Perşembe, Nisan 18, 2024

Windows 11 SE Geliyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Amerika Birleşik Devletleri merkezli yazılım devlerinden Microsoft, “Windows 11 SE” adı verilen S Modunda Windows 10’un halefi üzerinde çalışıyor gibi görünüyor.

Microsoft’un 24 Haziran’da gerçekleştirilecek etkinliğinden önce, Windows 11’in erken bir yapısı yakın zamanda çevrimiçi olarak ortaya çıktı ve birkaç saygın kaynak tarafından bunun gerçekten meşru bir yapı olduğu doğrulandı. Sızan yapı sayesinde, çoğu Windows Sun Valley güncellemesi hakkında ki söylentinin ve spekülasyonunun doğru olduğunu öğrendik.

Yepyeni bir Başlat Menüsüne ek olarak, Microsoft, sızdırılan yapıda “Cloud Edition” ve “SE” referansları görüldüğünden Windows 11 için yeni bir SKU üzerinde çalışıyor olabilir.

Windows 11 widgets 1068x557 1
Windows 11 SE Geliyor! 5

Windows 11 SE (daha önce Windows 98 Special Edition (SE) için kullanılan bir Microsoft markası) olarak adlandırılan bu yeni SKU’nun Windows S Modunun yeni sürümü olması gerekiyordu. SE sürümü, daha önce Windows için kullanılan “Cloud Edition” kod adını kullanıyor. Eğitimde Windows 10 S modu başarısı nedeniyle Microsoft, hafif işletim sistemleri fikrinden vazgeçmemiş gibi görünüyor. Sızan yapı, Windows’un yeni SKU’suna aşağıdaki referansları içeriyor:

  • 392, “SE%1”
  • 393, “SE%1”
  • 394, “SE N%1”
  • 395, “SE N%1”

S Modundaki Windows 10 gibi, Windows 11 SE de işletim sisteminin özelliklerini sınırlayan sıkıca kilitlenmiş bir sade Windows sürümü olabilir.

Farkında olmayanlar için, S Modunda Windows 10 ilk olarak 2017 yılında kamuoyuna duyuruldu ve kullanıcıları kasıtlı olarak Microsoft Store uygulamalarıyla sınırladı. Mağaza kısıtlamasına ek olarak, Windows S Modunda başka bazı kısıtlamalar da getiriyor. Örneğin, masaüstü uygulamalarının yüklenmesi Windows S Modunda engellendiğinden, kullanıcıların yalnızca Microsoft Edge kullanmasına izin veriliyor.

Windows 11 SE, Microsoft’un özel kullanım durumları için yeni kısıtlı işletim sistemi olabilir

windows 11 se
Windows 11 SE Geliyor! 6

Microsoft’un yeni ve ana işletim sistemi Windows 11’in bir diğer alt sürümlerinden olması beklenilen SE sürümü, S Modunda Windows 10’un halefi olabilir. Windows 11 Home, Pro, Enterprise ve Education ile aynı arabirime ve birincil yeteneklere sahip olması bekleniliyor. Ancak, daha düşük güçlü cihazlar veya kurumsal ortamlar için Windows’un daha kısıtlayıcı ve hafif bir sürümü gibi görünüyor.

Windows 11 SE windows about
Windows 11 SE Geliyor! 7

Windows’un sızdırılmış SE sürümünün kurumsal müşterilere yönelik olması muhtemel görünüyor. Örneğin Microsoft, Ayarlar uygulamasından “Telefonunuz” entegrasyonu gibi tüketici odaklı özellikleri kaldırmış olacak. Aynı şekilde, Ayarlar uygulamasında Microsoft Edge veya Bing reklamı bulunmayacak.

Bazı nedenlerden dolayı, Microsoft Store, yukarıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği gibi varsayılan olarak SE sürümü çalışmıyor. Mağazayı çalıştırmak için Grup İlkelerini yapılandırmamız ve kısıtlamayı kaldırmamız gerekiyor. Bir başka ilginç değişiklik daha var: Win32 uygulamaları artık bu kısıtlı Windows SKU’sunda engellenmiyor. Öte yandan Windows 10 S, Win32 uygulamalarını desteklemiyordu ve kullanıcılar Mağaza’dan program indirmek zorunda kalıyordu.

Windows Store on Windows 11 SE
Windows 11 SE Geliyor! 8

Sızan güncellemenin tamamlanmamış/bozuk durumu nedeniyle çevrimdışı hesap desteği düzgün bir biçimde çalışmıyor, bu da işletim sistemini bir Microsoft hesabı ile kurmamız gerektiği anlamına geliyor. Sızan yapıya dayanarak, Windows’un bu sıkıca kilitlenmiş sürümü hakkında şu ana kadar bildiklerimiz:

  • Haberleri ve İlgi Alanlarını (Windows Widget’ları) devre dışı bırakabilirsiniz.
  • S Modundaki Windows’un aksine, Win32 uygulamaları SE sürümünde çalışıyor.
  • Microsoft Store varsayılan olarak çalışmıyor.
  • Edge/Bing için Ayarlar uygulamasındaki reklamlar kaldırıldı ve Telefonunuz (Your Phone) entegrasyonunuz artık çalışmıyor; bu, sızdırılan güncellemenin tamamlanmamış durumundan kaynaklanıyor olabilir.
  • SE, Windows’un kısıtlı bir sürümü olsa bile, normal Windows 11 özelliklerinden yararlanmaya devam ediyor. Yuvarlatılmış köşeler, Başlat Menüsü, Windows Arama, güncellenmiş Dosya Gezgini ve daha fazlasını içeriyor.
Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

2 YORUMLAR

  1. selam lar bedava mı olucak yoksa ayriyetten mi para vermek gerek ve ya windows 10 gibi belirli sürümlü pc lerdemi olucak söylerseniz sevinirim

    • Merhaba,

      Windows 11 SE’nin varlığı hakkında henüz net olarak resmi ya da gayri resmi bir bilgi yok. Konu hakkında bilgi edindikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

      Teşekkür ederim
      İyi ve sağlıklı günler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler