Cuma, Nisan 26, 2024

4599 TL Bütçeli Sistem Toplama Rehberi – PCH Prime 5500

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı sistemleri topladığımız hocanın masasında bugün, 4599 TL bütçe ile yepyeni bir sistemi sizler için topluyoruz.

Uzun zamandır ara verdiğimiz sistem toplama rehberlerimizin yenisi ile tekrar sizlerleyiz. Ülkemizde bir yükselip bir artan Euro ve Dolar kuru, etkisini hala kaybetmeyen pandemi ve diğer çeşitli sıkıntılarla birlikte bildiğiniz gibi teknolojiye ve bilgisayara ulaşmak hepimiz için zorlaşmaya başladı. Bugün, mevcut olumsuz tüm durumlara ve yüksek Dolar kuruna rağmen uygun bir bütçe ile güçlü bir sistem toplama rehberini sizler için paylaşıyoruz.

PCH Prime 5500 adını verdiğimiz sistemimiz, sadece kasadan oluşmakta. Parçaların ve sistemin toplam maliyeti için ayırdığımız bütçe ise 4599 TL. Fiyat, rehberimizdeki parçaların tümünden oluşuyor. Dilerseniz sistemde değişiklik yaparak farklı parçaları kullanabilirsiniz. Bu doğrultuda fiyat da seçiminize göre değişebilir. Şimdi gelin, sistemimizde neler var göz atalım.

Anakart

Sistem parçalarımızın birleşeceği parça anakart ile başlayalım. Anakartımız, ASUS tarafında geliştirilen ve içerisinde Intel çipseti barındıran ASUS PRIME H410M-K modeli. Anakartımız, micro-ATX yapısı ile dikkat çekiyor. İçerisinde Intel’in H410 yonga setini barındıran anakart, işlemci tarafında LGA 1200 soket ile 10. nesil Intel işlemcilere destek sunuyor. Bu tarafta anakart, aynı soketi taşıyan Core; Pentium, Gold ve Celeron işlemcilerin hepsi ile tam uyumlu çalışabiliyor.

incehesap rx5500 007

Son derece ufak ve şık bir yapıya sahip olan anakart, siyah tasarım üzerinde beyaz fırçalı desenler taşıyor. Anakartın üzerinde dahili herhangi bir RGB aydınlatma mevcut değil.

ASUS PRIME H410M-K, küçük boyutu itibari ile üzerinde iki adet DDR4 bellek yuvası taşıyor. Yuvalar maksimum 64GB’a kadar toplam bellek desteği sunarken, bellek frekansı hızı tarafında 2933 MHz hızlarını destekleyebiliyor. Bellek modülleri çift kanal teknolojisi ile birlikte OptiMem ve XMP profillerine de uyum sağlıyor.

incehesap rx5500 008

Anakartın genişleme ve depolama birimelerinde bir adet PCI-e 3.0 yuvası ve 4 adet SATA6 bağlantı noktaları görüyoruz. Anakart, depolama tarafında ne yazık ki M.2 yuvası desteği sunmuyor. Ancak SATA SSD’ler ile yüksek hızlı akış gerçekleştirebilmek mümkün. Öte yandan anakart, içerisinde Realtek ALC887 7.1 kanal yüksek tanımlı ses kodeklerine ve LAN tarafında yine Realtek RTL8111H Gigabit modeme sahip.

Son olarak anakart, giriş çıkış tarafında 2 adet USB 3.1, 4 adet USB 2.0 bağlantı yuvasına sahip. Görüntü tarafında ise DVI ve VGA görüntü çıkışları, dahili grafik birimi için geçerli görüntü çıkışını sağlıyor.

İşlemci

Sistem rehberimizin işlemci kısmında Intel bulunuyor. Intel Core i3-10100F model kullandığımız işlemcimiz, Intel’in yeni 10. nesil Comet Like işlemci ailesine dahil giriş seviyesinde bir işlemci. 14nm üretim teknolojisine sahip olan bu işlemci, 4 çekirdek ve 8 iş parçacığına sahip.

incehesap rx5500 005

Çekirdeklerin sahip olduğu çalışma frekansında temelde 3.60GHz hızı görürken, Turbo Boost modunda bu hız 4.30GHz saat hızlarına ulaşabiliyor. Saat hızı tarafında oldukça yüksek değerler sunan işlemci, aynı zamanda 65W TDP değeri ile de son derece düşük güç tüketimine sahip. Son olarak işlemci kutusunda dahili bir fan bulunuyor.

incehesap rx5500 006

incehesap rx5500 010

Ekran Kartı

Sistemimizin en önemli parçası ekran kartında XFX Radeon 5500 XT modeli bulunuyor. Daha önce XFX’in farklı bir ekran kartı modeli incelemesini aktarmıştık. O kart gibi oldukça sade hazırlanan XFX Radeon 5500 XT, çift fanlı ve sade siyah yapısı ile dikkat çekiyor.

incehesap rx5500 001

Donanım tarafında içerisinde 8GB GDDR6 video belleği barındıran ekran kartı, frekans hızı tarafında 1750MHz bellek hızına sahip. 128-Bit veri yolu gördüğümüz kart, aynı zamanda destekli anakartlarda PCI-e 4.0 desteği de sunabiliyor. Güç tüketimi noktasında ise ekran kartı 8 pin bağlantı noktası ile güç çekebiliyor. Önerilen PSU gücü ise 550W.

incehesap rx5500 002

Son olarak ekran kartı, 3 adet DisplayPort ve bir adet HDMI görüntü çıkışına sahip.

Bellek

RAM tarafında sistemimizde tek kanalda çalışabilecek bir RAM tercih ettik. Bu noktada Corsair Vengeance LPX 8GB modeli kullandığımız bellek modülü, 3000MHz frekans hızına ve CL16 gecikme değerine sahip.

Depolama

Depolama noktasında sistemimiz, anakart nedeni ile M.2 SSD sürücülere uyum sağlamıyor. Ancak SSD kullanmaya engel olmayan bu durum için sistemimizde SATA birimli SSD kullanıyoruz. SSD tarafında Apacer Panther AS340 240GB tercih ettiğimiz diskimiz, 535 MB okuma ve 500 MB yazma hızlarını bizlere sunabiliyor. SSD dışında ise farklı bir depolama birimi tercih etmedik.

incehesap rx5500 009

Kasa ve PSU

Sistemimizi bir arada tutan son parçamız kasa ve sisteme güç sunacak olan PSU’ya geldi sıra. Bu noktada PSU, sistemde ayrı bir parça olarak değil, kasaya dahili olarak geliyor. Dolayısı ile sadece kasadan bahsetmemiz yeterli olacaktır.

incehesap rx5500 014

Kasamız, Corsair Carbide Spec Delta RGB modeli oldu. Corsair’in en sevilen kasa modellerinden olan bu kasa, midi-tower yapıda geliyor. Siyah rengi ile dikkat çeken kasamız, sol bölümünde temperli bir cam panele sahip. Ön bölümde hem mesh hem de cam panel kullanan kasa, dahili olarak dört adet fana sahip.

incehesap rx5500 012

 

Fanların üçü ön bölümde bulunuyor ve hepsi RGB aydınlatmaya sahip. Fan RGB’leri kasa içerisinde bulunan kontrolcü ile kontrol edilebiliyor. Arka bölümdeki fan ise standart RGB olmayan bir model. Ayrıca kasa içerisinde dahili olarak 550W gücünde 80+ verimlilikte bir güç kaynağı da mvevcut. Dolayısı ile harici bir PSU masrafı bulunmuyor.

Sistemin Bütün Hali

incehesap rx5500 008

incehesap rx5500 011

incehesap rx5500 012

incehesap rx5500 017

incehesap rx5500 016

incehesap rx5500 018

 

Hocanın Yorumu

4599 TL bütçe ile hazırladığımız sistem rehberimizi burada bitiriyoruz. Sistemimiz, bütçe çerçevesinde en yüksek performansı sunabilecek parçalardan oluşuyor. Giriş seviyesinin bir tık üzerinde konumlandırabileceğimiz bu sistem, daha önce PC sahibi olmayan ve grafik ile detayda ısrarcı olmayan oyun severler için ideal bir sistem durumunda.

incehesap rx5500 013

Bütçesi geniş olan kullanıcılar için ise bu sistem üzerinde yine dilenildiği gibi değişiklik yapılabiliyor. Ekran kartından işlemciye, depolamadan anakarta tüm parçalarda değişiklik mümkün. Dolayısı ile hem fiyat/performans hem de güncellenebilir odaklı bir sistem hazırlamış olduk.

Sistemimizin oyun performansı hakkında da ufak bir özet geçelim, güncel tüm oyunlarda Full HD çözünürlükte 60 FPS alabilmek mümkün. Bazı yüksek detay barındıran oyunlarda görüntü kalitesini orta seviyeye çekmek gerekse de, genel itibari ile birçok oyunu akıcı oynayabilmek mümkün. Merak edenler için ise yazı başında bulunan inceleme videosundan oyun testlerine göz atabilirsiniz.

Evet dostlar, bir sistem rehberinin daha sonuna geldik. Sistemin tüm detaylarını içeren video bağlantısına yazının başında bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir rehberde görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler