Çarşamba, Mayıs 8, 2024

Yerli Üretimin Gururu T-155 Fırtına Obüs Teknolojisi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Türkiye’nin yüzde yüz yerli üretimi ile TSK’nın kullanımına sunulan T-155 Fırtına Obüsler aktif olarak orduda görünmeye başladı. Fırtına Obüs hem performansı hem de atış menzili ile göz doldururken, 45 ton ağırlığındaki cüssesini çok kolay hareket ettirip 65 Km/s hızda bile ani duruşlar yapabiliyor. Dilerseniz yeni Fırtına Obüslere detaylı bir bakış atalım.

T-155 FIRTINA OBÜS NEDİR ?

Genel anlamda Türkiye’nin üretmiş olduğu Türk Silahlı Kuvvetleri‘nin kullanımına sunulan motorlu topçu silah sistemi olarak tanımlanmaktadır. Üretim menşei yüzde yüz Türk olduğu gibi, 45 tonluk cüssesini profesyonelce kontrol edebilen müthiş bir mekanizmaya sahip.

Fırtına Obüs’de üzerine monte edilmiş olarak toplamda 12 adet hidro-pnömatik süspansiyon ünitesi bulunuyor. Gelişmiş süspansiyon sayesinde her türlü arazi koşullarında ve suda rahatça hareket edebilme kabiliyetini sergileyebiliyor.

T-155 Fırtına Obüs ADOP-2000 sistemine sayısal olarak entegre edilmiştir. ASELSAN bileşimli 9600 serisi frekans atlamalı sayısal telsizler ses ve veri haberleşmesinin yanı sıra, nokta atışlarının ve düşmanı sürat ile takibe alabilmesine imkan tanıyan sistemi barındırmaktadır.

firtina-obus
45 TONLUK CÜSSEYİ DURDURMAK 2.3 SANİYE

Fırtına Obüs‘ün en büyük özelliklerinden birisi de seri hareket edebilmesi ve 65 km/s hıza ulaşabilmesidir. Her türlü arazi koşuluna göre hazırlanan Obüs, 45 tonluk Fırtına’nın 65 km hıza ulaştıktan sonra ani fren yaparak durabilmesi için ihtiyaç duyduğu süre sadece 2.3 saniye.

T-155 Fırtına hareket halindeyken 30 saniye içerisinde atışa hazır olabildiği gibi, toplamda sekiz adet atışı bir dakika içerisinde tamamlayabilme kabiliyetine sahiptir. Atış görevi tamamlandıktan sonra bulunduğu konumdan ayrılması için gereken süre ise 32 saniyedir.

 

 

FIRTINA OBÜS ATIŞ KONTROL SİSTEMİ

T-155 Fırtına Obüs atış sisteminde ASELSAN tarafından geliştirilen 4 ana bölüm bulunmaktadır. Bu ana bölümler Obüs‘ün en önemli bileşenlerini oluşturduğu gibi, bilgisayarlı kontrol sistemi tarafından yönetilmektedir. İşte o dört ana bölüm;

❱ Ataletsel Seyrüsefer Sistem (Inertial Navigation System)

❱ Otomatik Namlu Yönlendirme ve Takip Sistemi

❱ Hız Ölçme Radarı

❱ Atış Kontrolü (Bilgisayarlı sistem)

Yukarıda bahsedilen dört ana sistem arasından Ataletsel Seyrüsefer Sistemi başı çekiyor. Bu sistem tevcih hattı üzerinde açısını 0.3 milyem, mevzi koordinatlarını ise 17.5 m ve mevzi rakamını 10 m doğruluk ile tespit edebiliyor. Diğer sistemlerin aksine çok kısa süre içerisinde mevzi alabiliyor.

En büyük özelliklerden bir diğeri ise 8-25 km arası mesafelerde yapılan atışlarda art arda üç farklı merminin hedefe aynı anda ulaşması ile tek bir Obüs’ten atılan üç adet merminin atış gücü aynı olmasıdır.

firtina-obus-mermi
T-155 FIRTINA OBÜS SİLAH SİSTEMİ

Fırtına Obüs‘ün silah sistemi de dört ana bölümden oluşmaktadır. Toplamda 48 adet mühimmata sahip olduğu gibi, elektrik ile çalışan ve elektronik olarak kontrol edilebilen otomatik mermi doldurma sistemi manuel sistemlere karşı 10 kat daha etkilidir. Fırtına Obüs ani atışlar için 15 saniyede 3 atış gerçekleştirebiliyor. Sürekli atışlarda ise dakikada 2 adet atış yapabiliyor.

52 çap uzunluğunda ve monoblok olarak adlandırılan 23 LT’lik yanma odası bulunduğu gibi, hali hazırda MKE tesislerinde üretimleri gerçekleştirilmektedir. Fırtına Obüs‘ün silah sistemindeki dört ana bölüm ise şu şekildedir:

❱ Mühimmat

❱ M107 (HE): 18 km mevzi

❱ M549A1 (RAP/HE): 30 km mevzi

❱ ERFB/BB: +40 km mevzi

FIRTINA OBÜSÜN MENZİLİ KAÇ KM ?

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en önemli sistemleri arasına eklenen Obüs’lerin menzili tam 40 Km‘dir. 155 mm/52 kalibre silah sistemi ile donatılan Obüs ayrıca otomatik yükleyici ve kalibre silah sistemini en son teknoloji ile üretmiştir.

Şuanda hali hazırda üretimleri devam eden T-155 Fırtına Obüsler yüzde yüz yerli üretim olarak kayıtlara geçtiği gibi, aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

8 YORUMLAR

  1. Koral harplardan sonra Fırtına obüsler inşallah sonlarını getirecek. Eskiden Amerika söyleyince emir olurdu artık rica ediyorlar. Rusya’nın da sesi çıkmıyor.

  2. Abi hala ben 45 tonluk bu cüssenin nasıl 2 saniye içerisinde durduğunu anlayabilmiş değilim. 65 km hız ile geliyor bide. İnanmadım videosunu izledim hakkatten tebrik ettim vallahi

    • Evet kardeşim tank statüsündedir. Menzili tam 40 km bu obüsün ve adını da hızından alıyor o yüzden fırtına obüs ismi verilmiş ama T-155 neden denilmiş onu bilmiyorum.

  3. Savaşa gidiyor gibi bu işin sonu bilmiyorum ama rabbim ülkemizi korusun fırtına obüsler de harika daha fazla üretim daha çok yerli cihazlar ve teknolojiler gerekli bize

  4. Fırtına obüsler yerli teknoloji olmasına rağmen Güney Kore ile bir konuda anlaşma yaptıklarını okumuştum ama ne anlaşması olduğunu hatırlamıyorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler