Cuma, Mart 29, 2024

2020’nin en iyi JavaScript Frameworkleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bugün 2020 yılında JavaScript dünyasının en çok tercih edilen bazı  frameworklerinden bahsedeceğiz. Her yıl çok sayıda yeni framework çıkıyor ve birçoğu yeterli ilgiyi görmüyor çünkü JS çok geniş ve olasıklıklarla dolu.

JavaScript sürekli gelişiyor. Örneğin JS’yi daha bir kaç yıl öncesine kadar küçük biçimlendirmeler için kullanıyorken, günümüzde şirketler back-end ve front-end’de JS kullanıyor. Bu gerçekten inanılmaz 😀

Bu liste frameworklerin popülaritesine, kullanabilirliğine ve bu frameworklerin ne kadar hızlı geliştiği hakkındadır.

İşte sizler için hazırladığımız en iyi  JavaScript frameworkleri;

vuejs 1175052

Vue

Vue.js, aşamalı bir JavaScript framework’üdür. Vue.js, basitliği ve hızlı öğrenme özellikleriyle öne çıkmaktadır. Rakiplerinden (React ve Angular) daha hızlı DOM (Document Object Model) manipülasyonuna sahip ve giderek daha popüler hale gelmektedir.

react 512

React

React, front-end kısmında en çok konuşulan frameworklerden biri. Çünkü oldukça geniş bir topluluğa sahip.

Ayrıca kardeşi olan React Native, mobil cihazlar söz konusu olduğunda daha da kolay hale getiriyor. React, Vue’den farklı çünkü React’ti öğrenme zor olsa da sözdizimi ve onunla nasıl çalışacağınızı kavradığınızda harika uygulamalar oluşturabilirsiniz.

angular js 512

Angular

Angular, Google tarafından sağlanan devasa bir front-end framework’üdür. Angular, JS Vanilla veya ECMA Script’in farklı bir versiyonu olan TypeScript kullanan bir MVC (Model-View-Controller) framework’üdür. Angular bizlere birçok yararlı araç ve hazır uygulama getirdiği için önerilmektedir.

ember Tomster Lockup

Ember

Ember, geliştiriciye kod ve araçları hazırlayan, geliştiriciye karmaşık web uygulamaları oluşturmasına yardımcı olmayı amaçlayan bir framework’tür. Ember, toplulukta Vue ve React kadar yaygın olmasa da, harika bir framework’tür.

nuxt

Nuxt

Nuxt.js, sunucu tarafı oluşturma özelliğine sahip, Vue.js ve Node.js tabanlı oldukça güçlü bir framwork’tür. Nuxt.js güçlü olmasına rağmen Vue ile aynı biçimlendirmeye sahiptir bu da çalışmayı oldukça basit ve kolay hale getirmektedir.

Ayrıca Nuxt’un Github’da 22 binden fazla yıldızı olan açık kaynağı vardır ve Vue.js kullananlar için sunucu tarafı site geliştirme için ilk sıradadır.

7exmJEg4

Svelte

Svelte, React ve Vue’dan farklı bir yol izleyen harika bir framework’tür. Tüm frameworklerin getirdiği kod olanaklarını getiriyor ancak, kodumuzu yazdığımızda Svelte kodu üçüncü parti kütüphaneleri ve tüm üçüncü parti kodlarını içeren saf JavaScrpit’e (Js Vanilla) derler. Saf JS için tüm kodları derlemenin bu kısmı, framework’ü oldukça hızlı hale getirir.

EFXqgANU 400x400

Gridsome

Gridsome, güçlü bir Vue.js tabanlı framework’tür. Gridsome, Vue sözdiziminin yanı sıra güçlü,hızlı websiteleri,uygulamalar, İleri Web Uygulaması (PWA) oluşturmak için GrapHQL kullanılırarak Statik Site Oluşturucu (SSG) için üretilmiştir ve ayrcıa markdown ile çalışabilir

backbone.js icon

Backbone

Javascript kod yapılanması için bir MCV (Model-View-Controller) framework’ü olan Backbone, Js ve karmaşık yapılarla oldukça fazla etkilişime sahip web uygulamalarında yaygın olarak kullanılır. Bu, büyük JavaScript uygulamaları için mükemmeldir.

12551863

Gatsby

Gatsby, React ve GrapHQL temelli bir Statik Site Oluşturucudur (SSG). Gatsby, React,Router ve Webpack gibi React’in en iyi bölümlerini ve bir kaç GrapHQL özelliğini kullanır.

Böylece React’ta sitenizi oluşturabilir ve daha sonra “Build” statik dosyalarınızı oluşturabilirsiniz. Bu avantajlar daha iyi performans ve harika SEO ve önbellek sistemidir. Ek olarak Gatsby, projenizi hızlı ve kısa sürede başlatmanız için bir kaç hazır eklenti ile birlikte gelir.

07f0f940 dfad 11e9 8580 4df517ea2cd1 nextjs

Next

Next.js, Gatsby’ye benzer. Her ikisi de React söz dizimini kullanır ve ES 6 ve ES 7 için Kaynaktan Kaynağa Derleyici’ye (Transpilation) sahiptir. Aralarındaki en büyük fark ise, Next’in Sunucu Tarafı Oluştucusu (SSR) olması ve Gatsby Statik Site Oluşturucu (SSG) olmasıdır.

Gatsby’de tüm uygulama statik sayfalarda oluşturulur. Next’de ise her bölüm sayfanın yeni bir görüntüsüyle oluşturulur. Çünkü, bu bölüm sunucu tarafından yapılır.

Sonuç

Bu sizler için oluşturduğumuz liste, en iyinin veya en kötünün yarıgısı değil. Hepsinin ayrı ayrı kullanımı, alanları var. Biz özelliklerini anlattık seçim sizlerin 🙂

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

3 YORUMLAR

  1. tüm javascript kütüpaneleri övüp en altada ‘işte canım sizin kullanımınıza göre değişir’ demek ne çeşit bir yavşaklıktır. react dururken vue’yı başa koymak apayrı bir cehalet.

    hadi bakimi bu yorumu yayımlada alem delikanlı görsün.

  2. Adam sadece kendi fikirlerini yazmış. Kimseye hakaret etmemiş. Sıralaması o kadar önemli değil bence, zaten fikir amaçlı yazı. Aynı eğitimi 2 kişi aldığı halde yaptıkları farklı olabiliyor. Çok farklı sistemler kullanarak olmaz denileni yapıyorlar. Zaten bütün dillerin aslı bir, hepsi aynı yerden geliyor, hepsine kütüphane (framework) desek yanlış olmaz.

  3. Adam her framework’ü ayrıntısına kadar anlatmış. En başa vue.js koyması sıralama yaptığı anlamına gelmediği gibi seninde react yazman react’ın dünyanın en iyi framework’ü olduğu anlamına gelmez dünkü kodcuların çıkıp salak salak yorum yaparak milletin kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramıyorlar zaten şunu kafanıza sokun, siz react yazıyorsunuz diye dünyanın en iyi framework’ü react olmuyor mk

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler