Perşembe, Nisan 25, 2024

Windows 10 Cloud Chrome OS’a Rakip Olarak Geliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

ARM tabanlı tabletlere girebilmek için Windows RT sürümünü geliştiren Microsoft ekibi aradığını bulamayınca mobil kullanıcılara özel Windows 10 Mobile ile karşımıza çıkmıştı. Burada da istediğini alamayan Microsoft ekibi, ücretsiz olarak sunduğu Windows 10 ile pek çok kullanıcıya ulaştı. Peki Windows 10 Cloud ile neler hedefleniyor ?

Windows 10 Cloud ile Chrome OS Tahtı Tehlikede

Geliştirilen masaüstü işletim sistemi Windows 10, sürekli güncellemeden geçiyor olsa da hala mobil kullanıcılar için istenilen noktaya ulaşabilmiş değil. Hala o tarafların hakimi açık ara fark ile iOS ve Android. Google’ın esaslı işletim sistemi olan Chrome OS ise epey ilgi gördü ve bulut esaslı depolama servisi ile yaygınlaşarak kullanıcıları kendisine çekmeyi başardı.

Microsoft‘un yeni hedefi ise Chrome OS işletim sistemli cihazlara bir dur diyebilmek. Çünkü o taraftaki pastayı tek başına Google‘a bırakmak istemiyor. Bildiğiniz gibi Windows 10’un internet nesneleri ve Raspberry Pi odaklı ioT Core sürümü çıkmıştı.

windows 10 cloud 002

Windows 10 Cloud Nasıl Çalışacak ?

Resmi olarak henüz doğrulanmasa da görüntüleri internette gezmeye başlayan ve kurulum paketi sızan Windows 10 Cloud sürümü adının tam aksine bulut üzerinden çalışmıyor. Basitleştirilmiş bir Windows Mağaza ortamında gördüğümüz Evrensel Windows Platformu (UWP) için hazırlanmış uygulamaları çalıştırarak sınırlı bırakılmış.

Yani kısaca bir özet geçecek olursak: Windows RT’nin devamı olarak düşünebilirsiniz. Şimdilik sızan 4.2 GB‘lık boyutlu kurulum paketi henüz erken sürüm aşamasında bulunuyor. Herhangi bir exe uzantılı program çalıştırmak istediğinizde bu sürümün sadece Windows Mağaza uygulamalarına destek verdiği gösteriliyor.

windows 10 cloud 004

Windows 10 Cloud Ne Zaman Çıkıyor ?

Windows 10 Cloud sürümü bu ay tanıtıma girecek olan Windows 10 Creators ile birlikte gösterileceği söyleniyor. Belki de son kullanıcılar asla satın alamayacak henüz bu durumu netleştirebilmiş değiliz. Eğer son kullanıcılar satın alamazsa, tek çare olarak OEM satıcılarına gözler çevrilecek.

Şuanda kesin olmayan bir diğer konu ise Intel ve AMD işlemciler dışında ARM işlemcileri destekleyip desteklemeyeceği. Çünkü eğer gerçek bir Chrome OS rakibi olmak istiyorlarsa, bu tür ucuz tabletlerde kullanılan ARM işlemcilere tam uyum sağlaması gerekir. Aksi taktirde Intel’in giriş seviyesi mobil işlemcilerini içeren tabletler piyasaya sürülebilir.

windows 10 cloud

windows 10 cloud 003

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler