Cuma, Mart 29, 2024

Windows 10’a Disk Analizi Geliyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Microsoft, Windows 10 cihazınızda nelerin boş yer kapladığını öğrenmenize yardımcı olacak “DiskUsage” adlı yeni bir komut satırı aracı üzerinde çalışıyor.

Şu anda önizleme yapılarında bulunan Windows 10’un yeni DiskUsage aracı, sürücülerdeki klasörün boyutunu gösterir ve bilgisayarınızdaki dosyalarda gerçekte neler olup bittiğini öğrenmenize yardımcı olabilir. DiskUsage komutunu kullanarak, belirli bir sürücü / bölüm / dizinde çok yer kaplayan klasörler bir bakışta belirlenebilir.

Belirli dosya türleri için filtreler uygulanabilir ve tarama sonuçları belirli bir klasöre veya dizine indirilebilir ve en büyük klasörü belirlemek için ek filtreler kullanılabilir. Ayrıca, türlerine bağlı olarak belirli dosyaları atlamak için filtreler de kullanabilirsiniz.

Örneğin, “Windows” klasöründe 1073741824 bayttan (yani 1 GB veya 1000 MB) büyük klasörleri hızlı bir şekilde belirlemek için “diskusage / minFileSize = 1073741824 / h c: \ windows” komutunu çalıştırabilirsiniz.

Windows 10 DiskUsage
Windows 10'a Disk Analizi Geliyor! 3

Klasör listesini boyutlarına göre de sıralayabilirsiniz. Bunu yapmak için, “diskusage / u = 5 / h c: \ windows” komutunu kullanmanız gerekir.

DiskUsage tool
Windows 10'a Disk Analizi Geliyor! 4

Temel olarak, belirli bir sürücü veya dizindeki en büyük dosya ve klasörleri bulmak için DiskUsage aracını kullanabilir ve ardından belirli bir boyuttan daha büyük veya daha küçük dosyaları (Gigabyte, Megabyte ve Kilobyte) tanımlamak için filtreler kullanabilirsiniz.

Windows Komut Satırına aşina iseniz, sıralamayı ve daha fazlasını kullanarak seviyeler arasında geçiş yapmak kolaydır. Bu yardımcı program şu anda geliştirme aşamasındadır ve aşağıdaki özelliklerle birlikte gelir:

  • Her bir alt klasörün ne kadar kullandığına ilişkin ayrıntılı bilgilerle belirtilen klasörleri veya tüm sürücüleri tarayın.
  • Sistem dosyaları ve ayrılmış alan için ekran boyutu (etkinleştirilmişse).
  • Bilgileri FileSize ve SizeOnDisk’e göre filtreler.
  • Klasörleri “SIZE büyük veya eşittir” filtresini kullanarak tanımlayın.
  • Çıktı özelleştirme.
  • Şimdilik, bu özelliğe yalnızca komut satırı kullanılarak erişilebiliyor gibi görünüyor. Umarım, modern Ayarlar uygulaması aracılığıyla eninde sonunda sabit diski ve dizini analiz etme olanağına sahip oluruz.

Microsoft, DiskUsage aracına ek olarak, belirli SSD’ler için Ayarlar uygulamasında yerleşik olarak bulunan yeni bir depolama durumu monitörünü de deniyor.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler