Cumartesi, Nisan 20, 2024

Aerocool Atomic Sistem Toplama Rehberi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı donanımları birleştirdiğimiz sistem toplama rehberlerimizin bir yenisi ile daha birlikteyiz. Bugün masamızda Aerocool Atomic kasası içerisinde yeni ve güçlü bir sistem topluyoruz.

Bildiğiniz gibi Aerocool, PC ekipmanları tarafında üretim yapan bir marka. PC kasalarından soğutuculara kadar birçok ürün sunan firma, ofisimize Atomic kasası ile konuk oldu. Bizlerde hem kasaya yakından baktık hem de içerisine güçlü bir sistem kurduk. Dilerseniz gelin yeni sistemimize yakından bakalım.

Aerocool Atomic

Aerocool Atomic kasa, alıştığımız mid-tower kasalardan ziyade daha yayvan ve daha geniş bir yapıya sahip. Kasa tamamen siyah olarak tasarlanmış. Malzeme tarafında kasa, SPCC çelik levhadan oluşuyor olsa da, ön panelde sert ABS plastik malzeme kullanılmış. Yan bölümde temperli cam gördüğümüz kasa, bu sayede hem gaming tarafında öne çıkıyor hem de göze hitap eden bir görüntü oluşturuyor.

aerocool atomic 012

Atomic, temperli cam tarafında şöyle güzel bir ayrıntıya sahip. Temperli cam kısım, alışkın olduğumuz vidalama ile sabitlenmiyor. İki adet menteşe yardımı ile tutturulan kısım, dilerseniz dolap kapağı gibi açılıp kapanıyor. Diğer uçta bırakılan halka yardımı ile çek bırak yapılabilen temperli cam, mıknatıs ile tutturulmuş. Kullanım bazında son derece işlevsel olan bu tasarım, görüntü noktasında da şıklığı bozmuyor.

aerocool atomic 015

Öte yandan kasanın ön panelinde yarım mesh bir yapı görüyoruz. Bu alanda Aerocool, paneli tam ortalayan yere 20 cm boyutunda tek bir RGB fan konumlandırmış. Bu fan, tüm kasa için gerekli havayı tek başına içeri alıyor. Fana karşılık gelen kısım, hava akışının daha etkili sağlanması için ızgaralı bırakılırken alt ve üst bölgeler düz şekilde kapatılmış.

aerocool atomic 021

aerocool atomic 020

Aerocool Atomic’in üst paneline baktığımızda düğmeler ve giriş çıkışlar göze çarpıyor. Bu noktada sırasıyla güç tuşu, reset tuşu, aydınlatma tuşu, USB yuvaları ve mikrofon-kulaklık girişleri konumlandırılmış. Standart bir ön panelden bekleneni sunan bu giriş çıkışlar bizim için gayet yeterli. Üst bölümde bir diğer detay, mesh ızgara.

aerocool atomic 018

Aerocool, kasa içerisinde üst bölüme konumlandırılmak üzere fan alanı bırakmış. Bu alana yerleştireceğiniz fanlar, zamanla tozlanma yaptığı için üst bölümde mıknatıslı tozluk kullanılmış. Fanların RGB olması halinde göze hoş gelen bir görüntü oluşturacağını da hesaba katarsak, temizlik tarafındaki rahatlığı ile de son derece kullanışlı bir alan hazırlanmış diyebiliriz.

aerocool atomic 019

RGB demişken kasasnn RGB desteğine de ufaktan değinelim zira bu özellik kasada son derece işlevsel kullanılmış. Üst bölümde bulunan LED tuşu sayesinde dahili RGB fanlar, 14 farklı aydınlatma efekti ile çalışabiliyor. Fanların adreslenebilir yapıda olması ve kasanın bunun için gerekli altyapıyı sunuyor olması sayesinde sistem parçalarınızı eşleyerek tüm RGB kontrolünü tek bir yerden yapabilmeniz mümkün.

aerocool atomic 013

Kasanın teknik detaylarına değinecek olursak, Aerocool Atomic, mid-tower yapıya sahip ve micro-ATX ile mini-ITX anakartlara destek sunuyor. 184 cm boyutunda işlemci soğutucu ve 347 mm boyutunda ekran kartı desteği sunan kasa aynı zamanda geniş depolama seçeneklerine sahip. Bu alanda ise 4 adete kadar 2.5″ HDD ya da SSD desteği, 2 adete kadar 3.5″ boyutunda HDD desteği kasa içerisinde mevcut.

aerocool atomic 024

Ön bölümde bahsettiğimiz gibi bir adet 20 cm boyutunda adreslenebilir bir RGB fan bulunuyorken, egzoz tarafında 12 cm boyutunda yine adreslenebilir bir fan bulunuyor. Dolayısı ile kasa içerisinde dahili olarak iki adet fan bulunuyor. Dilerseniz üst bölüme iki adet 120 mm fan ekleyebilmeniz mümkün. Sıvı soğutma tarafında ön bölümde 280 mm boyutunda radyatöre destek sunan kasa, üst bölümde 240 mm arka bölümde ise 120 mm radyatör desteği sunabiliyor.

aerocool atomic 025

Son olarak kasa, kablolama konusunda hassaslar için arka kısımda iki adet kablo kanalı ve kablo yuvası bırakmış. Dahili kablo sarıcılar sayesinde bu alanları kullanarak düzgün ve temiz bir kablo görünümü elde etmek son derece kolay.

Kasamıza değindik, peki biz bu kasaya hangi parçaları dahil ettik. Dilerseniz gelin sistem toplamaya geçelim.

Anakart

Anakart tarafında ASRock B450M Pro4 modelini kullanıyoruz. İçerisinde AMD B450 çipsetini kullanan anakart, Ryzen ailesinin 2000, 3000 ve 5000 serisi işlemcileri ile tam uyumlu olarak çalışabiliyor. Üzerinde dört adet DDR4 bellek yuvası barındıran anakart, toplamda 128GB RAM belleğe destek sunuyor. Aynı zamanda belleklerin en yüksek çalışma frekansı 3200 MHz.

aerocool atomic 002

PCI-e 4.0 desteğine sahip olmayan anakartımız, 2 adet M.2 bağlantı yuvası ile dikkat çekiyor. Aynı zamanda Realtek imzalı Gigabit LAN ve 7.1 ses desteği anakart içerisinde mevcut.

İşlemci

İşlemci tarafında AMD’nin bir önceki neslin en iyilerinden Ryzen 3700X model işlemci bizlere eşlik ediyor. İşlemcimiz 8 çekirdek ve 16 iş parçacığına sahip. Temelde 3.6GHz saat hızıyla çalışan işlemci, Boost modunda bu hızı 4.4GHz seviyelerine kadar yükseltebiliyor. Ayrıca işlemci 32MB L3 ön belleğe ve 65W TDP değerine sahip.

aerocool atomic 032

Ekran Kartı

Ekran kartı tarafında ülkemizde sıklıkla adını duymaya başladığımız ve birçok sistemimizde donanıma dahil ettiğimiz Galax marka ekran kartı bulunuyor. Galax RTX 2060 Super EX White modeli kullandığımız ekran kartımız, bembeyaz yapısı ile şık bir yapıda geliyor. Üzerinde iki adet fan barındıran kart, 8GB GDDR6 video belleğe sahip. 256-Bit bellek yoluna sahip olan ekran kartı, NVIDIA’nın RTX teknolojilerinin tamamına destek sunuyor.

aerocool atomic 009

Kartın görüntü çıkışlarında birer adet DisplayPort, HDMI ve DVI yuvaları bulunurken, güç tüketimi tarafında 6+8 pin güç bağlantısı kullanıyor.

RAM

Bellek tarafında ThermalTake Toughram RGB bellekler bizlere eşlik ediyor. Ekran kartı gibi bembeyaz yapıda gelen bu şık RAM’ler iki adet 8GB modülden 16GB kurulumla geliyor. Bellekler frekans tarafında OC desteği ile birlikte 3600MHz saat hızlarına çıkabiliyor. Ayrıca gecikme tarafında CL18 değerlerini görüyoruz.

aerocool atomic 005

RAM’ler, şık bir tasarıma sahipler. Üzerinde bulunan RGB alanlarla son derece hoş bir görsellik sunan modüller, yazılım desteği ile farklı RGB özelleştirmelerine imkan tanıyor.

İşlemci Soğutucu

Bildiğiniz gibi Ryzen 3700X işlemci kutusunda dahili bir soğutucu fan bulunmuyor. Dolayısı ile harici bir soğutucuya ihtiyaç var. Biz bu alanda bütünlüğü bozmamak adına yine Aerocool Cylon 4F soğutucu modelini kullandık. Kule tipi olan bu soğutucu hem Intel hem de AMD ailesine mensup işlemciler ile tam uyumlu olarak çalışabiliyor.

aerocool atomic 006

Üzerinde bir adet 120 mm RGB fan bulunduran soğutucu şık yapısı ile dikkat çekerken, dört adet ısı borusu ile soğutmada güçlü bir çözüm sunuyor. Dilerseniz fan sayısını ikiye çıkarabilmek de mümkün.

Güç Kaynağı ve Depolama

Sistemimizin son üyeleri depolama ve güç kaynağında Aerocool ve James Donkey markaları kullanıyoruz. Depolama tarafında James Donkey JD1000PRO 1TB M.2 SSD sistemimizde yer alıyor. SSD, saniyede 3400MB okuma ve 3000MB yazma hızlarına ulaşabiliyor.

aerocool atomic 023

Güç kaynağında ise yine Aerocool marka KCAS PLUS 600W PSU kullanıyoruz. Güç kaynağı 600W güce sahip ve 80+ güç verimliliği sunabiliyor. Sertifika tarafında ise Bronze sertifikası bulunan PSU, sistem için gerekli tüm gücü güvenli şekilde üretebiliyor.

Sistem Toplanıyor

aerocool atomic 003

aerocool atomic 004

aerocool atomic 007

aerocool atomic 011

aerocool atomic 024

aerocool atomic 026

aerocool atomic 028

aerocool atomic 017

aerocool atomic 016

aerocool atomic 014

aerocool atomic 013

Hocanın Yorumu

Aerocool Atomic, gerek yapısı gerek sunduğu özellikler bakımından fiyat/performans oranı yüksek ve son derece başarılı bir kasa olmuş. İçerisine kurduğumuz orta/üst seviye sistemde bile dahili soğutma sistemi, kasa içerisini son derece serin ve sessiz tutmayı başardı. Özellikle geniş RGB desteği ve menteşeli cam sistemi, kullanış bazında güçlü bir çözüm sunuyor.

Bir de kasanın yanında gelen Aerocool GPU Holder desteğini de ekran kartınızı desteklemek amacı ile kullanabiliyorsunuz. Bazı ağır ekran kartı modelleri var ve bu kartlar slotları zorladığından dolayı zaman içerisinde yamulabiliyor. Hal böyle olunca GPU Holder destekleri epey yardımcı oluyor. Açıkçası ürünün yanında böyle bir aparatın da gelmesi + olarak nitelendirilebilir. Şuanda pek çok kasa modelinde dahili olarak geldiğine rastlamak pek mümkün değil.

Peki olumsuz noktalarda neler var diyecek olursanız, kasamız üstten basık ve yandan geniş olduğu için ATX anakartlara destek sunamıyor. Ayrıca kule tipi bir işlemci soğutucu kullanırsanız, ekran kartınızı dikey olarak konumlandırmanız mümkün olmuyor. Yine üst bölümdeki fan yuvalarında radyatör kullanmak, işlemci soğutucu ile arada son derece az bir boşluk bıraktığı için kasa içi çok fazla sıkışık kalıyor.

tavsiye fiyat performans tercih odul 2021

 

Yine de rehberimizdeki sistem, hem kurulum hem kullanım tarafında son derece rahat bir deneyim sundu. Şık bir görüntü ve yeterli donanım desteği sunan Aerocool Atomic, bu alanda ihtiyacı olan takipçilerimiz için dikkate değer bir ürün.

Rehberimizi burada sonlandırırken, ürün hakkında detaylı görsel incelemeye yazı başında bulunan video bağlantısından ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

2 YORUMLAR

  1. Kasa gerçekten fiyat performans bir ürün. 500TL veriyorsun üstüne içinden ekran kartı tutucusu da çıkıyor. Metal, temperli cam, rgb aydınlatmalar bir tek kontrolcü eksik diycem oda tuşun üstünde var zaten. Gerek de yok bence.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler