Cuma, Nisan 26, 2024

Windows Sonbahar Güncellemesi’nde Çıkacak Özellikler

Paylaş

silkroad gaminggentr

Adeta satış patlaması yaşayan ve en çok tutulan Windows sürümü Windows 10‘un Insider sürümlerinden birinde kazara Windows 10‘un yeni özellikleri görüntülendi. Bu yeni özelliklerin hayat kolaylaştıran özellikler olmasının yanı sıra yine Windows‘un yenileneceğinin sinyallerini veriyor. Ama özellik konusunda kaş çıkarayım derken göz çıkarmışlar. Creators Update ile beraber tonla özellik gelmiş ve baştan aşağı yenilenmişti, fakat anlaşılan Sonbahar Güncellemesi ile Microsoft yine kendinden söz ettirecek.

windows 10 yeni özellik

DENETİM MERKEZİ

iOS cihaz kullanıcılarının aşina olduğu Denetim Merkezi özelliği, Ağ ve bağlantı seçeneklerini, tablet modunu ve daha birçok özelliği tek bir menü altında toplayacak. Bu sayede sık kullanılan özellikler, Denetim Merkezi’nde sadece bunlar bulunmayacak, isteğe bağlı olarak ayarlardan istenen düğmeler buraya getirilebilecek.

windows 10 yeni ozellik 2

TIMELINE – GEÇMİŞ İŞLEMLER MENÜSÜ

Bu özellik zaten mobil cihazlarda halihazırda gelen Recent Apps – Son Uygulamalar menüsü denilebilir. Fakat bunda sadece uygulamalar değil, açtığınız dosyalardan yaptığınız düzenlemelere kadar her şey bulunabilecek. Örnek verecek olursak, 18 Haziran tarihinde ABC şarkısını dinlediniz, XYZ dosyasını düzenlediniz. Bunlara daha sonra geri dönüş yapmak için Timeline özelliğini kullanabileceksiniz.

windows 10 yeni ozellik 3

FAVORİ KİŞİLER

Bu özelliğin tam olarak gelip gelmeyeceği tartışma konusu olsa da işte sürekli iletişim halinde kalması gereken çalışanlar için bulunmaz bir nimet olacağı kesin. Favori kişiler özelliği sayesinde görev çubuğunun sağ kısmında, göstergelerin yanına 5 kişiye kadar hızlı erişim için favori kişi ekleyebileceksiniz.

Kişileri eklediğinizde, üzerlerine tıklayarak (kaydetmişseniz) anında Skype adresi, telefon numarası, mail adresi gibi iletişim adreslerine tek tıkla ulaşabileceksiniz. Bilgilerini kaydetmişseniz, kişinin ilgili bölümüne tıkladığınızda anında uygulama üzerinden açılmakta. Örneğin A kişisine bir e-posta atacaksınız, görev çubuğundan A kişisini bulup, E-Posta kutucuğuna tıkladığınız takdirde anında E-Posta uygulaması açılacaktır.

Türkiye’deki bilgisayar veya laptoplarda bulunduğundan emin değilim, fakat varsa telefon numarasını kaydetmişseniz ve bilgisayarda SIM kartı takılıysa bilgisayar üzerinden kişiyi arayabileceksiniz.

windows 10 yeni ozellik 4

YENİ TASARIM GÜNCELLEMESİ – FLUENT DESIGN

Windows 10 tasarımının özünü yine korusa da üzerinde yaptığı değişiklikler büyük olacak gibi gözüküyor. Yeni tasarımında tam açık ve tam koyu renklere de izin verilecek olmasının yanı sıra uygulamaların da iç tasarımı yenilenecek. Ayrıca Groove Music, Fotoğraflar, Filmler & TV ve Microsoft Edge uygulamalarına da tasarım güncellemesinin yanı sıra yeni özellikler de gelecek.

Groove Music (tahminen Türkiye’ye desteği daha sonra) artık iTunes gibi bir e-müzik kitaplığına sahip olacak ve albümleri Groove Music üzerinden indirebilecek, satın alabilecek ve dinleyebileceğiz. Ayrıca internet radyolarını da destekliyor.

windows 10 yeni ozellik 5

Tabii ki sadece Groove Music uygulamasına yeni özellikler gelmeyecek. Windows 10 Sonbahar Güncellemesi ile Fotoğraflar uygulamasına da yeni özellikler gelecek. İç tasarımı zaten değişecek fakat artık özel efektler ile fotoğraflara üç boyutlu cisimler ekleyebileceğiz. İçindeki cisim paketleri sayesinde binden fazla 3D cisim ekleyebilir ve eğlenceli fotoğraflar ortaya çıkartabilirsiniz. Hatta isterseniz Fotoğraflar uygulaması üzerinden bir “Video” açıp üç boyutlu animasyonlar da ekleyebilirsiniz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler