Cuma, Nisan 19, 2024

Türkler Tarafından Üretilen Uzay Aracı Dream Chaser NASA Yolunda

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yıllardır NASA‘nın sürekli olarak geliştirmiş uzay araçlarını izledik durduk. Ancak Türk girişimcilerin şirketi olarak bilinen Sierra Nevada‘da Dream Chaser adı verilen ve Türkler tarafından üretilen uzay aracı NASA‘nın yolunu tuttu. Hayal Avcısı adı verilen uzay aracının detayları haberimizde.

Büyük Umutlar Besleniyor

Sierra Nevada adı verilen ABD merkezli firmada üretilen yeni uzay aracının ekip liderliğini şuanda Eren Özmen yürütüyor. İşin bir diğer ilginç tarafı ise, firmanın başında CEO görevini yürüten Fatih Özmen bulunurken, eşi Eren Özmen‘de aynı zamanda Sierra Nevada‘nın başkanlığını yürütüyor.

eren-ozmen-fatih-ozmen
Enerji, nanoteknoloji, uzay sistemleri, mikro uydular ve tele-tıp alanlarında geliştirmeler yapan Türk firması, NASA tarafından Ocak ayında milyarlarca dolarlık yatırım almış ve 2024 yılına kadar iş birliği imzalanmıştı. Türk firması tarafından üretilen yeni uzay aracı Dream Chaser (Hayal Avcısı) ise tamamen hazır olduğu gibi, uçuş testlerinin gerçekleştirilmesi için NASA’ya gönderildi.

Dream_Chaser
Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi’nde Teste Girdi

NASA tarafından uçuşa hazır olan uzay araçlarının test edildiği yer olan Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi‘nde test işlemlerinin yapılması için start alan ekip, burada ilk testleri gerçekleştirdikten sonra bir aksilik çıkmaz ise, Uluslararası Uzay İstasyonu‘ndan hareket ederek bir kargoyu 3 saat ile 6 saat arasında doğrudan dünyaya indirebilecek. Hızlı ve bir o kadar da güvenli olan uzay aracının dikkatini diğer Avrupa Uzay firmaları da yakından takip ediyor.

İlk uçuşunu 2019 yılında yapması beklenen Dream Chaser‘in ISS’e kargo taşıyacağı konusunda da söylentiler mevcut. Yeni üretilen uzay aracının üzerinde atmosferik ve yazılımsal deneylerin yapılacağı gibi, uçuşa geçmeden önce 2019’a kadar toplamda 1249 testten geçmesi gerekecek.

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

6 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler