki gibi sosyal medya üzerinden gelen linki tıklamakla Linuxta virüs bulaşmıyor. Ha, son yıllarda bu konuda Windowsta da biraz toparlanma olmuş gözüküyor. Mesela bir bağdarlama eğer bilgisayarınızda kayıt girdisi vs. oluşturacaksa bir onayınız soruluyor. Windows XP zamanında bu bile yoktu.

    • uygulama desteği ve hiçbir işlettim sisteminde olmayan özelikller gelse kulanırım
      windows bedava olarak deneme sürümüyle kulanabiliyorsun 30 tl yede lisans var
      linux tabanlı olunca hazıra konmuş gibi oldmuş

  2. Ben derslerimde anlatıp çocukların kullanmaları yönünde teşviklerde bulunmuştum. Bunun ne kadar önemli olduğu bilincini gençlerimize anlatmaya çalışmıştım. Temennimizin gerçekleşmesine sevindim.

    • Yıl 2020 ama. Linux geliştirilebilir. Geliştirmeyi halkta yapabilir kurumlarda. Yani İngilizce olması tek kurumların değil halkın da sebep olduğu bir durum. Dünya geneline bakılınca genelde kurumlar değil topluluklar geliştiriyor. Mesela age of tarzı bir oyunu topluluk geliştirmeye çalışıyordu. Para kazanılabiliyor mu? Kazanılıyor diyorlar. Ama nasıl bilmiyorum. Çok iyi bilen biri ihtiyaçları doğrultusunda geliştirebilir. Dünyadaki birçok güçlü bilgisayarlar, kurumlar, hackerların bir çoğu vs. kullanıyor deniliyor. Windows la arasındaki en önemli fark bana göre geliştirilebilmesi ve arkasındaki geliştirici grubunun çok fazla olması. İngilizce olmasının sebebi bizlerin uğraşmaması.

  3. Tmm da kardeşim, herşey windows a göre, driverlar olsun office programları olsun, örneğin autocad photoshop kullanıcam desem linux tabanlı bi işletüm sistemi için

  4. Tmm da kardeşim herşey windows a göre, ofis uygulamaları driverlar fln, hadi ofis uygulaması olarak openoffice kullandın diyelim, autocad photoshop için napıcaz, linux tabanlı bi işletim sisteminde bunlar yok, emulator tarzı uygulamalarla çalışıyor, buda bi nevi sanal windows kurup içinde photoshop kullanmak oluyor, bence pardus un zorlu ve daha çoook yolu var, ha deyince geçilmez..

  5. iki gün sonra bu yazılım fetöö bağlantılı çıkarsa bu kadar kamu ve iş yeri ne yapacak ? Açıkcası, w7 kullanıyorum, güvenmiyorum. Pardus kullansam onada güvenmem. Kaldıki ben sıradan bir vatandaşım sade bir vatandaş.

  6. Hadi bakalım göreceğiz hep aynı terane yıllardır. Yok geldi yok gelecek hele bir adam etsinler şu sistemi sonrası gelir herhalde ama sistem önce adam olmalı

  7. Pardus yerli işletim sistemi değil, bir linux dağıtımıdır. Bu dağıtım için o kadar paralar harcandıktan sonra proje adeta sıfırlanarak başka bir linux dağıtımı makyajlanarak Pardusun yeni sürümü diye lanse edilmişti. O arada bu dağıtıma ayrılan bütçeden kimlerin cebine para gitti (FETÖcülere dahi gitmiş olabilir) bu konunun üzerinde pek durulmuyor galiba. Diğer yandan C ve Sistem Programcıları Derneği tarafından yıllar önce başlatılmış bir yerli işletim sistemi projesi vardı. Pardus’a harcanan para bu projeye harcanmış olsaydı belki de bu proje tamamlanabilir ve devlet kurumlarının masaüstülerindeki yerini alabilirdi.

  8. 2012 de Proje kadrosu tümüyle değiştirildi o tarihten beri Pardus yalnızca Debian çakması. Eski kadronun ÇEKİRDEKTEN DERLEDİĞİ, Pisi(program yükleyici) Çomar (görev yönetici) Kaptan (denetim masası) gibi sıfırdan yazdıkları araçlar “dilinden anlayan adam kalmadığı için” çöpe gitti.

    Son Pardus kadro değişikliği öncesindekidir. Sonrası Debian çakması!!!

  9. Her şey eğitim ile başlar diyoruz. Milli Eğitim Bakanlığının 850.000 öğretmen ve 75.000 diğer personel olmak üzere 925.000 personel ile Türkiye’nin en büyük kurumu ve eğitim öğretim yapıyor. isteyerek veya istemeyerek bilgisayarı kullanıyor ve öğretiyorlar. Bunlara Pardus veya linux nedir diye sorsan bir kısmı belki ismini’de dahi duymamıştır ama Windows’u tanımayan yoktur. hepsi bilir çünkü kullanıyorlar. Bu demek oluyor ki Milli Eğitim Bakanlığı Windowsu bırakıp Parduse geçmediği sürece Bu ülkenin insanlarına pardusu kullandırtamazsınız. bir veya birkaç kurumun geçmesi bir şeyi değiştirmez.

  10. Pardus, artık 32-bit için sürüm geliştirmiyor.Eskiden hem 32-bit hem de 64-bit için sürümler geliştirirdi.Pardus artık devletin tekelinde.Tamamen devlet kurumları için sürüm geliştiriyor.

  11. Pardus’a o kadar para harcandı, iş gücü kullanıldı bir yerlere gelemedi. TÜBİTAK neden CSD gibi yerli bir çekirdeğe yönelmedi, yönelmiyor?

  12. herşey güzelde pardusta çalışacak uygulamada geliştirmek lazım.
    pardus işletim sistemini yükledikten sonra web tarayıcısı dışında bir şey kullanamazsanız windows için yazılmış binlerce oyunu oynayamazsınız
    ara yazılım kullanarak çalıştırsanız bile verim alamazsınız.
    bu sadece oyun için değil. onlarca muhasebe programıda öyledir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler